Dof inngår redningsavtale – omgjør milliarder i gjeld til aksjer

Etter å ha forhandlet med kreditorene i flere år har det kriserammede offshoreselskapet sydd sammen en redningspakke. Dagens aksjonærer vil bli sittende igjen med smuler.

Dof-sjef Mons Aase.
Publisert:

– Avtalen som har blitt nådd er en viktig milepæl i restruktureringen av balansen vår, sier Dof-sjef Mons Aase i en børsmelding.

Dof har siden 2019 jobbet for å sy sammen en redningspakke for å holde seg finansielt flytende, etter at lånenekt fra enkelte banker strupte finansieringen.

Dof har i flere omganger fått innvilget betalingsutsettelse på renter og avdrag, mens partene forhandlet for å finne en langsiktig finansiell løsning på gjeldsproblemene.

Nå har rederiet inngått en avtale som kutter gjeld og gir lettere betingelser på lånene som gjenstår. Samtidig blir dagens aksjonærer kraftig utvannet i planen.

På Oslo Børs reagerer investorene med å sende aksjen ned 42 prosent.

Omgjør gjeld til aksjer

Avtalen innebærer at 5,7 milliarder kroner i gjeld gjøres om til aksjer, opplyser Dof i en melding. Dette omfatter både pantsikret gjeld, obligasjonsgjeld og andre forpliktelser.

Selskapet skriver at det har oppnådd en betydelig reduksjon i gjelden. Dof skyldte 18,7 milliarder kroner, men dette blir nå kuttet til 13 milliarder kroner.

I datterselskapet Dof Subsea vil 675 millioner kroner i obligasjonsgjeld bli gjort om til et nytt låneinstrument. Dette skal ha forfall i 2027, skriver rederiet. Resten av obligasjonslånene blir gjort om til aksjer.

Samtidig skal de fleste lånene i Dof Subsea slås sammen til ett lån.

Den gjenværende gjelden får et nytt forfall i 2026 samt reduserte renter, og selskapet skal ikke betale noe på de nye obligasjonene før forfallet i 2027.

Resultatet av redningspakken blir store forandringer i eierstrukturen.

Dagens aksjonærer får fire prosent

Dagens aksjonærer vil bli sittende igjen med minst, ifølge planen.

De vil ha en eierandel på fire prosent i det restrukturerte selskapet. Obligasjonseiere som gjør om gjeld vil eie 53,33 prosent, mens andre kreditorer som omgjør gjeld vil eie 42,67 prosent.

Dof opplyser videre at avtalen har støtte fra en majoritet av interessegrupper, som inkluderer långivere med pantesikkerhet for sine krav og obligasjonseiere som sitter med til sammen rundt 40 prosent av tre lån i Dof Subsea.

Et unntak er den brasilianske banken BNDES, som likevel har indikert at den støtter restruktureringen, skriver Dof.

Helge A. Møgster og Møgster Offshore, som er største aksjonær med 31,6 prosent av aksjene, har også bekreftet støtte til planen.

Offshorebransjen har gått fra krise til krise de siste årene.

Men utover 2022 har det flere ganger blitt meldt om større etterspørsel for offshoreskipene, som blant annet tauer oljerigger, og høyere betaling for arbeidet. Situasjonen har sendt kursene til himmels på Børsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om