Staten var tidlig ute med Entra-salg – kunne fått 615 mill. mer for aksjene

Næringsdepartementet solgte aksjer i Entra i fjor høst, til en kurs som var 24 prosent lavere enn det Folketrygdfondet fikk i forrige uke. – Alltid usikkerhet om tidspunkt, sier departementet.

SOLGTE: Næringsminister Iselin Nybø og Folketrygdfondet-sjef Kjetil Houg.
 • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Det er betydelige forskjeller i hvor mye penger to statlige forvaltere har fått for sine aksjer i det børsnoterte eiendomsselskapet Entra, som siden i fjor høst har spilt hovedrollen i en oppkjøpskamp.

I forrige uke kvittet Folketrygdfondet seg med alle sine aksjer i det børsnoterte eiendomsselskapet Entra, til en kurs som var 24 prosent høyere enn det staten ved Næringsdepartementet fikk da den solgte seg ut.

Fondet som forvalter Statens pensjonsfond Norge solgte aksjene for 210 kroner per aksje, som bidro med 4,5 milliarder kroner til statskassen.

Les også

Folketrygdfondet selger seg ut av Entra for 4,5 milliarder kroner

Næringsdepartementet, som har forvaltet statens eierskap i Entra, solgte i fjor høst sine gjenværende 15 millioner aksjer for 169 kroner per aksje.

Det betyr at departementet kunne fått 615 millioner kroner mer, hvis det hadde solgt aksjene til samme kurs som Folketrygdfondet.

– Vil være usikkerhet også fremover

E24 har spurt departementet om det har en kommentar til saken og om det var for tidlig ute med å selge sine Entra-aksjer.

Departementet skriver at staten børsnoterte Entra i 2014 og at den som planlagt over tid har solgt seg ned i selskapet. Siste gjenværende eierpost på 8,2 prosent i Entra ble solgt i november 2020.

Les også

Staten selger alle aksjene i Entra til budgiveren Castellum

– Staten har i denne perioden oppnådd en årlig avkastning på om lag 21 prosent. Dette er vi godt fornøyd med, og det er hyggelig å konstatere at selskapet over mange år har utviklet seg positivt, skriver seniorrådgiver Øyvinn Myge i Næringsdepartementet i en e-post til E24.

– Så er det alltid usikkerhet om hva som er det beste tidspunkt for kjøp og salg av aksjer, ikke minst i situasjoner med budkrig. Det har også denne situasjonen vist, og det vil også fremover være usikkerhet knyttet til utvikling i aksjonærstruktur og aksjekurs i Entra, skriver Myge.

Grafen under viser hvordan aksjekursen til Entra har utviklet seg det siste året.

Oppkjøpskamp

Svensker har i en lengre periode kriget om å ta over Entra.

Både Folketrygdfondet og Næringsdepartementet solgte til det svenske eiendomsselskapet Castellum, som kjempet mot konkurrenten SBB om å ta over Entra, før SSB ga opp kampen.

I forbindelse med departementets salg ble samtidig inngått en avtale om at staten vil få ytterligere kompensasjon dersom Castellum gjennomfører kjøpet av hele selskapet.

Les på E24+

Dette er børsens heteste oppkjøpskandidater

På spørsmål fra E24 nylig om Castellum fortsatt er interessert i å kjøpe opp alle aksjene i Entra, svarte selskapet avvisende.

– Vi er fornøyd med den posisjonen vi har nå og har ikke intensjon om å gå høyere, sa finansdirektør Ulrika Danielsson i Castellum.

Castellum og et tredje svensk selskap, Balder, er nå de største eierne.

Folketrygdfondet var fornøyd med salget.

– Vi selger til en god kurs og har hatt god avkastning på investeringen, sa Kjetil Houg, sjef i Folketrygdfondet.

Les på E24+

Utenlandske storselskaper har kjøpt opp en rekke av Oslos mest kjente utesteder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Entra
 2. Folketrygdfondet
 3. Nærings- og fiskeridepartementet

Flere artikler

 1. Folketrygdfondet selger seg ut av Entra for 4,5 milliarder kroner

 2. Betalt innhold

  Listen som viser hvorfor Nybø ikke bør selge aksjer

 3. Balder varsler pliktig bud på Entra - blir på minst 36,9 mrd.

 4. Analytikere: Svensker kjøper boliger på billigsalg i Norge

 5. Rekordår for Folketrygdfondet – tjente 41 milliarder i fjor