Investorenes aksjekjøp

Starter shipping-hedgefond i containerboomen: – Følger nøye med for å finne rett tid å gå short

Joakim Hannisdahl slutter som aksjeanalytiker for å bli sjef for et nytt hedgefond som skal investere i shippingsektoren.

Inntjeningen til containerskip har skutt til himmels i år – som igjen har sendt aksjekursene til rederiene videre oppover.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Shipping er kjent for å være en sektor med store svingninger i både inntjening og på børs, og den profilerte analysesjefen i Cleaves Securities venter at uroen vil fortsette i fremtiden, opplyser han til E24.

Det ferske fondet har en long/short-strategi, ifølge et presentasjonsmateriale for investorer.

Her både kjøpes og selges verdipapirer for å tjene på oppgang, men man bruker også finansielle strategier for å vedde på fall, henholdsvis å være long og short.

– Jeg ser helt klar gode long-muligheter i både oljetank og tørrbulk. VLGC (gassfrakt, red.anm.) er også en fin long-kandidat akkurat nå, mens vi følger nøye med på container med tanke på å finne riktig tidspunkt for å gå short. Det er også nesten alltid interessante muligheter innen Forward Freight Agreements (finansiell fremtidskontrakt som kan brukes til å sikre seg mot ratesvingninger, red.anm.), både long og short, sier Hannisdahl.

Joakim Hannisdahl startet opp Gersemi Research, som i 2018 ble kjøpt opp av Cleaves Securities.

– Perfekt tidspunkt

2021 så langt har vært eksepsjonelt for flere shippingsektorer, og spesielt innenfor containerfrakt og tørrlast.

Den ferske hedgefond-toppen forklarer sitt negative syn på containerutviklingen med de massive bestillingene av nye skip i år.

– Ordreboken i container skyter i været, og segmentet har høy inntjening hovedsakelig på grunn av et positivt etterspørselssjokk. Selv om etterspørselen fortsetter å være sterk, så vil mest sannsynlig flåteveksten i 2023 og 2024 føre til lavere inntjening og skipsverdier.

På motsatt side er inntjeningen for tankskip fortsatt skadeskutt i kjølvannet av oljegrupperingen Opecs produksjonskutt, men både Hannisdahl og en rekke aktører og analytikere venter bedre tider fremover.

– Shipping har helt klart fått større oppmerksomhet blant generalist-investorer det siste året. Vi har sett store kapitalstrømmer inn i tørrbulksektoren, og ser for oss tilsvarende for oljetank i løpet av kort tid.

– Vi forventer mye volatilitet i shipping fremover, og anser det som et perfekt tidspunkt å starte et long/short-shippingfond, fremhever Hannisdahl om fondet som i hovedsak vil investere i aksjer, men også andre instrumenter som obligasjoner og derivater.

Les også

Containerrederiene på vei mot historisk overskudd på 700 mrd.

– Slått markedet

Hannisdahl er i gang i den nye jobben denne uken, og vil fortsette å jobbe i Cleaves-systemet gjennom hedgefondet som har fått navnet «Cleaves Asset Management».

Nyheten ble først kunngjort i forbindelse med Cleaves Securities’ webinar om tankmarkedet sist uke, og er også omtalt av Tradewinds.

– Som analytiker har mine anbefalinger slått både markedet og analytikerkonsensus med rundt 340 prosent siden 2014. Er alltid gøy at andre tjener penger på mine råd, men det er nå naturlig å ta ett skritt videre opp i verdikjeden og starte forvaltning.

– Vi har over tid fått flere og flere henvendelser om å starte forvaltning, så vi har allerede en god del kapital på vei inn, kommenter Hannisdahl.

Han opplyser at de har et «soft» mål om en størrelse på fondet på 100 millioner dollar under forvaltning, og forteller at de kommer til å hente kapital i flere faser.

Den første er primært rettet mot profesjonelle norske investorer.

– Shipping er en relativt liten sektor i det store bildet, og vi må begrense størrelsen på fondet for og fortsatt kunne levere avkastning signifikant over markedet. Et svært viktig prinsipp for oss er at forvaltere investerer sammen med investorene i fondet, og at forvaltningsgebyret er knyttet opp til oppnådd avkastning.

Les også

«The Big Short»-investor kjøpte mer i Fredriksen-rederi

Les på E24+

Shippingaksjene som skuffer inn på det grønne

Les også

Containerboomen: Renner inn med bestillinger på nye skip

Les også

Investorer kaster seg på container-bonanza: – Ratene er gjennom taket

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Joakim Hannisdahl
 3. Hedgefond
 4. Shipping
 5. Oslo Børs
 6. Wall Street

Flere artikler

 1. Advarer om betydelig shipping-uro i år: – Enda høyere risiko

 2. Markedet vedder 26 mrd. på kollaps for vinnerfond: – Veldig aktiv short

 3. Veddemålene på Tesla-knekk faller videre i år

 4. – Investorer med shortposisjon i Nel bør være forsiktige

 5. Veddemålene på Nel-ras hopper før tallslipp