Yara vurderer børsnotering av ammoniakk-virksomheten
Gjødselselskapet vurderer muligheten for å notere Yara Clean Ammonia, som skal satse på grønn ammoniakk.
Ved en potensiell notering av selskapet vil Yara fortsatt holde en majoritetsandel (over 50 prosent) av aksjene i Yara Clean Ammonia (YCA).
Selskapet skriver i en melding at en potensiell børsnotering vil bidra til å hente inn kapital for å akselerere veksten til YCA.
– Beslutningen om å vurdere muligheten for en børsnotering av Yara Clean Ammonia representerer et naturlig neste steg når Yara gjennomfører strategien om å utvide businessmodellen, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether i en kommentar.
Han understreker at Yara fortsatt vil støtte opp om datterselskapet på lang sikt, både som hovedeier og foretrukket partner.
Grønn ammoniakk
Yara Clean Ammonia har planer om å satse på grønn ammoniakk. Det vil si at ammoniakken produseres ved hjelp av fornybar strøm, og ikke på den tradisjonelle måten som er med fossil energi.
I dag inkluderer virksomheten all Yaras ammoniakkvirksomhet., som i fjor solgte fire millioner tonn ammoniakk. Yara Clean Ammonia hadde et brutto driftsresultat (ebitda) på 166 millioner dollar fra april i fjor til mars i år.
Som et forberedende steg til en potensiell børsnotering vil Yara nå starte en intern prosess som skal organisere blant annet YCAs eiendeler og kontrakter i dedikerte selskaper og datterselskaper som inntil videre vil være under Yaras eierskap.
Meglerhusene ABG Sundal Collier og J.P. Morgan har blitt engasjert som rådgivere for å vurdere muligheten for en notering.
Etablerte enheten i fjor
Yara ble splittet ut av Hydro og notert i 2004, og har drevet med ammoniakk i over 100 år. I februar i fjor etablerte selskapet en ny enhet for ren ammoniakk, ledet av Magnus Krogh Ankarstrand.
– Det er en enormt spennende mulighet. Yara har vært i ammoniakk i over hundre år, men inntil nå har vi solgt den på grunn av nitrogenet. Nå begynner vi å selge den på grunn av hydrogenet også. Det gir et vell av nye muligheter, sa Ankarstrand til E24 i fjor.
Yaras ammoniakk brukes for det meste til kunstgjødsel i landbruket. Ammoniakk (NH3) inneholder nitrogen, som er viktig for planter. Men den inneholder også hydrogen, og ammoniakk er egnet som drivstoff blant annet til skip.
– Egenskapene som gjør at man kan brenne den uten å slippe ut CO₂, og at vi etter hvert kan produsere også uten CO₂-utslipp, det åpner nye muligheter. Ammoniakk kan også brukes til å erstatte fossil energi i industri og transportsektoren, sa Ankarstrand til E24 i fjor.
Ammoniakk (NH₃) produseres ved hjelp av hydrogen, nitrogen og vanndamp. I dag kommer det meste av dette hydrogenet fra reformering av naturgass, en prosess som gir store utslipp.
Hvis man i stedet bruker strøm til å produsere grønt hydrogen som innsatsfaktor i ammoniakkproduksjonen, kan man kutte utslippene. Det er også mulig å produsere blått hydrogen, som kommer fra gass men hvor CO₂ fjernes og lagres i prosessen.
Yara ønsker blant annet å produsere ren ammoniakk i australske Pilbara, basert på elektrolyse drevet med solkraft og på gass kombinert med CO₂-rensing. Yara har også prosjekter i Europa som ligger nær nye CO₂-lagringsprosjekter som er under planlegging, som et prosjekt med Ørsted i Nederland.