Teknologiaksjene falt på Wall Street

Mandag ble en tung dag for teknologiaksjene på Wall Street. – Mange av medvindsfaktorene er i ferd med å snu, sier sjefstrateg.

Børsene i USA faller mandag.
 • Malin Heggekroken Haugan
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Wall Streets viktigste indekser falt mandag, med det største fallet på den teknologitunge Nasdaq børsen.

Slik endte de bredere aksjeindeksene:

 • Dow Jones ned 0,94 prosent
 • S&P 500 faller 1,3 prosent
 • Nasdaq Composite ned 2,16 prosent

I tillegg til at markedet fortsatt bekymrer seg for situasjonen i kinesiske Evergrande, følger investorene også nøye med på den amerikanske statsrenten, skriver Reuters – etter at tall fra USA forrige uke viste økt forbruk, økt fabrikkaktivitet og økt inflasjonsvekst. Ifølge Reuters kan dette gjøre at den amerikanske sentralbanken strammer inn på pengepolitikken tidligere enn forventet.

Les også

Medier: Evergrande-betaling uteblir for andre uke på rad

– Da er man kanskje litt mer forsiktig med å ha alle aksjene på bordet når det er så mye usikkerhet, sier Christian Lie, sjefstrateg i investeringsavdelingen i Formuesforvaltning.

Lie legger også til at Evergrande og de konsekvensene det kan gi for Kina, kan ha påvirket den tunge børsdagen.

Han tror impulsen fra kinesisk økonomi til global økonomi vil bli vesentlig svakere fremover, sammenlignet med det den har vært de foregående årene.

Tungt fall for teknologiaksjer

Flere av de største amerikanske teknologiselskapene falt tungt mandag. Apple, Facebook, Microsoft, Alphabet og Amazon endte ned mellom 1, 97 prosent og 4, 85 prosent.

Facebook hadde problemer med flere av sine tjenester. Appen Instagram var nede for tusenvis av brukere, ifølge nettstedet Downdetector.com, som sporer problemer for flere nettsider.

Les også

Facebook-problemer over hele verden

I sekstiden meldte Facebook selv, på Twitter, at de hadde problemer med flere av sine plattformer. De annonserte ikke grunnen til problemet.

Ser dreining i aksjemarkedet

– Normalt sammenfaller en nedgang i teknologiaksjene med en oppgang i markedsrentene, men ut ifra det jeg ser er det ikke noen merkbar oppgang i de amerikanske statsrentene, sier Lie.

– Det kan kanskje tolkes som at det er en dreining over til verdiaksjer.

Lie påpeker at verdiaksjer gjerne vil tåle en fremtidig høyere rente og høyere energipriser bedre enn hva vekstaksjer vil gjøre.

En stigende amerikansk rente har lagt press på spesielt teknologiaksjer i det siste. Renten på den amerikanske «tiåringen», altså statsobligasjonene med ti års løpetid, var imidlertid lite endret på 1,48 prosent.

– Medvindsfaktorene i ferd med å snu

Men det er ikke bare teknologiselskapene som har kjent på en nedgang i dag.

Også den bredere S&P indeksen falt markant.

– Nedgangen er en kombinasjon av flere faktorer. Mange av de medvindsfaktorene som har vært med på å drive aksjemarkedet oppover, er i ferd med å snu, sier sjefstrategen.

Christian Lie, sjefstrateg i investeringsavdelingen i Formuesforvaltning.

Han sier at mange begynner å bli usikre på om sentralbankene har rett i at inflasjonsøkningen er midlertidig. Prisveksten har steget til høye nivåer i USA, men det har vært usikkerhet om hvor varig inflasjonshoppet vil være.

– Når man ser at flaskehalsene i verdikjedene vedvarer, oljeprisen bikker over 81 dollar, prisene på naturgass og kull stiger, er dette tegn på at den inflasjonstendensen man ser i dag forsterkes.

– Det kan også være med på å dempe verdensøkonomien dersom prisene stiger mye. Rett og slett at etterspørselen på varer og tjenester fra husholdninger og bedrifter faller dersom de stadig må betale mer for energi for eksempel, legger Lie til.

Tesla-oppgang

Tesla endte med 0, 81 prosent oppgang, etter å ha levert rekordmange biler i tredje kvartal. Dette er ifølge Reuters bedre enn analytikerne forventet. De skriver at Tesla har håndtert chip-mangelen bedre enn sine konkurrenter, og at den totale produksjonen i tredje kvartal steg med over 15 prosent fra forrige kvartal.

Les også

Volvo Cars vil børsnoteres i Stockholm

Aksjekursen til Amplify Energy raste etter at store mengder olje har lekket fra selskapets rørledning i California.

Rundt 3.000 fat olje lekket fra rørledningen til Amplify Energy, i en lekkasje som omtales som en av de største i Californias historie.

Selskapet har stanset all produksjon og aktivitet knyttet til rørledningen på feltet. Det jobbes med å undersøke hva som har skjedd og forsøke å finne kilden til lekkasjen, ifølge en melding.

Amplify Energy falt fra start og endte med en nedgang på 44,17 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. S&P 500
 2. Dow Jones
 3. Christian Lie
 4. Nasdaq

Flere artikler

 1. Tungt fall for teknologiaksjer i USA

 2. Kraftig nedgang på Wall Street

 3. Wall Street snudde til pluss

 4. Oslo Børs steg forsiktig etter internasjonal børsuro

 5. Nedgangen bremset på Oslo Børs