Softbank-drama gir Kahoot-smell på 170 mill. for toppsjefen

Markedet frykter at hovedeier Softbank selger i Kahoot. Det gjør at toppsjef og storaksjonær Eilert Hanoa går på en smell på sine delvis lånefinansierte aksjer.

Kahoot-sjef Eilert Hanoa
Publisert: Publisert:

En intrikat børsmelding fredag morgen førte til frykt blant investorene på Oslo Børs for at Kahoots største eier, den japanske giganten Softbank, selger seg ned i quiz- og e-læringsselskapet.

Kahoot-aksjen stuper og var på det meste ned over 18 prosent ved lunsjtider. Da var kursen nede i 18,805 kroner.

Eilert Hanoa er toppsjef og storeier i Kahoot. Gjennom selskapet Glitrafjord AS har han knappe 41,21 millioner aksjer i Kahoot.

Det betyr at Hanoa på papiret tapte rundt 170 millioner kroner fredag som følge av kursraset i selskapet han leder.

Hanoa har gått på store smeller før som følge av kursras i Kahoot. I fjor tapte han 457 millioner kroner, viser nye regnskapstall. Dagens Næringsliv har tidligere omtalt regnskapet.

Aksjene er delvis lånefinansiert, som Finansavisen tidligere har omtalt. I regnskapet til Glitrafjord går det frem at en bank har tatt pant i 20 millioner aksjer i Kahoot.

Hanoa har ikke svart på spørsmål fra E24 til denne saken.

Peker på samme grep i Alibaba

– Det som er interessant er Softbank gjorde det samme for noen dager siden med Alibaba. De hadde inngått noen slike derivatkontrakter og 10. august, lenge før tiden, gjorde de opp kontraktene og da solgte seg ned, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til E24.

Han viser til at Softbank nylig meldte om et nedsalg i netthandelskjempen Alibaba. Det skjer ved at Softbank gjør opp lignende finansielle kontrakter som det nå har inngått i Kahoot-aksjen.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Næss tolker grepet i Kahoot som at Softbank ønsker å selge seg ut.

– Rent formelt har de ikke solgt aksjene nå, men gitt at vi så de gjorde det samme i Alibaba er det svært sannsynlig at de følger det samme mønsteret her.

Kontraktene betyr at Softbank overfører aksjer til motparten og får penger tilbake, men får likevel all eksponering mot kursfall eller kursnedgang – noe som skiller avtalen fra et rent salg. I praksis blir det et lån for Softbank.

Ifølge børsmeldingen om transaksjonen utløper Softbanks total return swap-avtale i Kahoot 22. august neste år, men den kan også avsluttes tidligere.

Næss sier en vanlig måte å bruke slike avtaler på er for å låne penger, men det er også en velkjent måte å bruke for å selge seg ned.

– En måte å bruke total return swap på er at du trenger penger. Du trenger bare å låne og fortsetter å holde på aksjene. Det er sånn det kanskje formelt virker som. Men det er ikke der Softbank er. Til tross for regnskapsmessige tap er kursen opp i år og de har egentlig ganske god balanse.

– Det virker som det er det samme mønsteret som da de solgte Alibaba, at dette er et tegn på at de ønsker å selge seg ut, sier han.

Analytiker Lars Devold i Kepler Cheuvreux pekte tidligere fredag på at Softbank-avtalen er strukturert på en slik måte at den kan tolkes som et nedsalg i forkledning.

Softbank flagger fredag at eierandelen har falt til 14,94 prosent i Kahoot. I henhold til grensene for såkalt flaggeplikt kan Softbank selge seg ned til 10 prosent før investoren må melde om nedsalg.

Kahoot: - Ikke naturlig for oss å kommentere

På spørsmål om Softbanks grep svarer finansdirektør Ken W. Østreng at «det er ikke naturlig for oss å kommentere på hvordan individuelle aksjonærer i Kahoot! disponerer sitt eierskap», og at «slike spørsmål må rettes til den aktuelle aksjonær».

«Softbank er ikke primærinnsider i Kahoot! ASA og står fritt til å forvalte sin eierpost som de ønsker, uten noen særskilt innsikt i Kahoot!, utover det som er kjent i markedet», skriver han i en e-post.

«Fra Kahoot!´s side fortsetter vi å fokusere all vår energi inn i selskapets meget positive utvikling og vekst, og å levere på planene for andre halvår som ble lagt frem nylig under vår Q2-presentasjon», skriver Østreng videre.

Les på E24+

– Et eksempel på altfor mye penger og arrogant ledelse

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om