Asia-børser faller – eiendomsaksje stuper

Kinesiske børser faller, og spesielt én ukjent eiendomsaksje tynger.

Det kinesiske eiendomsselskapet Fantasia faller kraftig på børs etter at aksjen er tilbake i handel. Aksjehandelen ble stanset samtidig med finansiell trøbbel i Fantasia og flere andre kinesiske selskaper i samme bransje. Her fra Kina hovedstad Beijing.
 • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Evergrandes ukjente lillebror, Fantasia, har falt med tosifret antall prosent og var ifølge Bloomberg ned over 50 prosent i natt.

Litt etter klokken seks er nedgangen på noe mer dempede 35,71 prosent. Nedgangen kommer etter at handelen i aksjen er i gang igjen etter å ha vært stanset i seks uker og.

«Selskapet har mottatt varsler fra långivere som ber om tilbakebetaling for lån som ikke har utløpt», meldte selskapet tirsdag og understrekte at det var i samtaler om oppgjørsordninger.

I oktober lot den Shenzhen-baserte eiendomsutvikleren være å gjøre en tilbakebetaling på 205,7 millioner dollar på et lån. Det er ett av minst seks kinesiske utviklere som enten har misligholdt lån eller bedt om betalingsutsettelse.

Samtidig møter Evergrande sin største betalingstest så langt onsdag, med 148,1 millioner dollar i betalinger som løper ut på tre lån, etter at selskapet fikk 30 dager utsettelse på betalingen. Det skriver Bloomberg.

Les også

Svensk Evergrande-selskap varsler oppsigelser

Det bredere markedet faller

Pilene peker nedover i aksjemarkedet onsdag morgen. Etter fall på Wall Street og europeiske børser, er børsene til dels tydelig ned.

Nedgangen kommer samme dag som Kina har lagt frem inflasjonstall som viste at konsumprisene steg 1,5 prosent i oktober. Det var ifølge en Reuters-rundspørring ventet en oppgang på 1,4 prosent.

Produsentprisene økte på sin side mer enn ventet. Disse steg i oktober 13,5 prosent fra samme periode i fjor, noe som var over forventningen på 12,4 prosent, skriver CNBC.

Slik går viktige aksjeindekser i Asia-Stillehavsregionen:

 • Hang Seng i Hongkong ned 1,23 prosent
 • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,53 prosent
 • Kospi i Seoul ned 1,09 prosent
 • Shanghai Composite ned 1,33 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,44 prosent
 • ASX 200 i Sydney ned 0,14 prosent
Les også

Skrekkdag for Tesla da Wall Street brøt vinnerrekke

Oljeprisen rundt 85 dollar

Ett fat av nordsjøoljen Brent, som blir brukt som referanse for oljehandel globalt, ligger på 85,06 dollar onsdag morgen.

Prisen er ned 0,18 prosent siden midnatt, men tydelig opp siden Oslo Børs stengte tirsdag.

Samtidig er den amerikanske lettoljen WTI ned 0,34 prosent for dagen til 84,21 dollar.

Oljeprisen steg i oktober til det høyeste på flere år, samtidig som verdensøkonomien hentet seg inn etter coronapandemien og en global energikrise løftet prisen på flere råvarer.

I det siste har et viktig spørsmål vært hvorvidt USA kommer til å ta av sine strategiske oljereserver for å senke oljeprisen for å redusere drivstoffprisene, ettersom Opec+ tilsynelatende ikke vil la seg presse til å øke produksjonen raskere enn planen, men ifølge Bloomberg sa Det hvite hus at det ikke ville komme med en slik annonsering tirsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tokyo-børsen
 2. Singapore-børsen
 3. Sydney-børsen
 4. Seoul-børsen
 5. Hongkong-børsen
 6. Shanghai-børsen

Flere artikler

 1. Kraftig fall på Tokyo-børsen – oljeaksjer mot strømmen

 2. Børsfallet fortsatte for fullt i Asia

 3. Andre dag på rad med oppgang i Tokyo – Kina-børsene tilbake i handel

 4. Bredt fall på Wall Street

 5. Hongkong leder an på positive Asia-børser