Overblikk: Kranene åpner, Stoltenberg er ikke inhabil og prisene stiger

Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Etter en lang juleferie er Overblikk tilbake – og mye har skjedd siden sist.

Debatten om hvem som blir Øystein Olsens etterfølger som sentralbanksjef har preget overskriftene, regjeringen har stengt og åpnet opp deler av samfunnet, og Norges Bank må forholde seg til stadig høyere priser.

Samtidig går det mot resultatsesong, og flere av børsselskapene har allerede varslet om tallene sine i kvartalet som har gått.

Også i USA skjer det utbyttinger i sentralbanken, der visesentralbanksjefen har gått av etter ha vært mer aktiv i finansmarkedene enn han tidligere har sagt.

Her skal du få en oppsummering over uken som har gått.

30 bestillinger på 30 minutter

Denne uken har regjeringen lettet på smitteverntiltakene. Færre må i karantene, flere kan delta på offentlige arrangementer og gult nivå oppheves for barne- og ungdomsskolene.

Og, til utelivets store glede: landets ølkraner åpnes igjen.

I Oslo merket utestedet Youngs endringene nesten umiddelbart. På 30 minutter noterte baren 30 nye bestillinger fra gjester som ville reservere bord til helgen.

Men selv om restauranter og barer er fornøyde, venter noen fortsatt tøffe tider.

SMB Norge, som representerer små og mellomstore bedrifter, er også fornøyde. Organisasjonen har fra før varslet et søksmål mot staten for å vurdere lovligheten av skjenkestoppen. Og selv om skjenkestoppen er lettet på for denne omgang, har ikke SMB noen planer om å avslutte prosessen.

– Det bedriftene i restaurant- og servicebransjen har vært igjennom den siste måneden har vært en enorm påkjenning, sa SMB Norge-direktør Jørund Rytman til E24 denne uken.

Stoltenberg er ikke inhabil

Før nyttår kom det frem at Jens Stoltenberg har kastet seg inn i kampen om jobben som sentralbanksjef. Det samme har visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Stoltenbergs kandidatur har imidlertid skapt debatt, og noen har stilt spørsmål ved Nato-sjefens habilitet. Han har i to omganger vært statsminister for Arbeiderpartiet, og er venn med statsminister Jonas Gahr Støre.

Men denne uken kom konklusjonen fra lovavdelingen i justisdepartementet: Stoltenberg er ikke inhabil. Likevel understrekes at habilitet må vurderes i enkelte konkrete saker.

Jonas Gahr Støre har tidligere opplyst at han vil melde seg inhabil om Stoltenberg søker på jobben. Da viste han til at de to kjenner hverandre godt.

Tidligere i januar har det for øvrig blitt spekulert i hvorvidt regjeringen kommer til å utnevne den nye sentralbanksjefen i statsråd denne uken, men på tirsdag avviste Finansdepartementet at de er klare til det.

Men når etterfølgeren til Øystein Olsen er pekt ut, vil det altså gå i statsråd, sa departementet.

Brennhet inflasjon

Denne uken viste tall fra SSB at norske konsumprisindeksen – som måler prisene på varer og tjenester for de norske husholdningene – steg til 5,3 prosent i desember. Den viktigste driveren er høye strømpriser, ifølge statistikkbyrået.

Dersom man tar bort kraftprisene endte den såkalte kjerneinflasjonen, som Norges Bank følger nøyere med på, på 1,8 prosent.

Begge tallene var høyere enn analytikerne ventet på forhånd – og støtter dermed opp under forventningene om flere rentehevinger fra sentralbanken. Prisveksten kan også få konsekvenser for lønnsoppgjørene.

Også i USA har prisene økt, og på onsdag kom fasiten fra de amerikanske statistikkmyndighetene: inflasjonen nådde syv prosent i desember – det høyeste nivået siden 1982.

Sjefen for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, Jerome Powell, har fra før forsikret om at han vil bekjempe den høye inflasjonen, som truer målet om maksimal sysselsetting.

Sentralbankens viktigste våpen mot sterk prisvekst er rentehevinger – og Fed har tidligere signalisert tre oppjusteringer i år.

Godt og blandet

  • Equinor har denne uken varslet om resultatene i fjerde kvartal. Oljekjempen tjener godt på høyere olje- og gasspriser, men venter å bokføre en smell på inntil 13 milliarder knyttet til gasshandel. Årsaken er endringer i prisene på de fremtidige gassleveransene.
  • Også Kahoot har varslet om det kommende tallslippet, og kunne melde om videre vekst. Quizselskapet fakturerte inntekter på 39,7 millioner dollar i fjerde kvartal – en vekst på 126 prosent mot året før. Dette inkluderer oppkjøpet av Clever tidligere på høsten.
  • Denne uken gikk for øvrig visesentralbanksjefen i USA av før tiden. Richard Clarida har vært under gransking for å ha vært mer aktiv i finansmarkedene i begynnelsen av pandemien enn han tidligere har sagt.
  • Ekstremværet «Gyda» har i løpet av uken bidratt til billigere strøm i Sør-Norge. En kraftanalytiker i Refinitiv pekte også på at høy vindkraftproduksjon i Europa, vått vær og milde temperaturer vil prege prisene i løpet av den neste uken.

Helgetips

På E24 denne helgen kan du lese om Daniel Sørli – legen som sa opp jobben og solgte fastlegehjemmelen for å bli med på å starte opp DrDopin.

Du kan også lese mer om Arctic-sjef Mads Syversen, som er ukens navn.

Har du noen tilbakemeldinger? Send meg noen linjer på ine@e24.no.

Ønsker deg en god helg!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om