Økokrim-sjef vil ha fullt innsyn i Telenors interne gransking

Trond Eirik Schea i Økokrim frykter bevisforspillelse, skriver Klassekampen.

VIL HA INNSYN: Økokrim-sjef Trond Eirik Schea ønsker full involvering i Telenors interne gransking, ifølge Klassekampen.
Publisert:

– Vi ønsker generelt ikke at en gransking skal innrettes på en sånn måte at den svekker, ødelegger eller bremser for etterforskningen. Det sier jeg på bakgrunn av erfaring fra andre saker, sier Økokrim-sjefen til Klassekampen.

Avisen skriver at sjefen i Økokrim forventer å bli holdt kontinuerlig oppdatert på eventuelle funn fra Telenors egen interne gransking.

I dag ble det klart at Økokrim også har opprettet en egen sak, etter at norske myndigheter frem til nå kun har bistått nederlandske og amerikanske myndigheter i deres etterforskning av Vimpelcom-saken.

Torsdag ble det også klart at tidligere toppsjef i Vimpelcom, Jo Lunder, er pågrepet av Økokrim, og har nå status som siktet for korrupsjon i tilknytning til Vimpelcom-saken. Han har sittet i avhør hos norsk politi i hele dag. I NRKs Dagsnytt 18 i ettermiddag opplyste Jo Lunders' forsvarer, Cato Schiøtz, at han vil blir fremstilt for varetektsfengsling fredag.

BAKGRUNN: Dette er Vimpelcom-saken

Redd for bevistap

Klassekampen skriver videre at for å unngå tap av bevis forventer Økokrim at Telenor sikrer og deler all informasjon fra de interne granskerne med Økokrim.

– I granskingssaker ønsker vi generelt å se mandatet styret gir til granskeren. I mandatet ønsker vi å lese en instruks om at granskeren løpende skal dele relevant informasjon og materiale med Økokrim, og at granskeren ellers skal orientere oss på en hensiktsmessig måte, sier Schea.

Les også

Forsvarer: Lunder spurt om utbetaling på 30 millioner dollar

Tror ikke på bevisforspillelse

Mats Stenmark, som er advokat og doktorgradsstipendiat ved det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo, sier i et intervju med E24 i ettermiddag at han ikke tror en intern gransking vil ødelegge bevis.

– De (påtalemyndigheten, journ.anm.) har fryktet at en slik gransking skal ødelegge eller vanskeliggjøre en senere etterforskning, f.eks. ved at bevis blir ødelagt og forklaringer samordnet. Jeg tror ikke dette vil være et reelt problem i denne saken, sier Stenmark.

Les også

Korrupsjonsjegere: – Ikke nok med privat gransking av Vimpelcom-saken

– Granskerne generelt kjenner i dag vel til denne problematikken. Arnt Angell, som leder granskingen, er med sin bakgrunn fra Økokrim åpenbart kompetent til å håndtere slike eventuelle utfordringer, sier Stenmark.

Telenor meldte i en pressemelding torsdag morgen at Deloitte har fått oppdraget med å granske Telenors involvering i Vimpelcom-saken.

Arnt Angell i Deloitte vil lede granskingen. Han har tidligere blant annet vært ansvarlig for Økokrims innsats mot korrupsjon og hvitvasking.

Publisert:

Her kan du lese mer om