Kilder til VG: Disse Telenor-toppene visste om korrupsjons-bekymringene allerede i 2011

Da Telenor i 2011 ble varslet om korrupsjonsmistanker i Vimpelcom ble disse fire satt til å håndtere Telenors arbeid. Nå er de tatt ut i permisjon og skal granskes.

PERMITTERES: Juridisk direktør Pål Wien Espen, finansdirektør Richard Olav Aa, dTac-sjef Fridtjof Rusten og Telenor-topp Ole Bjørn Sjulstad.

  • Bjørn Haugan
  • Lars Joakim Skarvøy
Publisert:,

Etter det VG erfarer er 2011-håndteringen årsaken til at disse firepersonene nå er tatt ut i permisjon av konsernsjef Sigve Brekke:

Finansdirektør Richard Olav Aa, juridisk direktør Pål Wien Espen og de to tidligere Vimpelcom-styremedlemmene Ole Bjørn Sjulstad og Fridtjof Rusten.

Det dreier seg om en varsler i Telenor som sendte to mailer 30. september og 4. oktober 2011, hvor det ble uttrykt bekymringer over utbetalinger i forbindelse med at Vimpelcom kjempet for lisenser i Usbekistan.

Derfor er det viktig: Vimpelcom-varsler skal ha gått til Telenor-ledelsen

Aa besvarte ikke VGs henvendelse onsdag kveld. Til E24 sier Espen at han ikke kan kommentere utover det som kom frem i meldingen fra selskapet.

Telenors styre har engasjert Deloitte til å gjennomføre en full granskning av Telenors eierskap i Vimpelcom.

– Årsaken til at de fire er fristilt er at de har håndtert bekymringer Telenor har mottatt knyttet til Vimpelcoms investeringer i Usbekistan, sier konsernsjef Sigve Brekke til VG.

BAKGRUNN: Dette er Vimpelcom-saken

Etterforskes for korrupsjon

Brekke understreker at ingen av de fire er mistenkt for noen tilknytning til korrupsjon.

Det Telenor-deleide selskapet Vimpelcom er under etterforskning i USA, Nederland og Norge for mulig korrupsjon i forbindelse med kjøp av telelisenser i Usbekistan.

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder er av norske Økokrim siktet for korrupsjon i saken.

Onsdag holdt advokat Cato Schiøtz og Lunder en pressekonferanse på Schiøtz kontor. Der bekreftet advokaten VGs avsløring forrige uke om at Telenor-ledelsen ble varslet allerede 30. september2011.

Schiøtz på pressekonferansen: Refset Økokrim for slett arbeid

– En Telenor-ansatt varslet ved eposter 30. september og 4. oktober Telenor om bekymringer knyttet til utbetalingen Vimpelcom hadde gjennomført. I epostene skrev varsleren at han hadde varslet Jo Lunder (Vimpelcoms dåværende direktør, red. anm), men at transaksjonen hadde gått gjennom likevel etter at Lunder hadde gjennomført undersøkelser, sier Schiøtz til VG.

Permittert Telenor-leder: – Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet

Varslingsrutiner

Eposten 4. oktober er langt mer omfattende og detaljrik, og argumenterer for hvorfor utbetalingen fra Vimpelcom til Takilant er problematisk. Begge epostene har samme mottaker, får VG opplyst.

Mæland fikk vite om epostene: Sparket Telenors styreleder

VG har siden mandag bedt Telenor redegjøre for hvilke regler som gjaldt for varsling i selskapet i september 2011.

Kommunikasjonsrådgiver Glenn Mandelid i Telenor Group har så langt ikke svart på det.

VG har imidlertid snakket med andre kilder i Telenor som forklarer at reglene var krystallklare:

Dersom Telenor-ansatte mottar informasjon om at Telenor eller selskaper eid av Telenor driver praksis i strid med selskapets etiske retningslinjer eller lover og regler i landet selskapene opererer, så skal dette varsles til en egen enhet for varsling i Telenor Group.

Denne enheten, som internt i Telenor omtales som «compliance-funksjonen», rapporterer direkte til etikk-komiteen til Telenor Groups styre.

Taus komite

Da varslingen skjedde høsten 2011 var Liselott Kilaas leder for etikk-komiteen. Hun er i dag styreleder for helsegiganten Aleris, og opplyser til VG at hun derfor ikke vil svare på om hun var varslet om korrupsjonsmistankene.

VG har imidlertid vært i kontakt med et av medlemmene av komiteen som opplyser bestemt at den ikke ble orientert om noen varslinger høsten 2011.

Ingen av dem som var medlemmer i 2011 vil kommentere disse opplysningene.

Jo Lunder sier at heller ikke han ble kontaktet av noen i Telenors ledelse om epost-varslingene.

– Jo Lunder ble kjent med epostene fra 30. september og 4. oktober 2011 for første gang i avhør med Økokrim forrige uke. Det var aldri noen fra Telenor som kontaktet ham og fortalte om disse epostene, sier Schiøtz.

Etter det VG får opplyst skal det være samme person som varslet Lunder, Telenor og Økokrim om transaksjonen.

På onsdagens pressekonferanse fortalte også Jo Lunder selv om hvordan han agerte etter at han i midten av august mottok første bekymringsmelding fra en Telenor-ansatt som var utplassert hos Vimpelcom.

– Jeg ba da om at et eksternt advokatfirma skulle granske og finne ut av om det var hold i de påstandene jeg hadde fått. Da jeg fikk tilbake rapporten om dette så fikk jeg råd fra samtlige av mine rådgivere om at jeg kunne gi grønt lys for utbetalingen. Dermed gjorde jeg det, sa Lunder.

Lunder opplyste på pressekonferansen at han senere orienterte styret i Vimpelcom om rapporten han mottok. I det styret satt tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas i perioden 2009-2014, med unntak av en periode i 2011.

VG ba onsdag kveld Jon Fredrik Baksaas om å forklare om han var kjent med epost-varslene i september og oktober 2011. Baksaas har ikke besvart VGs henvendelse.

Næringsminister Monica Mæland (H) ville i kveld ikke kommentere disse opplysningene.

– Dette høres alvorlig ut. Det er informasjon som vi må ta med oss inn i høringen. Det er tydelig at det blir relevant hvorvidt Telenor har fungerende systemer for å håndtere denne typen informasjon. Det inntrykket forsterkes også ytterligere med de permisjonene som Telenor har informert om i kveld, sier Jette Christensen (Ap), medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Les også

– Den nye Telenor-ledelsen viser positive signaler

Les også

Suspendert Telenor-leder: – Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet

Les også

Stepper inn som Telenors finansdirektør: Må trekke seg fra VimpelCom-styret

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

  1. Ransaket huset til Lunder torsdag

  2. Forsvarer: Lunder spurt om utbetaling på 30 millioner dollar

  3. Telenor-Brekke får ros for handlekraft

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vi vant 2–1

  6. Økokrim henlegger korrupsjons-siktelsen mot Jo Lunder