Sjeføkonom om oljeprishopp: – Kan fort reverseres

Geopolitisk spenning relatert til det kurdiske uavhengighetsvalget forklarer det siste døgnets oljeprisoppgang. Effekten kan vise seg å være kortvarig, men på sikt er ekspertene likevel positive.

UTSATT: Oljen fra de kurdiske områdene i Irak fraktes i rør over den tyrkiske grensen. Denne eksporten kan være utsatt dersom det oppstår konflikt rundt spørsmålet om kurdisk uavhengighet.

Foto: Ari Jalal Reuters
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Oljeprisen har det siste døgnet skutt i været. Etter en oppgang på over fire prosent gjennom mandagen, steg spotprisen på nordsjøolje til nivåer nærmere 60 dollar tirsdag morgen.

Bakgrunnen for dette er ikke minst det kurdiske uavhengighetsvalget, som kan komme til å skape implikasjoner for oljeeksporten fra den kurdiske regionen. Per i dag eksporterer kurderne olje gjennom Tyrkia, et land som ikke er spesielt positivt innstilt til kurdisk uavhengighet.

Les også

Erdogan truer med å sende soldater inn i kurdisk Irak

«Den kurdiske regionen er spesielt avhengig av å kunne eksportere olje ut gjennom Tyrkia, og tyrkiske trusler om å stenge denne eksportveien har dermed løftet prisene», oppsummerer Ole-Andreas Krohn i DNB Markets tirsdag morgen.

Potensiell skvis

Med det siste døgnets oppgang nærmer oljeprisen seg 2018-estimatet til DNB Markets, som er på 61 dollar per fat.

Den er nå opp 3,85 prosent så langt i år, og nesten 30 prosent over de siste tre månedene.

Grafen viser oljeprisutviklingen de siste døgnene.

Foto: Infront

«En potensiell skvis av tilbudet fra Kurdistan, som følge av folkeavstemningen, er trolig grunnen til at prisen har steget mye det siste døgnet. Tyrkia truer med å stanse forsyningene av råolje fra Kurdistan til resten av verden. Oljemarkedet preges ellers av en stadig bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel», oppsummerer seniorøkonom Knut A. Magnussen i meglerhusets morgenrapport.

Han viser til at et konjunkturoppsving har medført høyere etterspørsel etter råolje, trolig i større grad enn mange hadde sett for seg. DNB Markets venter nå at kronen vil styrke seg fremover.

Mulig reversering

Ifølge Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen er oljeprisen på det høyeste nivået på rundt to år, noe han omtaler som «gårsdagens store hendelse».

«Tyrkias trussel om stenge oljeeksporten fra Kurdistan fikk markedet til å gå mye. Vi må tilbake til sommeren 2015 for å finne en tilsvarende høy oljepris. Så får vi se om oljeprisen holder seg her oppe», skriver Olsen i en kommentar.

Han advarer imidlertid om at politisk motiverte prishopp kan være flyktige.

«Bevegelsen det siste døgnet er drevet av geopolitikk, som fort kan i hvert fall delvis reverseres. Men markedet er i bedre balanse og vi har lenge argumentert for en etter hvert gradvis høyere oljepris», opplyser Olsen.

Grafen viser utviklingen i oljeprisen de siste tre årene.

Foto: Infront

Spår høyere priser til høsten

Også analysesjef Roger Berntsen i Netfonds spår høyere oljepris på sikt. Nettmegleren tror at prisen vil etablere seg over 60 dollar i løpet av høsten.

«Bedre markedsbalanse i kjølvannet av OPECs produksjonstiltak det siste året er hovedårsaken til oljeprisoppgangen. Med andre ord tror vi på enda høyere oljepris i tiden som kommer, noe som isolert sett er positivt for Oslo Børs», skriver Berntsen.

Han viser også til den planlagte børsnoteringen av Saudi Aramco i 2018 som et argument for at oljeprisen ikke skal falle tilbake det kommende året.

Både Opec og det internasjonale energibyrået (IEA) har oppjustert sine anslag for etterspørselen etter olje. I tillegg er frykten for fortsatt produksjonsvekst i USA redusert etter at de ukentlige tellingene av aktive borerigger har vist en viss nedgang de siste ukene.

Sent tirsdag kommer det nye signaler om balansen i oljemarkedet når American Petroleum Institute (API) offentliggjør sin ukentlige statistikk over de amerikanske lagrene av olje og oljeprodukter.

Les også

Tyrkisk trussel gir næring til oljeprisoppgang

Les også

Erdogan truer med å sende soldater inn i kurdisk Irak

Les også

Dyreste olje på to år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Irak

Flere artikler

 1. Tyrkisk trussel gir næring til oljeprisoppgang

 2. Betalt innhold

  Oljeprisen nær nivået som er spådd for 2018

 3. Betalt innhold

  Nordsjøoljen tok en pause i prisoppgangen

 4. Annonsørinnhold

 5. Iraks kurdere varsler folkeavstemning - oljekonflikt kan blusse opp

 6. Iran ber Trump slutte å tvitre – mener det driver oljeprisen opp