Australia med på utviklingen av Norges «supermissil»: - Dette har vi jobbet med omtrent fra dag én

Etter syv år med jobbing fikk Kongsberg Gruppen endelig underskriften de ventet på.

LANG DISTANSE: Selv om avstanden i kilometer er stor, er interessene til Norge og Australia svært nærme hverandre. Denne uken inngikk de to landene et missilsamarbeid. Fra venstre: General manager Dirk Nordewier i Qinetiq Australia, direktør Graeme Bent i BAE Systems Australia, divisjonsdirektør Pål Bratlie i Kongsberg Defense, Air Vice Marshal Leo Davies i Australias luftforsvar og statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet.

  • Marius Lorentzen
Publisert:

Nå skal nemlig Australia hjelpe Norge med å utvikle «supermissilet» JSM.

I 2008 startet Kongsberg Gruppen og Forsvaret utviklingen av Joint Strike Missile (JSM), som skal brukes som missil på Norges nye kampfly F35. Også Australia har bestilt flyene - og de norske våpnene er beregnet til bruk på disse flyene.

Helt siden starten har man jobbet med å få australierne med på laget for å utvikle missilet, og nå to år før missilet skal være ferdig utviklet og klart til produksjon, er avtalen i boks.

– Dette har vi jobbet med omtrent fra dag én av JSM-prosjektet, sier en tydelig fornøyd Harald Ånnestad, administrerende direktør i Kongsberg Defense Systems, til E24.

Enigheten mellom forsvarsdepartementene i de to landene kom i havn under det norske statsbesøket til Australia denne uken.

Harald Ånnestad, administrerende direktør i Kongsberg Defense Systems

Marius Lorentzen

– Vi har hatt god kontakt med Australia om JSM over lengre tid, og at vi nå har blitt enige om et samarbeid er et resultat av langvarig og målrettet innsats fra vår side, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), i en uttalelse.

- Dette er også et ytterligere bevis for den store anerkjennelsen norsk teknologi og industri nyter internasjonalt.

Avtalen ble undertegnet under et statsbesøk denne uken, hvor kong Harald og dronning Sonja var med og kastet glans.

- Bidro Kongens tilstedeværelse til å få dette i havn?

– Avtalen har jo vært under utarbeidelse lenge. Det kan være det fremskyndet dette, men det ønsker jeg ikke å spekulere i, sier Ånnestad.

FORNØYD: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Et sterkt signal

Det er foreløpig bare Norge som har sagt at man skal kjøpe JSM-missilet til våre 52 F35-fly. Selv om Australia er blant de andre landene som har vist størst interesse for missilet, betyr ikke kunngjøringen at de har bestemt seg for å faktisk kjøpe missilet.

– Når de nå er med på å finansiere dette utviklingsarbeidet er det et sterkt signal, men som de også påpeker selv, så har de ikke fattet en beslutning om de skal kjøpe missilet ennå, sier Ånnestad.

Det er først når missilet er produksjonsklart i 2017 at man forventer å få en avklaring på hvem som vil kjøpe de første missilene. USA og Australia skal likevel være blant de landene som har vist størst interesse utover Norge.

Vil være med

Mens Norge altså kjøper 52 fly, har Australia bestemt seg for å kjøpe 72, men planlegger å øke det til totalt 100.

(saken fortsetter under bildet.)

HAR BESTILT: Bilde av Australias F35 Joint Strike Fighter.

Liz Kaszynski

Australias forsvarsminister, Kevin Andrews, sier at Australia sørger for å få utnyttet ressursene sine maksimalt ved å bli med i utviklingen av det norske missilet akkurat nå:

– Skulle Joint Strike Missile til slutt bli valgt av regjeringen senere dette tiåret, sikrer avtalen også at våpenets egenskaper er utviklet og integrert i F35 innenfor tidsplanen som kreves av Australia, uttaler Andrews.

Kongsberg Defense-sjefen uttalte til E24 i fjor høst at han i hvert fall regner med å selge JSM-missiler for 25 milliarder kroner i årene som kommer.

Han peker på at Australia har mange av de samme forsvarsmessige utfordringene som Norge har, med store arealer å forsvare, både på land og til sjøs, og som er relativt tynt befolket.

– Vi så som australierne at F35 er et glitrende fly, men at det manglet de egenskapene JSM tilfører, sier Ånnestad.

Forsvarsministeren er enig:

– Vi er derfor begge avhengige av å få mest mulig ut av de investeringene vi gjør. For Norge blir JSM en helt sentral del av kampflyanskaffelsen, og det er svært positivt Australia også viser så stor interesse for missilet, sier Eriksen Søreide.

Australsk ekspertise

Med avtalen som nå er undertegnet skal australierne bidra med det både Kongsberg og Forsvaret beskriver som en spesiell ekspertise de sitter på: ESM-sensorer. Missilet skal utstyres med en slik sensor gjennom dette samarbeidet, og den kommer i tillegg til den eksisterende infrarøde sensoren (IR) som allerede finnes der.

– Denne oppdager radarer og radiokilder. Det gjør at man vil få en uavhengig sensor på missilet i tillegg til IR-sensoren, sier Halard Ånnestad.

– Australierne har en svært god kompetanse på denne typen sensorer og skal bidra med systemer som kan utnytte dataene som kommer fra den.

Det er blant annet datterselskapene til BAE Systems og Qinetiq i Australia som nå skal jobbe med Kongsbergs missil.

Kongsberg-direktøren vil ikke ut med hvor mye penger som er involvert i denne avtalen.

– Avtalen gjør at vi får inn en veldig viktig komponent. Den økte kapasiteten er viktig, og det er kanskje viktigere i seg selv enn den økonomiske størrelsen på avtalen.

Les også

- Dette kan gi den samme «boosten»

Les også

Skuffende fra Kongsberg Gruppen

Les også

– Før et lovverk er på
plass blir det ikke noe nedsalg

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Tar norsk «supermissil» til USA

  2. Norsk missilgjennombrudd i Japan

  3. Landet milliardavtale i Malaysia

  4. Norges ubåtkjøp endte med tysk missilkjøp i milliardklassen

  5. – Utrolig gøy å bidra til at det skapes flere arbeidsplasser