Prisfall ga svakere kvartal for Hydro

Kina importerer mindre, eksporterer mer og prisene faller på alumina og aluminium. Dette preger Norsk Hydro, som likevel leverer bedre enn ventet i fjerde kvartal.

LEGGER FREM TALL: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg presenterer aluminiumselskapets resultater for fjerde kvartal i dag.
Publisert: Publisert:

Lavere priser på aluminium og alumina, samt fortsatt nedgang i produktpremiene, er hovedårsaken til at Norsk Hydro i fjerde kvartal gjorde det svakere på den underliggende driften enn på samme tid i fjor.

Selskapet leverer et underliggende driftsresultat før finansposter og skatt på 1.566 millioner. Dette er en nedgang fra 2.215 millioner i tredje kvartal og 2.886 millioner i samme periode året før.

Det var på forhånd ventet et underliggende driftsresultat på 1.291 millioner, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

Selskapets inntekter i perioden ble 20.057 millioner kroner, ned fra 21.948 millioner kroner i fjerde kvartal 2014. Her var det ventet 20.214 millioner.

Fallende priser

Gjennom det siste året har endringer i Kina forrykket balansen i Hydros marked.

I fjerde kvartal meldes det om en reduksjon på 12 prosent i aluminaimporten til landet. Spotprisen på alumina falt 59 dollar per tonn til 233 dollar.

I samme periode falt den gjennomsnittlige London-børsprisen på aluminium med 112 dollar til mellom 1.435 og 1.627 dollar, mens nedgangen var 13 prosent på børsen i Shanghai.

Dette ga igjen større arbitrasjehandelsmuligheter, hvilket kan forklare en økning på rundt 18 prosent i semifabrikkerte produkter fra Kina fra tredje til fjerde kvartal.

Les også

Hydro: Slik beskytter Kina sine hjørnesteinsbedrifter

Lyspunkter

Norsk Hydro kan for øvrig melde om fremgang i produksjonen både ved Paragominas og Alunorte i Brasil, der det ble satt rekorder ved begge virksomhetene.

– Jeg er svært fornøyd med den rekordhøye produksjonen av bauksitt og alumina i Brasil. Dette har bidratt til nok en viktig milepæl for forretningsområdet Bauksitt og Alumina, med den vellykkede fullføringen av forbedringsprogrammet «Fra B til A», sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Av hendelser i kvartalet trekkes det ellers frem at det er fattet en byggebeslutning på selskapets teknologipilot på Karømy.

– Beslutningen om å bygge teknologipiloten på Karmøy er en viktig milepæl for aluminium og for vår ambisjon om å være bransjeleder på teknologi og innovasjon. Vi investerer i framtiden, og utfordrer dagens grenser for produktivitet og energieffektivitet, sier Brandtzæg.

Hydros styre foreslår å utbetale et utbytte på én krone per aksje for 2015.

Les også

– Veldig ugunstig for oss

Les også

Omsetningen stupte med 18 prosent for Hydro-rival

Les også

Hydro: Slik beskytter Kina sine hjørnesteinsbedrifter

Publisert:

Her kan du lese mer om