Det amerikanske finanstilsynet etterforsker Elon Musk

Elon Musk må forklare både produksjonsanslag og Twitter-meldinger til det amerikanske børs- og finanstilsynet.

TIL Å STOLE PÅ? Amerikanske myndigheter vil vite om Musk bevisst villeder investorer med sine uttaleleser

Foto: Joshua Lott AFP
  • Eivind Bøe
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

Børs- og finanstilsynet i USA (SEC) gransker Tesla for å finne ut om elbilprodusenten villedet investorer i forbindelse med problemene med produksjonen av Model 3, skriver The Wall Street Journal og viser til kilder med kjennskap til saken.

Nyheten kommer kort tid etter det ble kjent at myndighetene også etterforsker Tesla-gründer Elon Musks twittermelding fra tirsdag forrige uke, der han sa han vurderte å ta selskapet av børs – og hadde finansieringen på plass.

Tilsynet, «Securities and Exchange Commission», skal ifølge avisen ha stevnet en av Teslas underleverandører som en del av etterforskningen, som startet allerede i fjor.

I løpet av 2017 kom Musk flere ganger med luftige anslag for hvor mange Model 3 selskapet ville være i stand til å få ferdig, og på det meste anslo Musk at selskapet ville lage 200.000 Model 3 i andre halvår.

Fasit ved utgangen av året var at Tesla hadde fått ferdig 2.700 Model 3.

Tesla kan møte straffereaksjoner hvis tilsynet finner ut at de villedet investorer om årsaken eller utstrekningen av produksjonsproblemene.

Tror Musk ville skade shorterne

Tilsynet har også stevnet Teslas styremedlemmer for å finne ut av hva de visste om Musks planer om å ta Tesla av børs, ifølge kildene.

I en melding sent torsdag kom det frem flere detaljer rundt myndighetenes etterforskning av Tesla-sjefens mye omtalte twittermelding.

Les på E24+

Elon Musk viste akkurat hvorfor Tesla ikke bør være på børs

Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones spør SEC nå om detaljer fra ansatte i Tesla, der de blant annet vil ha svar på om Musk tvitret med den hensikt å skape tap for dem som har shortet Tesla-aksjen. De vil også vite hvor mye andre ledere i Tesla visste om en plan for å ta selskapet av børs.

SEC åpnet onsdag en formell gransking av hendelsen.

Det er spesielt formuleringen om at finansieringen av et slikt grep var på plass som har vakt interesse hos finansmyndighetene.

I kjølvannet av twittermeldingen steg verdien på selskapet voldsomt, og senere har det blitt dokumentert at finansieringen ikke var så på plass som man fikk inntrykk av.

Les også

Nå har han igjen twitret om å ta Tesla av børs

Les også

Forklarer twittermelding om å ta Tesla av børs

Les også

Musks plan gir tidenes villeste børsexit

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tesla Motors

Flere artikler

  1. Mer enn 50 milliarder forduftet i børsåpningen

  2. JP Morgan tror ikke på Musks finansiering: Tesla-aksjen hentet seg inn etter kraftig fall

  3. Analytiker: Venter at Tesla-aksjen vil stige fremover

  4. SEC: Elon Musk brøt avtale med «unøyaktig» twittermelding

  5. – Et«atomangrep» på shortselgere