– Skapte interesse blant studentene for aksjemarkedet

Slik oppsummerer studentlagene Aksje-NM: Fikk nyttige erfaringer og bitre erfaringer – og noen ble til og med kjent med nye folk gjennom deltakelsen.

BLE KJENT MED NYE FOLK: Styret i Børsgruppen HHB, Anette Normann, Sondre Fiskerstrand, Anders Bergfjord Fjellvikås, Amund Sandberg og Frederick Hjertø, brukte Aksje-NM til å organisere intern liga på Handelshøgskolen i Bodø.
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Fredag 4. mars ble årets Aksje-NM avsluttet og en vinner kåret.

Gjennom seks uker kjempet drøyt 19.600 deltakere om å bli Norges beste aksjeplukker i E24s uoffisielle mesterskap.

Til sammen godt over 30 lag var påmeldt studentligaen, og disse representerte ikke bare skoler over hele Norge, men også internasjonale universitet.

HiL Capital Management gikk til slutt av med seieren blant skolelagene, etter en uke hvor det hadde vært svært jevnt i toppen.

Aksje-NM 2016 er over for denne gang, men fortvil ikke! Aksjeligaen er allerede i gang igjen! HER KAN DU MELDE DEG PÅ.

– Lært å stole på egen vurderingsevne

Et av lagene som lenge knivet om topplasseringen var AarøyStocks, som bestod av to samfunnsøkonomi-studenter ved Universitetet i Bergen: Martin Langlo og Peder Grimstad Helset.

På grunn av en salgsfeil nest siste konkurransedag – hvor de trodde de skulle få profitt, men tapte et par tusen – røk de ut av tetløpet.

«Litt bitre... Slikt skjer,» oppsummerer Langlo og Helset selv.

– Innsatsen vår er vi fornøyd med. Avgjørelsene som ble tatt var basert på egen intuisjon, og vi gjorde flere investeringer som viste seg å være gode, sier Langlo.

Les også

Lav rente øker aksjeinteressen

I Aksje-NM er nemlig kursene forsinket et kvarter. Men handel skjer likevel i realtid, og på samme måte som på børs: Man kjøper til selgers kurs, og selger til kjøpers kurs.

Mandag 7. mars tar helårsvarianten av Aksje-NM, Aksjeligaen, over! Reglene er de samme, og du kan lese dem her.

Det skapte forvirring og problemer for mange, og alt i alt var Aksje-NM en lærerik affære for flere av studentlagene, hvor langt i fra alle hadde mengder med erfaring og forkunnskap om aksjehandel.

FIKK NYTTIGE ERFARINGER: Peder Grimstad Helset (til venstre) og Martin Langlo på studentlaget AarøyStocks.

– Vi har lært oss å orientere oss i marked vi ikke hadde stor forkunnskap om, og vi har lært oss å stole på egen vurderingsevne. Erfaringene vi har gjort oss nå, er nyttige å ha i bakhånd når det kommer til kunnskap om hvordan markedet fluktuerer på kort sikt, sier Langlo og Helset.

Les også

Aksje-NMs beste studentlag – Har vært utrolig gøy og lærerikt

Ble kjent med nye folk

For studentlaget Børsgruppen HHB fra Handelshøgskolen i Bodø bidro Aksje-NM rett og slett til at de ble kjent med nye folk. De arrangerte nemlig sin egen liga innad på skolen, og benyttet muligheten til å verve nye medlemmer til Børsgruppen.
– Det har vært veldig gøy å være med. Vi har blitt kjent med mange folk, hatt diskusjoner, og fått prøvd oss i situasjoner som er relatert til arbeidslivet. Aksje-NM har virkelig fungert som et verktøy for å skape interesse for aksjemarkedet blant studentene.

Det sier student og styreleder Anders Fjellvikås i Børsgruppen.

Selv om det ikke ble topplassering på studentlaget deres, er også gjengen fra HHB fornøyd med deltakelsen i Aksje-NM.

– Vi er fornøyd med egen innsats og det at vi klarte å snu en dårlig situasjon. Vi var veldig ivrige i starten, men så så vi på hvordan vi disponerte egenkapitalen vår, og fikk en mer forsiktig og fokusert strategi, sier Fjellvikås.

– Alt i alt har vi lært veldig mye. Vi har lært at vi må ha litt mer is i magen, og se på markedet i sin helhet, og ikke bli for ivrig med oppkjøp og heller ha et mer fornuftig og objektivt syn på hva man kjøper.

Både studentene bak AarøyStocks og Børsgruppen HHB vurderer nå å melde seg på Aksjeligaen.

Les også

Nå starter Aksjeligaen opp igjen

–Fint avbrudd i hverdagen

GVO Lions, fra voksenopplæringen i Oslo Fengsel, tok ukeseier i studenligaen den aller siste uken av konkurransen.

«Morten» og «Shah» jublet da de fikk vite at laget deres hadde tatt en seier etter mange uker med negative resultater.

– Jeg har lært at aksjer er veldig interessant å drive med. Det er spennende å følge med på markedet, følge med på kurser, undersøke hva en skal gå inn i, sier Morten.

Les også

Hallingdølen Truls (52) er Norges nye aksjekonge: – Ål or nothing!

– Det ikke er så vanskelig egentlig, som man kanskje trodde før man begynte. Det handler om å være litt smart og følge med på det som skjer på nyhetsfronten.

Han legger til at Aksje-NM var et fint avbrudd i hverdagen, og gjorde at han fikk brukt hodet på en litt annen måte enn ellers.

– Vi lærte om et nytt felt vi ikke hadde hatt noe om. Jeg må gi all kreditt til læreren vår, som lærte oss kjapt hvordan aksjemarkedet fungerte, sier Shah.

Det var nemlig læreren deres, mattelektor Assir Cerrato, som tok initiativ til å melde på lag i Aksje-NM.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DELTOK MED TO LAG: Grønland Voksenopplæring i Oslo Fengsel stilte med to lag i årets Aksje-NM, GVO Lions og GVO Bears. E24 besøkte de fire innsatte som utgjorde lagene, Ola, Morten, Max og Shah.

– Skulle ha brukt litt mer tid jevnt over

For studentlaget Børsgruppen Aktie BI – Jentelag gikk det ikke fullt så bra rent plasseringsmessig. Men jentegjengen ved Handelshøyskolen BI er likevel fornøyd med deltakelsen i årets Aksje-NM.

– Vi synes det har vært veldig gøy å være med, og det har vært en fin måte å diskutere aksjer bare oss jentene i mellom. Ellers var vi veldig fornøyde med å ligge foran guttelaget mesteparten av tiden, men ikke fullt så fornøyde med at de tok oss igjen etter hvert, sier student Helene Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BØRSGRUPPEN AKTIE BI – JENTELAG: Fra venstre Emilie Myrdal, Tonje Volden Medby, Marte Gulbrandsen, Helene Olsen, Charlotte Stray Molde, Vilde Lyngstad, Josefine Røding, Helen Vad Johansen og Kristine Hauglum Holter.

Aktie BI stilte nemlig med et guttelag også, som så vidt ble slått av jentelaget: Guttene endte på plass 15.584 sammenlagt og jentene på plass 15.087, og dermed rett etter hevrandre i studentligaen.

Les også

Sesongvinner i Aksjeligaen: – Jeg hadde et langsiktig perspektiv

– Alt i alt har vi vært veldig fornøyde med å delta, men skulle nok ha brukt litt mer tid jevnt over, i stedet for å gå hardt ut på starten, for så å glemme det helt bort, sier Olsen.

– Vi merket at Aksje-NM fort gikk i glemmeboken da vi fikk mer å gjøre på skolen utover i semesteret, og vi var langt mer aktive på starten. Det er selvfølgelig en årsak til at vi ligger så langt ned på listen. Vi har lært at aksjehandel krever mye tid og kunnskap om hva som skjer i markedet, sier hun.

Les også

Nå starter Aksjeligaen opp igjen

Les også

Sesongvinner i Aksjeligaen: – Jeg hadde et langsiktig perspektiv

Les også

– Har vært utrolig gøy og lærerikt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjeligaen
 2. Aksje-NM

Flere artikler

 1. Studentlag: Aksje-NM er en god arena for økt forståelse

 2. Børsgruppen Aktie med kjempe-comeback i studentligaen:
  – Nå blir det vinn eller forsvinn!

 3. Jentelag i Aksje-NM 2016: – Det smarteste er nok å bare kaste seg ut i det

 4. Handelshøyskolen ved HiOA ble beste studentlag i Aksje-NM 2017:
  – De siste dagene har vært spennende

 5. – Har vært utrolig gøy og lærerikt