Statoil i Aksje-NM – ja eller nei?

Det snakkes mye om volatilitet og små aksjer med store bevegelser i Aksje-NM. Men Statoil er likevel en populær aksje blant deltakerne.

SKUFFET: Statoil la tirsdag frem tall som var svakere enn analytikerne ventet.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Tirsdag morgen la Statoil frem tall for fjerde kvartal 2016. Selskapet holder samtidig kapitalmarkedsdag i London denne dagen.

Til tross for at resultatet kom inn svakere enn ventet, ser analytikerne også noen lyspunkter i rapporten. Statoil er dessuten en populær aksje i Aksje-NM – blant de 20 mest omsatte aksjene så langt i konkurransen. Det er derfor på sin plass å ta en gjennomgang med ekspertene: Er Statoil en aksje verdt å satse på i E24s fire uker lange aksjekonkurranse?

Aksje-NM er i gang, men det er ennå ikke for sent å melde seg på! Fredag 10. februar kåres første ukevinner i konkurransen. Meld deg på her!

Nygaard: – Spennende aksje nå

– Statoil-aksjen faller på tallene, så da er det best å holde seg unna, særlig på kort sikt, sier finansanalytiker Thomas Nygaard, tidligere analysesjef i Christiania Securities og TrendTech, og leder av det nyoppstartede selskapet NorQuant.

Statoil er tirsdag ettermiddag ned 1,79 prosent og den mest omsatte aksjen på Oslo Børs.

Nygaard har kvantitativ analyse som sitt felt, og ser på en rekke faktorer for å vurdere hvilke forutsetninger en aksje har for å gjøre det bra i den kommende perioden.

Ifølge hans rangeringer av samtlige selskaper på Oslo Børs, scorer Statoil godt på seasonality, momentum er positiv og aksjen har dessuten korrigert tilbake et par prosent i januar (se faktaboks).

– Det er mye historikk i Statoil. Februar måned gjennom 15 år er tatt med i beregningen, forteller Nygaard.

Interessert i aksjehandel? Diskuter aksjer, markedet og Aksje-NM her!

NEI: Finansanalytiker Thomas Nygaard mener Aksje-NM-deltakere gjør lurt i å holde seg unna Statoil i februar.

Foto:

Likevel er det ingen god idé for Aksje-NM deltakere å kjøpe aksjen nå, mener han.

– Når aksjen faller på tall og volumet er relativt høyt, som hos Statoil-aksjen nå, så sier den kvantitative forskningen at aksjen vil holde seg svak både i dager og uker etterpå.

Det er heller ikke av særlig betydning at Statoil scorer godt på de andre kvantitative effektene, når PEAD tilsier at aksjen skal fortsette å falle.

– PEAD er en viktig kortsiktig effekt, og for dem med aktiv handel er dette en av de viktigere effektene, sier Nygaard.

– For dem som har mer langsiktige strategier vil ikke dette være noen krise, men for dem som skal gjøre det bra på en måneds sikt, ville jeg holdt meg unna Statoil nå, oppsummerer han.

Bruker du gruppefunksjonen i Aksje-NM og har en artig internkonkurranse du vil fortelle om? Vet du av noen andre som har det? Tips oss her!

Hauglund: – Kommer ikke til å kjøpe Statoil

Investeringsøkonom Tom Hauglund deltar i E24s «Ekspertliga» i Aksje-NM. Han har tro på Statoil-aksjen i et lengre perspektiv, men ikke nødvendigvis i Aksje-NM.

– Jeg kommer ikke til å kjøpe Statoil. Jeg har valgt en portefølje av høyrisikoaksjer, så får vi se hvor vinden blåser, sier han.

Hauglund mener imidlertid Statoil er bedre stilt fremover enn selskapet tidligere har vært, og viser til at de har kuttet både kostnader og investeringer kraftig. Selv tror han dessuten at oljeprisen skal opp fra dagens nivå på rundt 55 dollar fatet til 65 dollar fatet i løpet av dette året.

DELTAR I AKSJE-NM: Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet kommer ikke til å kjøpe Statoil i Aksje-NM.

Foto: Nordnet

– Det kommer til å løfte Statoil videre, sier han, og legger til at han tror den positive undertonen i olje og oljeservice vil fortsette gjennom året.

Hauglund tror for øvrig uken vi er inne i blir spennende på resultatfronten (se alle selskapene som legger frem tall i faktaboksen nederst).

– Torsdag blir veldig spennende, da kommer det en hel rekke resultater. På fredag er jeg mest spent på Nordic Semiconductor, sier han.

Hauglund mener enhver resultatsesong er forskjellig. I USA startet sesongen litt tidligere, og Hauglund mener å ha sett en tendens til at selskap som leverer i henhold til eller svakere enn forventningene blir straffet.

– Det ser ut til at selskapene må altså levere gode tall for å få ytterlige medvind i aksjekursen, sier han.

Strøm: – En interessant temperaturindikator

Karl Oscar Strøm i Pareto Securities deltar i likhet med Hauglund i Aksje-NM.

Strøm har tidligere fortalt at han i konkurransen kommer til å handle aksjer som kan bevege seg en del og i større grad konsentrere seg om små selskaper enn han ville gjort til vanlig. Samtidig har han en fleksibel strategi som prøver å fange opp potensielt interessante situasjoner, som kan forekomme både i små og store selskaper.

DELTAR I AKSJE-NM: Karl Oscar Strøm i Pareto Securities.

E24

Hvorvidt Statoil vil havne innenfor den kategorien, er imidlertid usikkert.

Strøm påpeker at det er i de små selskapene kursutslagene prosentvis blir størst.

– I Aksje-NM-sammenheng er ikke Statoil det selskapet som kan forventes å få de største prosentvise svingningene, sier han.

– Men aksjen er en interessant temperaturindikator for børsen og for oljesektoren.

Statoil er populær i Aksje-NM – men de aller mest omsatte aksjene så langt i konkurransen er Funcom, Seadrill og Farstad Shipping.

Les også

Slik blir økonomiuken

Les også

Aker BP og Link har sluppet tall: Analytiker mener Aksje-NM-deltakere bør følge med på disse selskapene

Les også

Aksje-NM 2017: Dette kan du vinne

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Derfor bør du følge med på selskapenes kvartalstall

  2. Siste innspurt i Aksje-NM 2017: Dette bør du vite før konkurransens siste dag

  3. Analytiker: Slik bør du satse i siste del av Aksje-NM

  4. Annonsørinnhold

  5. Aker BP og Link har sluppet tall: Analytiker mener Aksje-NM-deltakere bør følge med på disse selskapene

  6. Slik skal de vinne Aksje-NM