I dette fylket investerer de minst på børs - og bruker klart mest på Lotto

- Dette handler om makt og avmakt, sier forsker. Se hele lista over hvilke fylker som bruker mest penger på børs og tipping.

SÆRSTILLING: Finnmark har en særstilling i statistikken. Folket lengst nord plasserer minst penger på børsen, men bruker klart mest penger på pengespill hos Norsk Tipping.
Publisert: Publisert:

Mange av oss bærer på et ønske om den økonomiske friheten som følger av en solid formue.

Hvordan dette ønske kommer til uttrykk hos det norske folk, varierer imidlertid kraftig.

I grove trekk sitter innbyggerne i Oslo, Rogaland og Akershus på klart størst verdier på Oslo Børs, mens de tre nordligste fylkene sammen med Hedmark og Nord-Trøndelag ligger i bunnen av lista.

I omsetning på pengespill hos Norsk Tipping er lista imidlertid snudd på hodet: her topper Nord-Norge, mens Oslo og Rogaland ligger helt i bunn.

Det viser beregninger E24 har gjort basert på tall innhentet fra stiftelsen AksjeNorge og Norsk Tipping.

- FØLGER KJENT MØNSTER: Forsker og førstelektor, Karl-Fredrik Tangen.

Ennå ikke påmeldt Aksje-NM - meld deg på her.

- Makt og avmakt

- Pengespill representerer avmakt og tilfeldigheter, mens børs representerer makt, informasjon og posisjon. Det er som forskjellen på et leserinnlegg og en kronikk, sier førstelektor ved Markedshøyskolen, Karl-Fredrik Tangen, til E24.

Forskeren mener sosiologien her forklarer mer enn geografien og er ikke overrasket over tallene han får presentert.

- Graden av gambling øker parallelt med graden av avmakt og distanse til sentralmakt. Professorer og leger i Finnmark er nok ikke beinharde tippere de heller. Jeg har sett på en del sykdomstall, og ADHD-antall og andre tall følger det samme mønsteret. Dette skyldes ikke jordsmonnet, men utdanningsnivå og inntekt, sier han.

Les også: Denne fjellkommunen har de rikeste aksjonærene på Oslo Børs

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TYDELIGE TALL: Innbyggerne i Finnmark bruker nesten like mye penger per person på pengespill hos Norsk Tipping som de gjør på Oslo Børs. I Oslo bruker de ti ganger så mye på børsen som på pengespill fra Hamar.

To hovedfaktorer

Daglig leder i stiftelsen AksjeNorge, John Peter Tollefsen, er heller ikke overrasket over tallene.

- I Oslo er det mange med solid økonomi og plassering av penger i aksjemarkedet er noe man har gjort veldig lenge. Man ser det samme i Sverige og Danmark: i hovedstedene er det mange som har mye penger og aksjeinvesteringer er en del av bildet, sier han.

Tollefsen mener to hovedfaktorer forklarer hvor befolkningen sparer i aksjer: privatøkonomi og nærheten til børsnoterte selskaper.

- Rogaland har for eksempel hatt et veldig aktivt næringsliv og børsnoterte selskaper med lokal forankring. Det samme har vært tilfelle i Hordaland og Møre og Romsdal, sier han.

Fylkene i bunnen av lista lider ifølge Tollefsen under mangelen på noen regionale lokomotiver som bidrar til å skape miljø for investeringer i aksjemarkedet.

- Hedmark har hatt Rena kartongfabrikk og ikke noe særlig lokal virksomhet som har motivert til aksjesparing. Privatøkonomien er også annerledes her. I Nord-Norge har det svingt litt i takt med oppdrettsnæringen og selskapene på børs, hevder han.

Les også: Dette er kvinnenes aksje-favoritter

- Børsen er fjern og ukjent

Finnmark har en særstilling i statistikken. Folket lengst nord plasserer minst penger på børsen, men bruker klart mest penger på pengespill hos Norsk Tipping.

- Jeg innbiller meg at Børsen blir noe fjernt og ukjent for finnmarkingene, de er ikke så vant til store børsnoterte selskap, sier fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) til E24.

Også han trekker frem mangelen på lokale lokomotiver som er tilstede på børsen.

- Næringslivet i Finnmark består stort sett av små og bittesmå selskaper eller større bedrifter som har hovedsete andre steder i landet, sier han.

Politikeren tror ikke tallene fra Norsk Tipping vitner om mer «optimisme eller latskap» hos innbyggerne lengst nord.

- Jeg tror det handler om et ønske om spenning og ønske om å vinne en slump penger. Man ser at der det er minst tilbud av aktiviteter er det også størst omsetning på slike spill, sier Sjåstad.

I Aksje-NM kan du prøve deg som investor og investere 100 000 fiktive kroner. Meld deg på og bli med i kampen om 50 000 kroner.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om