Northland om nye anklager: - Vi er ikke urolige

Det blir ikke aktuelt med sanksjoner, sier selskapets miljøsjef.

STØVTRØBBEL: Northland Resources har startet frakten fra Kaunisvaara til Narvik. Forurensning, angivelig fra togene, får nabo til å reagere.
Publisert: Publisert:

- Vi tar tak i saken, gjør undersøkelser og forsøker å kvantifisere, sier miljøsjef Manfred Lindvall i gruveselskapet Northland Resources til E24.

Det var i forrige uke at Norrbottens Kuriren meldte om forurensingsanklager rettet mot selskapet.

- Problemet oppsto i februar, da Northland begynte å kjøre. Min gård har blitt helt grå, og jeg tør ikke plukke verken tyttebær eller blåbær her til sommeren, sier Lennart Forsberg, som bor ved jernbanesporet mellom gruven i Kaunsivaara og utskipingshavnen i Narvik.

Ifølge avisen kan et transportforbud bli aktuelt dersom støvproblemet ikke løses. Lindvall avviser at de frykter noen straffereaksjon.

- Det blir ikke aktuelt med sanksjoner, fordi vi skal løse dette, sier han.

- Midlertidig

Lindvall opplyser at selskapet allerede har iverksatt tiltak.

- Vi har hilst på Forsberg flere ganger, og har tatt prøver av snøen. I tillegg har vi filmet hele togreisen til og fra Narvik for å se om det kommer støv fra toget. Dette er i utgangspunktet et fuktig produkt som ikke skal støve, dersom det ikke tørker på lageret eller i vognene, sier han.

Blant grepene som har blitt tatt, er endrede rutiner for vask av vognene og lavere hastighet. I tillegg vil selskapet vanne lasten, og det kan være aktuelt å ta i bruk støvbindingsmiddel.

Northland har også vært i kontakt med norske myndigheter.

- De hadde ingen synspunkter på dette. Dette er i stor grad Forsbergs bilde av hvordan han opplever situasjonen. Vi vil uansett bytte vogner når våre egne er ferdigbygd, så det er en midlertidig løsning, sier Lindvall.

- Alt etter planen

Northland Resources har vært gjennom en turbulent tid etter at selskapet på nyåret meldte om høyere kostnader og større kapitalbehov enn tidligere ventet.

Les også: Disse aksjene bør du ha styrt unna

I mars falt imidlertid den kortsiktige finansieringen på plass og mandag kom meldingen om at selskapet er i gang med å betale renter på sitt obligasjonslån. I tillegg opplyser selskapet at det progresjon i arbeidet med å dekke finansieringsbehovet på lang sikt.

- Diskusjonene om den langsiktige finansieringen går framover, og vi regner med å kunne presentere mer informasjon innen utgangen av april, sier IR-kontakt Anders Antonsson i Northland Resources til E24.

Les også: Northlands finanssjef: - Bare å brette opp ermene

Den mye omtalte kostnadssprekken var blant annet knyttet til selskapets utbyggingsprosjekt i Narvik. Det opplyses at dette arbeidet også går som tidligere annonsert.

- Vi jobber nå fra det midlertidige anlegget, og har til dags dato sendt ut to skip derfra. Når det gjelder den mer permanente løsningen med utlaster går arbeidet etter planen, sier kommunikasjonsdirektør Niclas Dahlström.

Det er ventet at anlegget vil stå ferdig mot slutten av sommeren. Ifølge Northland vi det ha en kapasitet på 180.000 tonn, og gjøre utskipingsarbeidet mer effektivt.

Northland ønsker ikke å oppgi sine kostnadsanslag før og etter terminalen står ferdig.

Les også: - Privatpersoner skjelver i buksene

Les også: Northland blir kastet ut fra børsen i Toronto

Les også: Northland-nytt sender aksjen til værs

Publisert:
Gå til e24.no