Røeggen vant
Dommen i Høyesterett er enstemmig
GLADE: Ivar Petter Røeggen og direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, etter domsavsigelsen i den såkalte Røeggensaken i Høyesterett fredag formiddag.
Småsparer Ivar Røeggen vant enstemmig over DNB, i Høysterett i dag.
- Det forteller at retten har lagt vekt på forbrukerne, det er jeg veldig glad for, sier Røeggen til VG få minutter etter domsavsigelsen.
- Hva vil du si til DNB? spør VGs journalist.
- Takk for kampen!
- Burde vært mer nøktern
Høyesterett slo fast at Røeggen må stilles som at avtalen ikke hadde vært inngått.
- Dersom banken hadde hatt en nøktern tone og gitt korrekte opplysninger om lånefinansiering, antar jeg at Røeggen hadde avstått fra avtalen, sa førstevoterende Ragnhild Noer under domsavsigelsen.
Høyesterett la til grunn at banken som profesjonell part burde ha informert bedre om at børsen var en usikker investering. De burde ha forklart risikoen ved produktet og konsekvensene ved lånefinansiering.
- Røeggen var en ikke-profesjonell investor. Det var banken som tok kontakt. Bankens informasjonsplikt må bedømmes strengt, sa hun videre.
De ti andre dommerne var enig i konklusjonen.
DNB må betale 230.000 i erstatning. Pluss forsinkelsesrenter. I tillegg saksomkostninger på 4.758.000 kroner innen to uker.
-Røeggen har vunnet saken og vi skal gjøre opp i forhold til Røeggen. Vi skal såklart betale tilbake de 230.000 kronene ifølge dommen. Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser dette vil få for andre kunder. Det er en omfattende dom som vi må få lov til å lese gjennom før vi tar stilling til de andre kundene, sier Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DNB til E24
Les også: Røeggen-saken må behandles på nytt
Dagens avgjørelse kan få betydning for de rundt 2000 klagene som har stått på vent i påvente av en rettskraftig dom.
En dom i Røeggens favør er tidligere blitt estimert å kunne koste norske banker omtrent 500 millioner kroner, skriver Dine Penger.
- Ble lovet gull, men fikk gråstein
Ivar Petter Røeggen tapte penger etter å ha kjøpt et såkalt garantert spareprodukt av DNB i 2000. Han vant fram i Bankklagenemda og tingretten, mens banken dro det lengste strået i lagmannsretten.
– Ivar Petter Røeggen var ikke interessert i å investere, men spare i noe som for ham ble framstilt som et garantert produkt. Min klient ble lovet gull, men fikk gråstein, sa advokat John Christian Elden sommeren 2011.
Les også: Høyesterett vurderer bankenes spareprodukter
Tapte 230.000 kroner
Røeggen lånte en halv million kroner av DnB NOR for å kjøpe det omstridte spareproduktet av den samme banken i 2000. Dermed lånte han pengene tilbake til banken, til en lavere rente enn han selv lånte dem for.
Pengene skulle banken plassere i et produkt som i verste fall ikke ville gi avkastning, men heller ikke noe tap.
Seks år senere sto Røeggen tilbake 230.000 kroner fattigere etter store overføringer til banken i form av låneutgifter, provisjoner og omkostninger.
– Den eneste parten som hadde noen garanti i denne affæren var banken, fastslo Elden da han holdt sin avslutningsprosedyre i lagmannsretten.
Les også: Høyesterett skal behandle Røeggen-saken
Forsterket rett
Ivar Petter Røeggen og Forbrukerrådets sak mot DNB gikk i dag for såkalt «forsterket rett».
Såkalt «storkammer», som medfører at retten består av 11 dommere, kan bli benyttet i saker av særlig viktighet, typisk der det oppstår spørsmål om en tidligere rettsoppfatning fra Høyesterett skal settes til side.
Høyskolelektor og advokat Dag Jørgen Hveem til E24 tidligere trukket frem høyesterettsdommen om strukturerte produkter der Halvor og Harald Lognvik tapte mot Storebrand som spesielt relevant.
Les også:
- Dnb Nor: Ulv i fåreklær
- Småsparer kjemper videre mot DnB NOR
- Tar DnB Nors spareprodukt til Høyesterett