Rec-oppgang på usikker grunn

Mens Rec fortsetter å stige på Børsen, er analytikere bekymret for selskapets gjeld og en mulig handelskrig med Kina.

BØRSOPPTUR: Solenergiselskapet Rec har hatt en kraftig opptur på Børsen de siste dagene. Bildet er fra Recs fabrikk i Singapore.
  • Asgeir Nilsen - StockLink iMarkedet
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Solenergiselskapet Rec fløy 28 prosent opp på Oslo Børs onsdag. Torsdag fortsetter oppturen med en oppgang på rundt 9 prosent.

Onsdagens opptur kom som følge av ferske tall fra analysebyrået PV Insights som viser et kraftig løft for prisene på polysilisium, råstoffet til solarindustrien, i forrige uke.

Rec-analytiker Sondre Stormyr i Swedbank First Securities ser ingen spesifikke faktorer som kan forklare oppgangen torsdag.

Mens Rec-aksjen kostet nesten 200 kroner i 2007, handles den nå for 1,35 kroner.

Ifølge flere analytikere er bunnen nå trolig nådd for solenergiselskapet, og aksjonærene kan håpe på bedre tider fremover.

Les også: Derfor stiger Rec

Selskapet har slitt kraftig med lave priser i bransjen og måtte i fjor slå sitt norske datterselskap Rec Wafer konkurs. Enorme aksjeverdier har blitt barbert bort for aksjonærene gjennom nedturen.

- Har Rec nådd bunnen nå?

- Vi tror bunnen er nådd i 2013, i form av priser og inntjening for selskapet. Spørsmålet er hvilken takt tilbakekomsten vil ligge på, sier Stormyr i Swedbank First Securities.

Bekymret for gjelden

Analytikeren mener den største bekymringen rundt Rec er hvordan de vil løse refinansiering av gjelden sin neste år.

Neste sommer forfaller det konvertible lånet til Rec på 320 millioner euro, samt et obligasjonslån på 650 millioner kroner som forfaller i september.

- Prisene på silisium må videre opp hvis de skal klare å sikre en fornuftig refinansiering utelukkende med gjeld, samtidig som Singapore (fabrikken, red. anm.) etterhvert må kunne levere et positivt resultat, sier Stormyr.

- Med dagens prisnivåer har de ikke nok kontantstrøm til å betjene den gjelden som er nødvendig å refinansiere, men kontantbufferen de har er uansett stor nok til at de kan klare seg til juni neste år, så de har i utgangspunktet fortsatt en del tid på seg, legger han til.

Mulig handelskrig

En nærliggende risiko for Rec er den potensielle handelskrigen som det rustes opp til mellom USA og EU på den ene siden og Kina på den andre.

USA har allerede innført en tariff på kinesiske celler.

- Kina undersøker nå silisiumimport fra USA, EU og Sør-Korea, mens EU har tilsvarende undersøkelser rundt kinesiske celler og moduler i kjølvannet av USA’s innførte tariffer i fjor, så store deler av handelsmønsteret innen sol er i praksis involvert, sier analytikeren.

Ifølge Stormyr var det ventet en preliminær avgjørelse fra kinesiske myndigheter i februar. Den er utsatt og er nå ventet en gang i andre kvartal.

En importtariff på silisium til Kina kan ifølge analytikeren ramme Recs silisiumeksport fra USA.

- Hvis det blir en tilsvarende tariff på moduler fra Kina til EU kan Recs fabrikk i Singapore relativt sett komme noe bedre ut igjen i forhold til kinesiske konkurrenter, sier han.

- Men dette er uansett negativt for industrien samlet sett fordi kostnaden for sluttbruker øker.

Tidligere har uttalelser fra politikere om subsidiene til solbransjen gjort store utslag i aksjekursen. Sondre Stormyr mener risikoen knyttet til enkelte lands subsidiepolitikk er mindre enn før.

- Det er mange flere land som utgjør etterspørselen i bransjen, så etterspørselen er mer diversifisert og enkelte subsidie-endringer mindre viktige enn tidligere.

- Strammere etterspørsel

Rapporten PV Insights viste en oppgang i silisiumprisene på 7 prosent til 18 dollar per kilo i forrige uke.

I en aksjerapport påpeker DNB Markets at det betyr at silisiumprisene er opp 17 prosent i år.

- Oppgangen ser ut til å være drevet av en strammere etterspørselssituasjon i etterkant av at flere større produsenter tok ned kapasiteten gjennom andre halvår i fjor, skriver meglerhuset i en aksjerapport.

DNB Markets venter at prisene tar seg ytterligere opp til 22 dollar per kilo innen slutten av 2013, og har en kjøpsanbefaling med kursmål 1,50 kroner per aksje på Rec.

Meglerhuset påpeker også den kortsiktige risikoen en eventuell kinesisk tariff utgjør for Rec .

- På helt kort sikt er det imidlertid fortsatt risiko knyttet til en kinesisk avgjørelse om eventuell straffetoll på amerikanskprodusert polysilisium, skriver DNB Markets.

Les også

– Ikke oljeindustriens feil at norsk industri sliterDNB Markets: Anbefaler kjøp av Rec-aksjenRec trenger ny refinansieringRec forhandler med bankene igjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Renewable Energy Corporation

Flere artikler

  1. Oslo børs stengte rødt

  2. Vil fortsette å kutte seg til lønnsomhet

  3. Derfor stiger Rec

  4. Frykter straffetoll kan ramme Rec

  5. Milliardsmell i Rec