Frontline-sjefen overrasket over kald skulder

DHT-styret avviste til Frontlines overraskelse budet på selskapet, men tanksjefen varsler at selskapet fortsatt ser på mulighetene for å utvide flåten.

OPPTUR: Frontline-flåten opplevde høyere rater i fjerde kvartal.

Foto: Frontline
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Tankrederiet Frontline har tirsdag lagt frem sin rapport for fjerde kvartal, og i den forbindelse kommenteres også budet på konkurrenten DHT – og den meget kjølige mottagelsen dette fikk.

– Som DHTs største aksjonær er vi overrasket over at DHTs styre har avvist våre gjentatte forsøk på å diskutere en sammenslåing av virksomhetene som vi mener klart er til det beste for alle aksjonærene, sier konsernsjef Robert Hvide Macleod i en kommentar.

Etter at budet ble kjent, gikk DHT-styret ut med en melding der de beskrev Frontline-fremstøtet som utvannende for aksjonærverdiene og helt klart uakseptabelt. De beskrev også verdiene i Frontline som «sterkt oppblåste».

I avtaleforslaget lå det oppgjør i aksjer, først 0,725 Frontline-aksjer per DHT-aksje, et forhold som siden ble økt til 0,80 aksjer.

Fullfinansiert

Frontline legger seg imidlertid ikke ned og gråter.

– Vi evaluerer løpende måter å ekspandere vår flåte, og vi er fornøyde med å ha kjøpt to VLCC-er (store tankskip) på historisk lave priser, uten å øke størrelsen på den globale flåten. Vi fortsetter å opprettholde vår ledende posisjon i tankmarkedet, støttet av veldig lave lønnsomhetsnivåer, store kommersielle skala og stødige tilgang til kapital. Dette er klare skillemerker som markedet har tillagt verdi, sier Macleod.

Finansdirektør Inger M. Klemp understreker også selskapets tilgang på kapital. Frontline hentet 100 millioner dollar i desember.

– Frontlines nybyggprogram per 31. desember er fullfinansiert. Selskapet har allerede initiert dialog med bankene om finansiering av våre to nyinnkjøpte VLCC-er, og er trygge på at vi kan sikre finansiering på attraktive nivåer, sier Klemp.

Opec-effekt

I fjerde kvartal var Frontlines resultater preget av høyere rater. Dette ga en økning i inntektene, mens bunnlinjen tynges av engangsposter.

Driftsinntektene i perioden ble 178,3 millioner dollar, opp fra 154,0 millioner i samme periode året før. Resultatet ble 18,3 millioner, ned fra 58,6 millioner.

– Bedringen i tankratene i fjerde kvartal kan tilskrives sesongeffekter, ettersom det gikk mot vinter på den nordlige halvkule, samt en sterk økning i Opec-volumer i forkant av implementeringen av produksjonskuttene, sier Macleod.

Kvartalsregnskapet for perioden er preget av blant annet en nedskrivning av verdien til skipet Front Century, men deler av dette vil bli reversert i første kvartal.

Justert for engangsposter ble resultatet 34,5 millioner dollar.

Det foreslås et utbytte på 0,22 dollar per aksje for fjerde kvartal.

Flåtevekst

E24 har tidligere beskrevet hvordan den globale tankflåten opplevde rekordvekst ved inngangen til året.

Tall fra Vesselsvalue viste at det kom kapasitet på 5,5 millioner dødvekttonn inn i tankflåten i januar, opp 220 prosent sammenlignet med samme måned året i forveien.

Dette kan komme til å medføre lavere rater, tror Frontline.

– Vi er fortsatt av den mening at 2017 vil føre med seg press på fraktratene ettersom flere nybygg blir levert, ser Macleod.

Les også

Dette må du følge med på denne uken

Les også

DHT om Fredriksen-bud: – Klart uakseptabelt

Her kan du lese mer om

  1. Frontline
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Frontline-underskudd på 250 millioner dollar i fjerde kvartal

  2. Avis: Fredriksen åpner for å droppe DHT – har nytt mål i sikte

  3. – Tar DHT-brevet med stoisk ro

  4. Annonsørinnhold

  5. John Fredriksen ser etter nye oppkjøpsmål

  6. Frontline langer ut mot DHT: – Gjennomsyret av egeninteresse