Nytt rekordresultat fra Marine Harvest

John Fredriksens oppdrettsgigant åpner ny fabrikk i Texas og tror fremtiden fortsatt vil se lys ut. Samtidig fortsetter produksjonskostnadene å øke.

KRITISK: Marine Harvest-sjef Alf Helge Aarskog har tidligere gått ut mot Norsk Sjømatråd, som bruker 500 millioner kroner på middager og lignende for å promotere norsk fisk. Denne uken leverer konsernet nok et rekordresultat.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Onsdag morgen slapp Marine Harvest sin resultatrapport for tredje kvartal.

Selskapets operasjonelle driftsresultat økte fra 78 til 180 millioner euro, målt mot samme periode i fjor, og dermed setter man nok en gang resultatrekord i konsernet.

Konsernet anslo for to uker siden at de ville ende to millioner euro lavere.

Resultatet er opp nesten 100 millioner euro fra andre kvartal, som også var et rekordkvartal.

Omsetningen økte også, men ikke i nærheten av samme tempo. Totalt hadde konsernet inntekter på 850 millioner euro, enn oppgang fra 752 millioner euro på samme tid i fjor.

Resultatet etter skatt øker fra 22,5 til 157,9 millioner euro, noe som er 20 millioner euro mer enn ventet. Ellers er resultatene stort sett på linje med det analytikerne ventet, ifølge konsensustall fra SME Direkt/TDN.

Sjømatkonsernet varsler også et utbytte på 2,30 kroner per aksje for kvartalet. Dette ble besluttet av styret den 1. november.

Det er lavere enn forrige gang, for den 31. august fikk aksjonærene utbetalt 3,20 kroner etter rekordresultatene i andre kvartal. Utbyttet er samtidig godt over nivået på 1,40 kroner aksjen etter tredje kvartal i fjor.

Investorer som sitter på aksjen frem til og med 10. november vil ha rett til dette utbyttet. Utbetalingen er ventet å finne sted 16. november.

Konsernsjef Alf-Helge Aarskog forklarer rekordresultat i tredje kvartal med høye laksepriser, sterk etterspørsel og redusert tilbud i markedet.

– Jeg er glad for at det harde arbeidet alle Marine Harvest-ansatte legger ned, fører til positivt inntjening i alle forretningsenheter og oppdrettsregioner dette kvartalet. Det er særlig oppmuntrende at vår forretningsenhet i Chile leverer positive resultater etter en lang periode med negative resultater, sier Aarskog.

Han legger til at fiskefôrvirksomheten Marine Harvest Fish Feed også hadde et rekordhøyt positivt driftsresultat.

Kuttet produksjonsprognosene

Det er ikke mer enn par uker siden Marine Harvest kom med sin vanlige forhåndsmelding i forkant av kvartalsrapporten.

Der kommer det frem at produksjonen i fjerde kvartal og 2016 blir lavere enn ventet. Det bidro til at blant andre Pareto Securities kuttet kursmålet på aksjen.

Varselet kom etter det som da var tidenes driftsresultat i andre kvartal. I meldingen varslet Marine Harvest om at produksjonen mot slutten av året trolig blir lavere enn varslet på grunn av «biologiske utfordringer», altså lakselus og andre problemer.

Egentlig hadde oppdrettskjempen anslått en produksjon på 400.000 tonn for 2016, men i oppdateringen nedjusterte man dette til 381.000.

I tredje kvartal endte man nå på 97.215 tonn, ned fra 105.963 tonn på samme tid i fjor. Det var egentlig ventet en produksjon på 94.000 tonn i tredje kvartal, men dette oppjusterte Marine Harvest i varselet sitt, samtidig som de nedjusterte prognosen for fjerde kvartal fra 122.000 til 100.000 tonn.
I fjerde kvartal er produksjonen i Norge ventet å ende på 62.000 tonn (ned fra tidligere prognose på 82.000), mens produksjonen i Skottland er ventet å ende på 14.000 (mot 16.000 i tidligere prognose). I Canada er produksjonen ventet å ende på 10.000 tonn (mot 12.000 før) og 7.000 i Chile (mot 7.000 før).

Varsler oppgang i 2017

Selv om produksjonen i år ser ut til å bli 19.000 tonn lavere enn anslått, kommer Marine Harvest nå med en prognose om at de skal klare å øke produksjonen (slaktevolumet) med 5,8 prosent neste år.

For 2017 anslår selskapet nemlig et slaktevolum på 403.000 tonn.

– Markedsbalansen er forventet å være stram også fremover. Kombinert med den sterke etterspørselen vi har sett i 2016, ser fremtiden lys ut, sier Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog

Selskapet satser nå videre med å ekspandere i viktige markeder internasjonalt, blant annet gjennom åpningen av en ny fabrikk i Dallas, Texas.

Konsernsjefen erkjenner samtidig at selskapet har sine utfordringer samtidig som resultatene og prisene er svært høye:

– Produksjonskostnadene stiger og Marine Harvest fortsetter arbeidet med å redusere kostnadene, sier Aarskog.

Les også

Marine Harvest varsler mindre laks - analytiker spår lakseprisfest

Les også

Marine Harvest hardt ut mot lovfestet avgift: –Må fjernes

Les også

Disse lakseaksjene tror analytikerne mest på

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Godt resultat for Marine Harvest, likevel bekymret

 2. Utbyttedryss etter rekordresultat i Marine Harvest

 3. Betalt innhold

  Marine Harvest betaler 1,3 milliarder i utbytte - må kutte en halv milliard

 4. – Tror vi får et fantastisk 2017

 5. Betalt innhold

  Nok et rekordsterkt kvartal for Marine Harvest