Fem magre år for oljeinvestorer: – Massiv mindreavkastning

For oljeinvestorene har avkastningen siden 2012 vært 80 prosent lavere enn på verdens børser, viser sjefstrateg.

HENGER ETTER: De siste årene har aksjeinvestorenes avkastning i oljesektoren vært lang lavere enn for resten av aksjemarkedet.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Selv om oljeprisen har steget siden bunnivåene på under 30 dollar fatet, har aksjonærene i verdens oljeselskaper fått dårligere betalt enn andre investorer.

Siden årsskiftet har nemlig energisektoren på verdens børser, der over 90 prosent er olje og gasselskaper, falt rundt 12 prosent.

Verdens børser har derimot steget med rundt fire prosent.

Avkastningen i oljeaksjer er dermed 16 prosent dårligere, målt i dollar.

For oljeinvestorene blir ikke bildet bedre om grafen strekkes noen år lenger tilbake i tid.

Tvert imot har avkastningen vært 80 prosent dårligere i sektoren enn for det generelle aksjemarkedet siden 2012.

I energiindeksen utgjør olje og gass nesten 91 prosent. Størst vekt i indeksen har den amerikanske giganten Exxon Mobil med 13 prosent.

Les også: Exxon gikk på klimanederlag

Skuffet skyhøye forventninger

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea sier forventningene er at inntjeningen for energiselskapene skal stige 100 prosent globalt i år, og med hele 400 prosent i USA.

OLJEFALL: Energisektoren, der olje og gass utgjør 90,8 prosent, har gitt 16 prosent dårligere avkastning enn verdens aksjemarked siden årsskiftet.
HENGER ETTER: Siden 2012 har energisektoren gitt en avkastning som er 80 prosent lavere enn avkastningen i verdens aksjemarked.

Disse forventningene har ifølge strategen trolig vært for høye, med det resultat at den faktiske utviklingen har skuffet.

– For investorer handler det om hva som er priset inn i forhold til det man får, og ettersom forventningene har vært høye, har markedet så langt ikke vært fornøyd med utviklingen i oljeprisen eller utsiktene til fremtidig prisnivå, og ergo fremtidig utvikling i selskapsinntjeningen til sektoren, sier Rein til E24.

– Når du har de forventningene kan du lett bli skuffet, og det har vi også sett. Normalt er energi en billig sektor, men nå har det vært dyrt, sier han.

– Russiske prosenter

Den magre avkastningen på oljeaksjer sammenlignet med aksjemarkedet generelt siden 2012, skyldes at inntjeningen i oljesektoren falt med nær 80 prosent fra 2012 til starten på 2016, mener Rein.

TJENER MINDRE: Oljeprisens fall har satt spor i regnskapene til oljeselskapene. De tjener fortsatt 60 prosent mindre enn i 2012.

– Siden har den trukket oppover, men den er fremdeles langt unna det sammenlignbare nivået for globale aksjer, sier han.

Oljeprisen falt som kjent fra over 110 dollar per fat sommeren 2014 til under 30 dollar fatet på det laveste i starten av 2016, før den igjen har kommet opp til 50-tallet.

Det har satt sine spor i regnskapene i sektoren. De siste årene har fortjenesten i amerikanske oljeselskaper i S & P 500-indeksen svingt voldsomt.

Les også: Venter nytt oljeprisstup

Fra et resultat per aksje på 12,8 dollar i 2014 falt resultatet til 1 dollar i fjor. I år er det derimot ventet et resultat på 4,9 dollar per aksje. Det er en vekst på 400 prosent, men fortsatt langt under hva selskapene tjente i 2014, viser tall fra Thomson Reuters.

– Da kan du virkelig se hvordan du får russiske prosenter, sier Rein.

Han viser til begrepet om store prosenttall når utgangspunktet er et veldig lavt nivå.

– Inntjeningen øker voldsomt fra i fjor, men det kommer fra veldig lave nivåer, sier han.

Les også

Dårlig nytt for oljeprisen: Rystad Energy spår historisk høy amerikansk oljeproduksjon i år

Må se høyere oljepris

Nordea Wealth Management oppjusterte likevel nylig synet på sektoren, slik at den anbefaler å ha like mye oljeaksjer i porteføljen som størrelsen på sektoren tilsier, såkalt nøytralvekting.

– Etter en så sterk mindreavkastning, er det risikabelt å undervekte, og dermed er ny anbefaling er nøytralvekt, sier Rein.

For å bli virkelig positiv til sektoren vil strategen se en klar trend oppover i oljeprisen.

– Men det er ikke noe som har vært tilfellet nå. Nå har man funnet seg et intervall rundt 50–55 dollar per fat.

Les også

Oppløftende tallslipp løfter verdens børser til ny rekord

Les også

Nordea-strateger ser børsfesten flytte seg fra USA til Europa

Les også

Spesialfond stålsetter seg for markedskrasj

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. – Det blir ikke bonanza-stemning

  2. Knalltall ga børsoppgang verdt 190 mrd. for Alphabet

  3. Oljegigantenes comeback

  4. – Det ser meget sterkt ut

  5. – Selskapene skuffer på hvor mye de faktisk slår estimatene