Har bundet seg til tapskontrakter i opp til ti år etter anbudsfeil

Avfallselskapet Renonorden tar store tap i andre kvartal etter å ha gjennomgått sin kontraktsportefølje. Seks avtaler vil tynge selskapet det neste tiåret.

REGNEFEIL: Renonorden skuffer med store nedskrivninger i andre kvartal. Bildet er et illustrasjonsfoto.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Det var de usedvanlig overbevisende seirene på anbud vunnet i første og andre kvartal som førte til at varsellampene begynte å blinke hos den nordiske lederen innen husholdningsrenovasjon.

– Den seneste tiden så vi at det var en urovekkende differanse til nummer to i anbudene vi vant i første kvartal og delvis inn i andre kvartal, sier konsernsjef Harald Rafdal under en telefonkonferanse tirsdag morgen.

På basis av dette gjennomførte selskapet en full gjennomgang av kontraktene i Norge som har blitt inngått siden i fjor høst.

– Som en konklusjon på dette har vi funnet svakheter på seks, hvorav tre ganske betydelige, sier Rafdal.

Åtte til ti år

Selskapet noterte et samlet tap på 159 millioner kroner på fremtidige kontrakter, og skriver ned goodwill på 90,9 millioner kroner, i andre kvartal.

Tre av de aktuelle kontraktene står for omtrent 92 prosent av det nedskrevne beløpet i Norge i perioden. Disse er i hovedsak ikke påbegynt.

Renonordens kontrakter strekker seg fra fem til ti år.

– De tre utgjør kontrakter med en løpetid på åtte og 10 år, og det er da årsaken til at tapet blir såpass stort – at vi tar årlige tap 10 år fremover. Dette er gjort etter beste vurdering. Utgangspunktet er hvor gode vi er i dag og hva vi mener å få til etter en rekalkulering som er mer balansert enn da anbudene ble gitt, sier Rafdal.

Tror skjelettene er ute

Ekstra surt for selskapet er det kanskje at det hele var mer eller mindre meningsløst. Rafdal opplyser at selskapet ville vunnet samtlige kontrakter bortsett fra én selv på de nye kalkylene.

Rafdal forteller at selskapet har gjennomgått samtlige avtaler med ikke-tilfredsstillende lønnsomhet, og mener at de har ryddet opp i alt.

– Jeg tror vi har fått ut skjelettene som lå i skapet, sier han.

Kontraktsproblemene overskygger langt på vei et kvartal med flere positive faktorer for RenoNorden, inkludert vekst på topplinjen og økende ordrereserve. Tapet for perioden ble på 195,6 millioner kroner, mot et overskudd på 23,8 millioner i samme periode året før.

Renonorden er dagens taper på Oslo Børs. Aksjen er ned 9,09 prosent til 21,0 kroner så langt i dagens handel.

Les også

Farstad utsetter kvartalstall

Les også

Frykt for laksepriskollaps tynget Oslo Børs

Les også

Sjeføkonom: – Det er ikke nattsvart, men det er veldig dårlig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. RenoNorden
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Kommune frykter søppelkaos: – Vi er bekymret

  2. Børsras for avfallsselskap: – Ikke tillitvekkende i det hele tatt

  3. Disse kommunene felte søppelgiganten

  4. Søppelselskapets nedtur: Dette gikk galt for RenoNorden

  5. – Tendens å fokusere på pris ved innkjøp i det offentlige