DNO får ikke nok penger: Stanser Irak-investeringer

DNOs styreformann advarer den kurdiske regjeringen om at den ikke betaler nok av gjelden sin til selskapet, og setter planlagte investeringer i Tawke-feltet på vent.

KREVER PENGER: DNO sier at kurdiske myndigheter må betale mer av gjelden for at selskapet skal kunne investere i økt produksjon på det viktige Tawke-feltet. Dette bildet viser arbeidere på Tawke i 2009.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Dermed kan selskapets planer om å øke produksjonen fra Tawke-feltet i Kurdistan i Nord-Irak til 200.000 fat per dag gå i vasken.

Styreformann Bijan Mossavar-Rahmani sier ifølge Wall Street Journal at den kurdiske selvstyremyndigheten betaler noe på gjelden sin på rundt en milliard dollar, men ikke på langt nær nok.

– Der kan ikke være mange investeringer som vil gi en bedre avkastning til den kurdiske regionale regjeringen enn dette, sier Mossavar-Rahmani til avisen på en oljekonferanse om Kurdistan og Irak i London mandag.

Gjelden forrenter seg, og DNO har stanset all investering i landet inntil «tilliten er gjenopprettet» mellom selskapet og regjeringen, sier Mossavar-Rahmani.

Viktig felt

Det Oslo-listede selskapet eier 55 prosent av Tawke-feltet, som er DNOs viktigste eiendel.

Les også

DNO styrker tilstedeværelsen i Kurdistan gjennom milliardbud

Britiske Genel Energy er medeier i feltet, som står for størsteparten av Kurdistans eksport av olje til verdensmarkedet gjennom en rørledning til Ceyhan i Tyrkia, hvor det fraktes videre til markedet med skip.

ADVARER KURDERNE: Det trengs mer penger for at DNO skal kunne øke produksjonen i Nord-Irak, ifølge arbeidende styreleder i DNO, Bijan Mossavar-Rahmani.

I mai sa selskapet at det ville begynne å investere i feltet igjen, etter at den kurdiske regjeringen hadde betalt for selskapets eksport i syv måneder på rad.

Regjeringen har også lovet å gradvis betale ned på gjelden for tidligere eksport, som har vokst til rundt en milliard dollar.

Kraftig påminnelse

Ifølge Wall Street Journal mente DNOs styreleder utsagnene som en kraftig påminnelse til den kurdiske regjeringen, som sliter med å betale regningene sine på grunn av krig, om at de internasjonale oljeselskapene må få inn mer penger for å kunne gjennomføre sine investeringer.

Ifølge Mossavar-Rahmani vil en økning i produksjonen på 10,000 fat per dag fra Tawke være verdt hele 100 millioner dollar årlig for den kurdiske regjeringen.

Tawke-feltet produserte drøyt 118.000 fat per dag i tredje kvartal. Selskapet sa at Kurdistan hadde betalt ut 255 millioner dollar for produksjonen fra Tawke ved slutten av tredje kvartal, og at DNOs andel av dette var på 184 millioner dollar.

DNO-aksjen handler til 8,07 kroner, opp 1,32 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. DNO
 2. Olje og gass
 3. Irak
 4. Krig

Flere artikler

 1. DNO øker i Tawke-feltet

 2. DNO-sjefen: – Foten tilbake på gassen

 3. DNO-sjefen kan ha skutt gullfuglen: – Brikkene falt på plass

 4. DNO blir operatør på nytt prosjekt i Irak

 5. Betalt innhold

  DNO fortsetter å vokse:
  – Peshkabir er på steroider