Oljen og Wall Street ender i blodrødt

Blåmandagen kan med trygghet omdøpes til rødmandag for verdens børser. Nordsjøoljen er ned over 6 prosent og børsene i USA klarer ikke å motstå den brede nedgangen mandag.  

BLÅMANDAG: Åpningen på den siste uken i august ble alt annet enn hyggelig for de med aksjeinvesteringer.
Publisert:

Det startet i Kina hvor hovedindeksen i Shanghai mandag gikk ned hele 8,5 prosent.

I Norge endte Oslo Børs ned 5,19 prosent, det største fallet siden 2011.

De europeiske børsene klarte seg så vidt bedre, men var likevel ned rundt 5 prosent.

Det amerikanske markedet falt som en sten ved åpning, men hentet seg så kraftig inn og noen av hovedindeksene gikk nesten over i pluss ved lunsjtider før de igjen sakket akterut og snuste på det røde femtallet.

Etter ordinær handel ser det slik ut på hovedindeksene i New York:

* Dow Jones Industrial Average ned 3,56 prosent.
* Nasdaq Composite ned 3,82 prosent.
* S & P 500 ned 3,94 prosent.

–Overrasket

– Jeg er mer overrasket at det nesten gikk i pluss enn at det går så kraftig ned, sier Leif Rune Rein, sjefstrateg i Nordea om den noe snodige børsutviklingen i USA.

En brå nedgang på børs er kalt et «flash-crash» og dagens røde handelsdag må sies å gå inn under den definisjonen.

– Makrobildet støtter ikke dagens fall. Både Europa og USA har gitt forholdsvis oppløftende tall og selv den svakere økonomiske veksten i Kina tilsier ikke en slik bred børsnedgang, sier Rein til E24.

Selv om kinesiske myndigheter holder fast på at den faktiske veksten er lik vekstmålet på 7 prosent er det flere som sår tvil om det veksttallene som ligger bak de offentlige rapportene.

– Mye av inntjeningen for de vestlige økonomiene kommer fra fremvoksende markeder med Kina i spissen. Når det er liten eller ingen innsikt i dataene som kommer fra myndighetene er det få som stoler på at tallene gjengir et korrekt bilde av den økonomiske situasjonen, sier Rein.

Kina svekket sin valuta, yuanen, for to uker siden, noe som har blitt mottatt med usikkerhet i markedet.

– Nedturen i dag er nok til dels trigget av yuan-svekkelsen, da den ga en frykt om en indikasjon på en svakere økonomisk vekst enn det som tidligere er antatt, forklarer Rein.

De kinesiske myndighetene har det siste året innført en rekke tiltak for å kontrollere et veldig volatilt market. Usikkerheten omkring hvorvidt de faktisk kan kontrollere utviklingen vises i de amerikanske børsene som i dag beveget seg ekstremt mye, fra sterkt i minus til nesten i pluss, før en ny nedgang.

(Saken fortsetter under bildet.)

USIKKERHET: Det må herske tvil blant investorene på Wall Street idag. Her et utklipp fra bevegelsene på den teknologitunge Nasdaq-indeksen hvor fallet mandag morgen er tydelig, med en påfølgende sterk styrkelse før en ny nedtur.

Nasdaq-indeksen som vises i illustrasjonen ovenfor åpnet ned nesten 9 prosent, men hentet seg kraftig inn og bikket nesten over nullpunktet ved et par anledninger.

Apple er et godt eksempel på en enkelt aksje som fulgte denne utviklingen. Apple endte ned 1,59 prosent etter å ha startet med et fall på over ti prosent. Etter åpning svingte aksjen seg opp til drøye to prosent i pluss, før det altså endte i minus.

– Bevegelsene i USA er i seg selv er dramatiske og er i hovedsak en konsekvens av at markedet har gått bra veldig lenge, sier Kim Evjenth, sjefstrateg i ABG Sundal Collier som tror det amerikanske markedet er inne i en korreksjon.

Nasdaq er på vei mot den verste måneden siden november 2008 sier reportere hos CNBC mandag kveld.

Dow Jones er på det laveste nivået på 18 måneder, mens Nasdaq og S&P 500 er på det laveste nivået siden oktober ifjor.

Ser vi starten på et ny finanskrise?

– Nei, ikke slik det foreligger i dag. Til det må vi ha vesentlig svakere tall i vestlige økonomier også, og eventuelt store tap i vestlige banker eksponert mot Kina, sier Evjenth til E24.

Oljeprisen fortsetter nedturen

Oljeprisen gikk mandag morgen ned på et nivå vi må tilbake til finanskrisen for å finne.

Nedgangen har eskalert kraftig utover dagen.

Klokken 21.55 norsk tid er nordsjøoljen på 42,55 dollar fatet, ned hele 6,05 prosent siden fredag etter en liten opphenting ved handelsslutt i New York.
Dagsfallet er det største siden mai 2011 hvor prisnivået var noe helt annet. Da raste prisen fra 120,25 til 110,73 dollar per fat, en nedgang på 8,15 prosent.
Amerikansk lettolje var nesten 6 prosent i rødt, men har hentet seg noe inn sammen med Wall Street handles for 38,28 dollar fatet i skrivende stund.

Analytikere har tidligere sagt at oljeprisen ikke skulle under 50 dollar fatet, men nå har åtte dager med nedgang ført til et etableringsnivå langt under dette målemerket.

– Dersom oljeprisen blir liggende under 50 dollar i lang tid, det vil si i over et halvt år, vil vi nok se mange konkurser rundt om i oljebransjen, sier John Olaisen, analytiker i ABG Sundal Collier til E24 mandag kveld.

Publisert: