Milliardkrav mot Telia Sonera

Amerikanske og nederlandske myndigheter krever 1,4 milliarder dollar fra det svenske teleselskapet Telia Sonera i forbindelse med korrupsjonssaken i Usbekistan.

MILLIARDKRAV: USA og Nederland krever 1,4 milliarder dollar fra Telia Sonera i et forlik i Usbekistan-saken. På bildet er Johan Dennelind, administrerende direktør i det svenske teleselskapet.

Foto: Leif R Jansson / Tt NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det opplyser Telia Sonera selv torsdag. Beløpet tilsvarer rundt 11 milliarder norske kroner.

Det svenske teleselskapet etterforskes for å mulig ha bestukket Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans nylig avdøde president Islam Karimov, for å få telelisenser i landet.

Forliksforslaget fra USA og Nederland kommer etter at Telia Sonera flere ganger har vært beskyldt for korrupsjon i sine virksomheter i Asia.

– Stort beløp

Selskapet mener beløpet som er foreslått i forliket, er svært stort. Det er ikke kjent om summen kan forhandles.

– Det koster å gjøre feil, og det har vi også fått bevist når myndighetene har endt opp denne sluttsatsen, sier styreleder Marie Erhling i Telia Sonera i en uttalelse torsdag.

Telia Sonera har tidligere innrømmet at selskapet har opptrådt på en uetisk og feilaktig måte i Usbekistan. Erhling vil ikke svare på hvorvidt beløpet som nå kreves fra USA og Nederland, er i tråd med det selskapet hadde forventet.

– Vi skal nå forsøke å analysere informasjonen vi har mottatt i detalj og fortsette diskusjonen med myndigheten og se hvilken enighet vi kommer til, sier hun.

Vimpelcom

Anklagene mot Telia Sonera i Usbekistan har store likhetstrekk med korrupsjonsmistankene mot det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom.

Norske Telenor har i alt investert 15 milliarder kroner i Vimpelcom, som i vår innrømmet å ha betalt 114 millioner dollar i bestikkelser for å få telelisenser i Usbekistan.

Flere etterforskninger pågår i forbindelse med Usbekistan-saken, blant annet i Norge, Sverige, USA, Sveits og Frankrike.

Les også

Telenor lanserer milliardlån – vil gjøre opp med Vimpelcom-aksjer

Les også

Gratis internett i europeiske storbyer

Les også

Vil selge VimpelCom-aksjer for milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Veon (tidl. Vimpelcom)
  2. Korrupsjon
  3. Telenor

Flere artikler

  1. Tidligere toppsjefer i Telia tiltales for korrupsjon

  2. Bloomberg: Takilant felt for korrupsjon

  3. Økokrim henlegger korrupsjons-siktelsen mot Jo Lunder

  4. Annonsørinnhold

  5. Telenor gjør nytt Vimpelcom-nedsalg – varsler ny milliardnedskrivning

  6. Nederlandsk media: Storbank etterforskes i Vimpelcom-saken