Milliardkrav mot Telia Sonera
Amerikanske og nederlandske myndigheter krever 1,4 milliarder dollar fra det svenske teleselskapet Telia Sonera i forbindelse med korrupsjonssaken i Usbekistan.
MILLIARDKRAV: USA og Nederland krever 1,4 milliarder dollar fra Telia Sonera i et forlik i Usbekistan-saken. På bildet er Johan Dennelind, administrerende direktør i det svenske teleselskapet.
Det opplyser Telia Sonera selv torsdag. Beløpet tilsvarer rundt 11 milliarder norske kroner.
Det svenske teleselskapet etterforskes for å mulig ha bestukket Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans nylig avdøde president Islam Karimov, for å få telelisenser i landet.
Forliksforslaget fra USA og Nederland kommer etter at Telia Sonera flere ganger har vært beskyldt for korrupsjon i sine virksomheter i Asia.
– Stort beløp
Selskapet mener beløpet som er foreslått i forliket, er svært stort. Det er ikke kjent om summen kan forhandles.
– Det koster å gjøre feil, og det har vi også fått bevist når myndighetene har endt opp denne sluttsatsen, sier styreleder Marie Erhling i Telia Sonera i en uttalelse torsdag.
Telia Sonera har tidligere innrømmet at selskapet har opptrådt på en uetisk og feilaktig måte i Usbekistan. Erhling vil ikke svare på hvorvidt beløpet som nå kreves fra USA og Nederland, er i tråd med det selskapet hadde forventet.
– Vi skal nå forsøke å analysere informasjonen vi har mottatt i detalj og fortsette diskusjonen med myndigheten og se hvilken enighet vi kommer til, sier hun.
Vimpelcom
Anklagene mot Telia Sonera i Usbekistan har store likhetstrekk med korrupsjonsmistankene mot det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom.
Norske Telenor har i alt investert 15 milliarder kroner i Vimpelcom, som i vår innrømmet å ha betalt 114 millioner dollar i bestikkelser for å få telelisenser i Usbekistan.
Flere etterforskninger pågår i forbindelse med Usbekistan-saken, blant annet i Norge, Sverige, USA, Sveits og Frankrike.