Rapport: De siste 145 årene har bolig vært den beste investeringen

Om du skal tjene mest i det lange løp, er det bolig du må satse på, viser ny forskning.

BOLIG VINNER: Bolig er den mest lønnsomme investeringen over de siste 145 år, ifølge rapport.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Økonomer ved universitetet i California har innhentet data fra 16 rike land i en periode som strekker seg fra 1870 til 2015. Formålet har vært å se på hvilke investeringer som har gitt mest avkastning i året, skriver Quartz.

Rapporten, som skal være den første i sitt slag, slår fast at den årlige avkastningen på en boliginvestering har vært i snitt 7,05 prosent – justert for inflasjon.

Mens aksjer – ofte sett på som det beste investeringsobjektet over en lengre periode – hadde en årlig avkastning på 6,89 prosent i perioden fra 1870 til 2015.

Økonomene slår også fast at risikoen knyttet til boligene var halvparten så stor som risikoen for å være eksponert mot aksjer, skriver Quartz – som kaller rapporten «banebrytende».

Norge kun slått av Frankrike

Norge er ett av de 16 landene i rapporten.

Der fant økonomene ut at boliginvesteringer har gitt en årlig avkastning på hele åtte prosent – mot aksjene som bare ga 6 prosent.

Les også

Oslo svakeste i 2017 med 6,2 prosent nedgang

Et positiv forskjell på 2,1 prosent – i boligens favør – som er den nest største av de 16 landene. Kun Frankrike slår Norge, hvor den prosentvise differansen er 3,3 prosent i boligens favør.

For våre nordiske naboer er det ikke nødvendigvis slik at boligen har stått sterkest i kurs. Hos söta bror var differansen bare 0,3 prosent i boligens favør, mens det i Danmark var 0,9 prosent i pluss for boliger.

I Finland derimot er situasjonen en helt annen. Der har aksjemarkedet steget 10 prosent, samtidig som boligmarkedet «bare» hadde en økning på 9,6 prosent. Dermed havner «de tusen sjøers land» et godt stykke ned på listen med en differanse på 0,3 prosent i aksjemarkedets favør.

BOLIG: Aksjemarkedet er ikke veien å gå dersom du vil ha høyest inntjening på lang sikt viser ny forskning.

Aksjemarkedet best siste 35 år

Skulle du være innbygger i USA eller Italia, og har hatt et ønske om å bli rik de siste 145 årene, er det aksjemarkedet du burde satset på.

I USA var differansen 2,4 prosent i favør aksjemarkedet, hvor boligprisene «bare» steg 6 prosent. I Italia var differansen 2,6 prosent i favør aksjemarkedet.

Les også

77 prosent flere Oslo-boliger til salgs i desember

De siste 35 årene har derimot situasjonen vært en litt annen. Siden 1980 har aksjer gitt en avkastning på 10,67 prosent mot boligenes 6,4 prosent. Dermed er det aksjemarkedet du bør satse på om du vil ha «kortsiktig» størst gevinst.

Selv om aksjemarkedet har vært garantisten for høyest gevinst de siste 35 årene, er det en faktor som også der spiller mot deg – volatiliteten.

Det er nemlig slik at dersom du ikke er veldig glad i et volatilt aksjemarked, bør du nok følge Sharpe ratio, et populært instrument som sørger for å minske risikoen for en volatil portefølje.

Skulle du fulgt Sharp ratio, er det fortsatt ingen grunn til å hoppe på aksjemarkedet, da den viser at boligmarkedet hadde vært den sikreste plassen å være i 14 av de 16 landene, også de siste 35 årene.

Les også

Dette er Saxo Banks «elleville spådommer» for 2018

Les også

Dette er årets vinnere og tapere på Oslo Børs

Les også

Grafene som kan forklare årets børsfest

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Aksjer

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Bloomberg-kommentar: Aksjerallyet gikk mest sannsynlig uten deg. Hva gjør du nå?

 2. Ser én risiko for norsk økonomi

 3. Oljefondet satser fortsatt tungt i Europa: – Har gått glipp av betydelig avkastning

 4. Betalt innhold

  Bullmarkedet som nesten ingen så komme

 5. Ukevinner i Aksje-NM tjente på Røkke-selskap: – Jeg hadde litt flaks med timingen