Søppelselskapets nedtur: Dette gikk galt for RenoNorden

Analytikerne er ikke overrasket over RenoNordens konkurs. Problemene tårnet seg opp etter at renovasjonsselskapet inngikk en rekke tapsbringende kontrakter.

KONKURS: Søppelgiganten RenoNorden meldte mandag kveld at selskapet ikke makter å overleve.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det 17 år gamle selskapet RenoNorden var et av Norges største innen håndtering av husholdningsavfall.

Mandag meldte selskapet at det var konkurs.

Årsaken ligger noen år tilbake: mellom 2015 og 2016 inngikk selskapet til sammen 11 kontrakter til en så lav pris at det ikke tjente penger.

Det samlede tapet på disse kontraktene er på mer enn 300 millioner kroner, ifølge en melding fra selskapet, som til sammen har 30 kontrakter i Norge.

Selskapet lykkes med å reforhandle eller avslutte de fleste av de tapsbringende kontraktene, men ikke alle.

Dermed bestemte kreditorene Danske Bank og DNB seg for at det var nok. Renovasjonsfirmaet meldte tirsdag konkurs til Nedre Romerike Tingrett.

– Dette kom nok noe tidligere enn vi forventet, men nei, jeg er ikke overrasket, sier Beringer Finance-analytiker Magnus Granerød til E24.

Les mer: RenoNorden er konkurs

Dette er årsaken

Granerød sier at renovasjonsbedrifter brukte å tjene gode penger på kontraktene sine, men at økt konkurranse og mer profesjonelle kommuner har ført til at marginene er kraftig redusert.

Det har også kommet nye miljøkrav som gjorde at RenoNorden måtte investere mye i nye biler.

– Når de fikk disse kontraktene på toppen med enorme tap så var det vanskelig for dem, og selv med økt omsetning så falt brutto driftsresultat (ebitda) til ekstremt lave nivåer, sier Granerød.

– Vi sa før sommeren at selskapet måtte gjøre noe for å komme ut av den daværende situasjonen. De måtte reforhandle med kommunene og finne en løsning med bankene. Slik vi så det, så var ikke forretningsmodellen holdbar i dagens markedssituasjon, sier han.

Siden renovasjonsfirmaet gikk på børs i 2014 har RenoNorden-aksjen falt med 97,61 prosent. Aksjen endte på 4,99 kroner mandag.

– Urealistiske mål og kalkyler

RenoNorden bokførte store tap i 2016, etter å ha gjennomgått kontraktsporteføljen og funnet feil i flere anbud som gjorde at selskapet ikke ville tjene penger.

Les også

Disse kommunene rammes av søppelkonkursen

– Det virker som om snøballen begynte å rulle da Veireno kom inn og vant kontraktene i Vestfold og Oslo på ekstremt lave priser, sier Granerød.

– Det kan virke som om managementet i RenoNorden fikk panikk og la inn urealistiske mål og kalkyler for å vinne kontrakter og beholde markedsandelen, sier han.

RenoNordens ledelse har ikke svart på E24s henvendelser tirsdag.

Renovasjonsselskapet Veireno gikk konkurs tidligere i år.

Leverte svært lave anbud

Ifølge Granerød har RenoNorden levert anbud som var svært mye billigere enn konkurrentene.

Les også

Flere kommuner jobber med kriseløsning etter RenoNorden-konkurs

– Når man ser hvor langt under nummer to de var i pris, så var det noe slikt som 80 prosent forskjell mellom RenoNorden og nummer to. Jeg skjønner fremdeles ikke hvordan det kan skje, sier han.

Utover høsten 2016 kom selskapet med flere varsler og oppdateringer om krisen. I desember bokførte RenoNorden nye tap og satte i gang en prosess med å hente 350 millioner kroner i frisk kapital.

Carnegie ledet prosessen, etter tidligere å ha hjulpet RenoNorden på børs. Carnegie skrev i et prospekt at RenoNorden «kan bli negativt påvirket av eksponeringen mot eksisterende så vel som fremtidige, ufleksible, langsiktige kontrakter med faste priser».

– Vi kommenterer ikke kundeforhold, sier konsernsjef Christian Begby i Carnegie til E24.

Oppdaget stadig nye kostnader

I mars sa RenoNorden at kostnadene ved noen av tapskontraktene ville bli større enn ventet, og i juni kom det nok et negativt resultatvarsel, og RenoNorden sa at det var i en «utfordrende finansiell situasjon».

I juli sa RenoNorden at det hadde mottatt et betinget bud på selskapet og hyret inn Carnegie som tilrettelegger for et mulig salg.

Men det ble ikke noe salg. I stedet ble det konkurs. Selskapet sier at det har forsøkt å reforhandle de 11 tapskontraktene i månedsvis, men klarte ikke å bli enige med alle.

«To av kundene var det ikke mulig å oppnå enighet med og dermed var grunnlaget for en samlet løsning ikke til stede», skriver selskapet på sine nettsider tirsdag.

– Tjener ikke nok penger

– Har problemet til RenoNorden vært bankene eller kommunene?

– Det er sannsynligvis begge deler. De tjener ikke nok penger til å betjene gjelden. Og da vil ikke bankene være med lenger, sier Granerød.

– Kan virksomhetene bli solgt?

– Kjøper du hele RenoNorden nå, så kjøper du egentlig en del kontrakter du ikke vil ha, og en hel masse leasing-kontrakter. Det er ikke noen verdier igjen i selskapet, sier han.

Ifølge Granerød utgjør goodwill på 644 millioner kroner omkring 40 prosent av selskapets eiendeler, og egenkapitalandelen er vel 11 prosent med 262 millioner kroner.

– Jeg skjønner hvis ingen vil overta RenoNordens norske virksomhet, for den går ekstremt dårlig. Danmark har også gått dårlig over lengre tid med lave marginer og flere tapskontrakter. Sverige og Finland har derimot levert gode resultater, sier Granerød.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. RenoNorden
  2. Konkurs
  3. Bærum
  4. Oslo Børs

Flere artikler

  1. – Lampene blinker rødt

  2. Disse kommunene felte søppelgiganten

  3. Disse rydder opp etter konkursen

  4. RenoNorden er konkurs

  5. – Tendens å fokusere på pris ved innkjøp i det offentlige