Dette skjer denne uken: Svak BNP kan stanse renteheving

Dersom fastlands-BNP fra første kvartal er dårligere enn Norges Bank prognose, kan det forsinke den varslede rentehevingen, mener sjefanalytiker.

RENTESTOPP: Norske makrotall har vært svake den siste tiden. Tirsdagens fastlands-BNP kan stoppe rentehevingen i Norge, mener analytiker.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Før Norge skal feire seg selv torsdag er det duket for tre innholdsrike dager i økonomiens verden.

For de aller fleste her hjemme er det definitivt tirsdag som blir den mest spennende dagen. Da kommer SSB med nasjonalregnskapet for første kvartal, hvor man finner tallene for veksten i fastlandsøkonomien.

Både Nordea Markets og DNB Markets forventer at brutto nasjonalprodukt (BNP) steg 0,4 prosent, noe mindre enn Norges Banks prognose på 0,6 prosent.

– Det har vært bra vekst i fastlands-BNP i det siste, med 0,6 prosent sist. Jeg tror det blir svakere denne gangen, det kommer av at tallene fra industriproduksjon er noe lavere enn ventet, sier Eric Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets, til E24.

Kan utsette rentesjokk

Den siste tiden har en rekke tall vært dårligere enn det Norges Bank har lagt opp til i sine prognoser, og det kan få innvirkning på den planlagte rentehevingen i september.

– Det som er spørsmålet nå er om Norges Bank kommer til en renteprognose i juni hvor de ikke legger opp til en renteheving i september. Inflasjonen var litt på nedsiden og arbeidsledigheten er marginalt høyere enn man har sett for seg, sier Bruce.

– Dersom BNP ender som vi forventer, litt dårligere enn prognosen, kan det hende de utsetter renteøkningen, fortsetter han.

Han vil likevel se noen flere tall før han konkluderer.

– Vi trenger noen bedre tall frem mot juni. Det er selvsagt ikke slik at et dårlig BNP-tall endrer renteprognosene til sentralbanken, men den siste perioden har det vært jevnt over svake tall, sier Bruce.

Kvartalsrapporter

På børsen går resultatsesongen mot slutten.

Tirsdag er Kongsberg Gruppen blant de 30 selskapene som vil legge frem sine resultater i løpet av ukens tre første dager. Sjømatselskaper som Grieg Seafood, Salmones Camanchaca og SalMar vil få sin dose oppmerksomhet.

For Hunter Group er det også meldt kvartalsresultat denne uken, etter et kvartal hvor Arne Fredlys Apollo Asset fikk stoppet transaksjonen der Ståle Kyllingstads IKM Gruppen skulle få kontroll i selskapet.

Fredly mente at transaksjonen, som innebar at Hunter overtok IKM Subsea & Technology og at IKM fikk kontroll over Hunter, var for kostbar.

Resultatsesongen i USA nærmer seg slutten, men det kommer noen kvartalsrapporter denne uken, inkludert Walmart og Cisco.

Les også

Verdt over 900 milliarder dollar: Apple nærmer seg ellevill milepæl

Pengepolitikk og budsjett

Mandag skal Stortinget behandle forskriften om pengepolitikken. Gjennom en forskriftsendring i mars endret finansminister Siv Jensen og Solberg-regjeringen inflasjonsmålet til 2 prosent, fra tidligere 2,5 prosent.

Det er varslet at KrF og venstrepartiene vil gå mot endringen. Likevel har KrF sagt at det er Jensen som til syvende og sist legger føringen på pengepolitikken.

Regjeringen vil også spille en hovedrolle tirsdag når den legger frem revidert nasjonalbudsjett.

Det har kommet en rekke lekkasjer, blant annet at Gieks garantiramme for skipsbyggelån vil øke med to milliarder, som E24 meldte søndag.

Les også

Pompeo ønsker samarbeid med Europa mot Iran

Les også

Slik vil EU beskytte seg mot Trumps sanksjoner

Les også

Spenning om sukker og død i regjeringens budsjettrevisjon

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Solberg-regjeringen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken

  2. Dette skjer denne uken

  3. Siv Jensen bruker mindre oljepenger

  4. Annonsørinnhold

  5. Øker Gieks garantiramme for skipsbyggelån med to mrd.

  6. Dette er lekkasjene før revidert nasjonalbudsjett