Aksjeekspert: Tror årene med børsfest er over

Karl Oscar Strøm i Pareto mener de røde tallene på børsene kun er midlertidige. Men børsfesten er over for denne gang, mener han.

OPTIMIST: Paretos Karl Oscar Strøm tror børsene i år tar seg opp til en normalutvikling.

Foto: Ingvild Sagmoen/E24
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Oslo Børs var ned over 2 prosent fredag ettermiddag, men fallet avtok noe innen børsslutt. Ved stenging var hovedindeksen ned rundt 1 prosent.

Torsdag kveld falt USA-børsene dramatisk hardt.

Nå mener økonom Karl Oscar Strøm i meglerhuset Pareto at nedsiden snart er tatt ut - i hvert fall for denne gang - og tror aksjemarkedet fortsatt er i en positiv trend.

Han tror ikke at den såkalte «verdensindeksen» i USA, S&P 500, vil falle under 2.500 poeng.

– Jeg tror vi får banket ut en bunn som vil holde på mellomlang sikt nær dette nivået en gang neste uke, sier han til E24.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet kommenterte Wall Street-fallet torsdag kveld. Han frykter at flere investorer ikke kjøper på bunn.

– Jo flere sånne skader som dette du får, jo kortere blir reaksjonen opp. Jeg tror fortsatt mange er i det moduset at man skal «buy the dips», altså kjøpe fallet, men jeg frykter at det er færre og færre som tør det slik markedet utvikler seg nå, sa han til E24.

«Game changer»

Strøm forteller at han reduserte sin eksponering mot aksjer ganske raskt da markedene startet å falle, men nå ser han innganger for å kjøpe seg opp igjen.
– Jeg har selv lagt inn de første kjøpsordrer, og kommer til å skalere inn i relativt fullinvestert posisjon, gitt min fondsstrategi, over den neste uken, sier han.

Selv om Strøm mener at det verste er tatt ut av børsfallet, tror han det kan ta tid for dem som kjøpte seg inn på topp, er tilbake i pluss.

– Tema fremover for mange større investorer blir trolig rebalansering av porteføljene, så jeg tror ikke det spretter opp igjen. Man ser kanskje at man har litt for mye aksjer, samtidig som renten på sikre amerikanske tiårige statsobligasjoner nå er nær 3 prosent, sier Strøm.

Han kaller dette en «game changer».

Nettopp renteoppgangen i amerikanske statsobligasjoner har fått deler av skylden for fallet forrige fredag, og hvorfor det har fortsatt denne uken.

Fredag morgen ligger renten på den amerikanske tiåringen på 2,83 prosent, et nivå man ikke har sett siden tidlig i 2014.

– Med 3 prosent begynner vi å se et nivå som er nok for dem med store pengesekker, det går ikke rundt å få nok avkastning i forhold til forpliktelsene på 1,5 prosent, men det gjør det på 3, sier Strøm.

– Mot normalmarked

– Vi går trolig mot et mer normalmarked, med mer allokering mot rentepenger, i tråd med hva som må til når sentralbankene tar et skritt tilbake - da må noen andre ta et skritt frem, sier han.

Les også

Fed-direktør kaller aksjefallet «småpoteter»

Økonomen viser til at den brede oppgangen de siste årene har vært drevet av løs pengepolitikk, lave renter og tilgang på historisk billig kreditt.

Selv om markedet får seg en knekk nå, mener Strøm at det vil være i pluss når status skal gjøres opp ved utgangen av 2018.

– Det er litt som første natt med frost etter en lang sommer; det er hvitt på toppene, men det er ikke vinter ennå, sier han.

– Men tiden da S&P 500 legger på seg 20 prosent i året er over?

– Jeg tror det for denne gang, avslutter han.

Les også

Økonom: – Tror det blir blodig åpning på Oslo Børs

Les også

– Kan ikke forvente et veldig sterkt aksjemarked fremover

Les også

Sissener om børsfallet: – Ingen grunn til panikk

Her kan du lese mer om

 1. Børs og marked
 2. Aksjer
 3. Oslo Børs
 4. Pareto
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tungt fall på Børsen

 2. Kraftige fall i Asia etter drama på Wall Street

 3. Marerittdag på Wall Street

 4. Annonsørinnhold

 5. Wall Street-uken bremset av corona-oppblussing

 6. Tidenes verste børsras i Australia