Facebooks marerittuke: 80 milliarder av Zuckerbergs formue blåst bort

Den verste uken for verdens største aksjemarked på over to år har barbert børsformuene, ikke minst for Mark Zuckerberg som har stått i sentrum av Facebook-stormen.

  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Børsfallet har satt sine spor i formuen til verdens 500 rikeste. Ifølge en opptelling fra Bloomberg har deres samlede verdier falt med 181 milliarder dollar denne uken.

Men den som har sett de største papirverdiene forsvinne er Facebook-grunnleggeren.

Marerittuken for det sosiale mediet sendte aksjen ned 13,9 prosent – det største fallet siden sommeren 2012, ifølge CNBC.

For Zuckerberg ble 10,3 milliarder dollar, eller 80 milliarder målt i norske kroner, barbert bort fra formuen.

Problemene startet da det ble kjent at brukerinformasjonen til 50 millioner brukere skal ha kommet på avveie etter å ha blitt delt med analyseselskapet Cambridge Analytica.

Ifølge New York Times ble deretter informasjonen brukt i målrettet reklame for å påvirke velgerne, blant annet i det amerikanske presidentvalget.

Både i USA og Storbritannia etterforskes saken, og her hjemme følger Datatilsynet med.

Advarer om milliardtap

Om skandalen fører til strengere reguleringer, eller bruken av sosiale medier avtar, kan den reklamebaserte forretningsmodellen til Facebook komme under press.

Les også

Musk fjernet Facebook-sidene til Tesla og SpaceX

Ifølge Reuters utgjorde nettopp reklameinntekter det aller meste av Facebook samlede inntekter på nærmere 41 milliarder dollar i fjor.

Avsløringen fikk dermed raskt utslag på Wall Street, der også andre teknologikjemper som Googles morselskap Alphabet ble dratt med ned.

Analysesjef Daniel Ives i konsulentfirmaet GBH Insights sier til Barrons at «jo mer regulatorisk oversikt og justering av denne modellen, jo mer risiko er det for investorene at reklameinntektene blir et offer for de disse grepene».

Han tror Facebook risikerer å tape mellom 5 og 7 milliarder dollar i årlige inntekter, avhengig av endringer i produktene.

Det baserer Ives på antagelser om blant annet svakere brukervekst og et tap på inntil 10 prosent i reklameinntekter.

«Perfekt storm» i markedet

På børsene har Trump-administrasjonens straffetoll mot Kina utløst en ny runde med frykt for handelskrig.

De tre toneangivende amerikanske aksjeindeksene endte med et fall på mellom 5,7 og 6,5 prosent for uken, den største nedgangen på over to år.

Den sure stemningen i markedet vises spesielt i Dow Jones-indeksen, som nå har falt under bunnen fra februar, da investorene måtte hanskes med den første korreksjonen på lang tid.

Les også

Zuckerberg kalles inn på teppet av Kongressen

– Dette var uken da en dårlig ting ledet til en annen, det var en perfekt storm, sier investeringsstrateg Jim Paulsen i forvalteren Leuthold Weeden Capital Management til Bloomberg.

Mens Donald Trump kunngjorde planene om en straffetoll på kinesiske importvarer verdt inntil 60 milliarder dollar, svarte Kina raskt med et varsel om toll på 128 amerikanske varer verdt 3 milliarder dollar.

Frykten i markedet er at handelsmurer skal gå ut over den økonomiske veksten, og i tur ramme inntjeningen i selskapene.

Les også

Flere selskaper stanser annonsering på Facebook

Les også

Analytiker om Facebook-skandalen: – Dette har ikke nådd toppen

Les også

Zuckerberg: – Vi har gjort noen tabber

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Facebook
  2. Mark Zuckerberg

Flere artikler

  1. 137 milliarder barbert bort på få timer

  2. Heftig uke for verdensøkonomien

  3. Amerikanske myndigheter gransker Facebook

  4. Facebook har falt 14 prosent på Wall Street denne uken

  5. Verdens 500 rikeste tapte over 1.000 milliarder kroner mandag