Valutastrateg om kronen: – Har begynt å gå riktig vei

Nordeas rente- og valutastrateg tror kronen har lagt de svakeste nivåene bak seg. Nå skal valutaen gå sterkere.

IKKE TI KRONER: Rente- og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror kronen vil gå sterkere fremover.
Publisert: Publisert:

– Det svinger fortsatt veldig mye, men det ser ut som at kronen har begynt å gå riktig vei, sier Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.

Nordeas nye rente- og valutastrateg utelukket tidligere i desember på ingen måte at én euro ville koste over 10 kroner i interbankmarkedet før nyttår. Han var ikke alene om det.

Det har bare skjedd fire handelsdager at en euro har kostet over 10 kroner. Det var 24., 25., 26. og 29. desember i finanskriseåret 2008.

– Det ser ut som vi har passert det høyeste nivået. Det er romjulen som er vinduet (for en ytterligere svekkelse, journ.anm.), og akkurat nå ser det ikke ut som vi får euroen opp i ti kroner, sier han, og tar forbehold om at én dag gjenstår.

Kronen har en tendens til å reagere kraftigere mot slutten av året. Lavere aktivitet i kronemarkedet enn ellers, gjør at kronen reagerer kraftigere.

Les også

«Brutalt» kronefall – tror boligprisfrykt senker kronen

Topp: 9,993

Dersom Bernhardsen får rett og toppen er bak oss, betyr det at svakeste nivå i 2017 blir stående på 9,993 kroner for én euro.

Det skjedde torsdag 21. desember.

Imidlertid kryper kronekursen svakere torsdag. I skrivende stund koster en euro 9,88 kroner.

LENGER UNNA: Grafen viser kronens utvikling mot euro.

Knallsterk handel – kronekursen gjespet

Tidligere torsdag kom norske detaljhandelstall for november. Black Friday-salget bidro til at handelen vokste hele 2,1 prosent fra oktober. Det var på forhånd ventet en detaljhandelsvekst på 0,9 prosent, ifølge estimater innhentet av nyhetsbyrået Bloomberg.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets understreket i meglerhusets morgenrapport torsdag risikoen for at et svakt tall kunne øke frykten i markedet for at boligbremsen har gitt seg utslag i nordmenns konsum.
Når handelen var såpass sterk, kunne man antatt at kronen gikk sterkere.

– Det har virket som om nøkkeltall ikke har vært så styrende for kroneutviklingen i det siste. Det virker som markedet ikke legger så mye vekt på nøkkeltallene som kommer inn. Markedsutslaget er ikke stort, sa Haugland til E24 i etterkant av tallene.

Sterkere krone

De aller fleste prognosemakerne har blitt tatt på sengen av den massive kronesvekkelsen i år.

Selv om flere tror at kronen nå vil være svakere lenger, er retningen klar:

Nordea Markets justerte i desember opp sine anslag for euronorske fra å lyde 8,90 til 9,25 om seks måneder. Mot slutten av neste år tror de at en euro vil koste 8,75 kroner, mot tidligere anslått 8.50 kroner.

Til sammenligning venter makroteamet i DNB Markets at en euro vil koste 9,40 kroner om seks måneder og 9.30 kroner om et år, mens Danske Bank-analytikerne mener kursen vil ligge på 9,20 om seks måneder og 9,10 om et år.

Publisert:

Her kan du lese mer om