Norske Skog-sjefen jubler over nye eiere: – Slutt på at vi er et gjeldstynget konsern som vakler

Etter halvannet år med tautrekking mellom kreditorer, konkurs i morselskapet og auksjon av fabrikkene, har Norske Skog fått London-fondet Oceanwood som ny eier.

NY EIER: Investeringsdirektør John Chiang i Oceanwood, sammen med styreleder Sven Ombudstvedt i Norske Skog AS og konsernsjef Lars Sperre.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Dette er antagelig den beste løsningen for Norske Skogs operative virksomhet, sier konsernsjef Lars Sperre til E24.

Etter en lang prosess for å rydde opp i gjelden til Norske Skog, der både hard kamp mellom kreditorene og konkurs i det børsnoterte morselskapet er blant de mer dramatiske hendelsene, kunne Sperre presentere nye eiere fredag.

Norske Skog AS, selskapet som sitter på de syv fabrikkene, ble lagt ut på auksjon, en prosess der det britiske investeringsselskapet Oceanwood fikk tilslaget med sitt bud, som gir en kjøpesum på 235 millioner euro i kontanter, tilsvarende 2,22 milliarder kroner.

Les mer: Dette sto på spill i Norske Skog

Norske Skog får også kuttet mye av den tyngende gjelden, som vært den store hodepinen i selskapet.

Mye av gjelden stammer fra de store oppkjøpene fra slutten av 90-tallet for å satse på avis- og magasinpapir. Papirmarkedene har imidlertid vært fallende i mange år.

Les mer: Norske Skog-krisen: Milliardene og fabrikkene som forsvant

Konsernsjefen er optimistisk.

– Dette er startpunktet for en mulighet for virkelig å videreutvikle den operative virksomheten. Nå er det slutt på at vi er et gjeldstynget konsern som står og vakler, sier Sperre.

Les også

Kjøper Norske Skogs fabrikker

– Det å komme fra ni milliarder i gjeld, og komme ut med under halvannen milliard i nettogjeld, det er et fantastisk resultat, sier han.

Varsler vekstinvesteringer

Med nye eiere på plass, og redusert gjeld, varsler konsernsjefen satsing på vekstinvesteringer.

Gjeldskrisen har hindret investeringer i nye prosjekter. Norske Skog har blant annet funnet muligheter som biogass og trepellets, men også i andre grener av papirmarkedet.

– I 2017 var det veldig krevende å få gjort fremdrift på den type prosjekter når konsernet går konkurs.

Konsernsjef Lars Sperre i Norske Skog.

– Fra nå av blir det en helt annen takt på det. Og det må vi også ha. Norske Skogs virksomhet er slik at vi sitter i publikasjonspapir, som er krevende. Vi må fortsette å utvikle porteføljen, og nå får vi verktøykassen for å gjøre det. Vi skal virkelig sette fart i vekstinvesteringene, sier Sperre.

Ifølge konsernsjefen har problemet vært at Norske Skog «har sittet med et lappeteppe av særdeles komplekse låneavtaler», noe som har gitt liten handlefrihet.

– Nå, når denne transaksjonen gjennomføres, er alt det borte. Vi har igjen et stort lån, og det lånet skylder vi til Oceanwood. Vi får en situasjon der vi har den beste verktøykassen du kan tenke deg, tror jeg, sier Sperre.

Vanskelig prosess

Arbeidet med å få en gjeldsløsning på plass startet for halvannet år siden, mens selve auksjonsprosessen, drevet frem av kreditorene med Oceanwood i spissen, har tatt fire måneder.

I mellomtiden har det utspilt seg en kamp mellom kreditorene om verdiene i papirselskapet, der også Kjell Inge Røkkes Aker og investor Jens Ulltveit-Moe har vært involvert på forskjellige tidspunkter.

Les også

Tapte kampen om Norske Skog: – Hadde vært nyttig med en norsk eier

Ifølge Norske Skog ble mer enn 100 mulige kjøpere kontaktet i auksjonsprosessen, som har vært styrt av Citibank i London.

Styreleder Sven Ombudstvedt medgir at det har vært en langdryg affære.

– Den har vært altfor lang selvfølgelig. Men det har vært komplekst, sier han.

Ifølge styrelederen er det spesielt to faktorer som har vært vanskelige.

– I prosessen så var det en del av kjøperne som ville ha lengre tid for å gjøre due diligence (selskapsgjennomgang). Det var såpass omfattende materiale å gå gjennom at de trengte lengre tid.

– Det andre som er komplekst, er at det er Citi, som også er agent for lånet, som gjennomfører salget. Jeg tror, uten å ta munnen for full, at dette har de ikke gjort mange ganger, sier Ombudstvedt.

I likhet med Norske Skog-sjefen er Ombudstvedt fornøyd med de nye eierne.

– Problemet har vært gjeld og kapitaltilgang, og det er en ny eier som har kapital og som er interessert i å investere i selskapet. Og de er avhengig av en avkastning på den investeringen. Det tror jeg er den beste eieren vi kunne fått.

London-fond blir fabrikkeier

Norske Skogs papirfabrikker er lokalisert i Skogn og i Halden i Norge, franske Golbey, østerrikske Bruck, newzealandske Tasman og australske Albury og Boyer.

Den nye eieren Oceanwood har sine kontorer i London og på Malta, men i forbindelse med kunngjøringen av at de har blitt papirfabrikkeiere, har investeringsdirektør John Chiang tatt turen Oslo.

Les også

Ordfører om Norske Skog-kjøp: – Ønsker dem lykke til

Selskapet forvalter over to milliarder dollar for sine eiere, basert på en investeringsstrategi der man både går inn i egenkapital (aksjer), ulike former for kriserammede (distressed) eiendeler og kreditt.

– Som i andre virksomheter vil du ha forskjellige investorer som støtter virksomheten. Vi er for det meste finansielle investorer, men vi avhenger av, og setter vår lit til ledelsen og de ansatte, for å drive virksomheten fra dag til dag, og for å realisere potensialet i Norske Skog, sier Chiang.

– Hvilken tidshorisont har dere på investeringen?

– Til syvende og sist vil vi skape en avkastning for våre investorer, men vi har ingen forhåndsbestemt tidshorisont. Det avhenger av når vi tror selskapet er i stand til å realisere sitt potensial, sier investeringsdirektøren.

– Akkurat nå fokuserer vi på begynnelsen, og innen rimelig tid vil vi evaluere hva som er best for virksomheten og våre investorer, sier han.

Oceanwood var en stor eier av pantsikrede obligasjoner i Norske Skog. Sammen med Aker sto de i spissen for at det skulle gjennomføres en auksjon av Norske Skog-fabrikkene, men Aker trakk seg fra dette samarbeidet.

– Vi var ganske enkelt ikke i stand til å bli enige. Men det er greit, fordi vi er investert og støtter virksomheten. I dag er fokuset at vi er i stand til å få en ny start for Norske Skog, sier Chiang.

Oceanwood-direktøren er opptatt av at Norske Skogs fabrikker fortsetter forbedringsarbeidet. Også han peker på at gjeldssituasjonen er kraftig forbedret.

– Selskapet har gått fra over 9 milliarder kroner i gjeld til et mye mer bærekraftig nivå. Vi tror det er en av de viktigste katalysatorene for å hjelpe selskapet til å fokusere mer på å investere i virksomheten.

Les også

Styreleder i Norske Skog: – Vi er relativt fornøyd med interessen

Les også

Røkke gir seg i kampen om Norske Skog

Les også

Ulltveit-Moe har lagt inn bud på Norske Skog

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog

Flere artikler

  1. Avis: Oceanwood overtar Norske Skog

  2. Kjøper Norske Skogs fabrikker

  3. – Aker var veldig klar på at de ville ha en konkurs

  4. Røkke gir seg i kampen om Norske Skog

  5. Norske Skog vil tilbake på Oslo Børs