Ny betydelig nedgang på Wall Street

Wall Street prøvde seg på en oppgang ved børsåpning torsdag, men etter få minutter startet fallet. Til slutt hadde 1.000 poeng forsvunnet fra Dow Jones-indeksen.

FALLET TILTAR: På Wall Street.

Illustrasjonsfoto: Richard Drew AP
 • Eirik Amb Nysveen
 • David Bach
Publisert:,

Torsdag ble vondt verre på Wall Street. For tredje gang på en uke faller Dow Jones Industrial Average over 600 poeng. Da de amerikanske aksjemarkedene stengte, hadde indeksen falt 1032,8 poeng.

Slik gikk det på de toneangivende indeksene:

 • Dow Jones stengte ned 4,15 prosent
 • Nasdaq Composite ned 3,90 prosent
 • S&P 500 falt 3,75 prosent

Den siste uken er Dow ned 8,88 prosent, og brede S&P 500 er ned 8,54 prosent. Siden toppen 26. januar er S&P 500 ned 10,16 prosent. Det er også første gang siden 30. november at Dow stenger under 24.000 poeng

Igjen kryper renten på amerikanske statsobligasjoner oppover, noe seniorstrateg i LPL Financial, Ryan Detrick, tillegger mesteparten av skylden for fallet, ifølge CNN Money.

– Obligasjonsmarkedet har definitivt fått aksjemarkedets oppmerksomhet. Prøver obligasjonsmarkedet å fortelle oss noe vi ikke vet? Er det mer inflasjon i vente enn hva vi forventer, spør han retorisk.

For selv om de fleste aktørene på Wall Street hevder, i det minste offentlig, at dette ikke er noe å bry seg nevneverdig om, og at BlackRock Investment Institute kaller det hele en kjøpsmulighet – finnes det også de som aner at det kan være fare på ferde.

– Jeg vet at optimistene sier at dette ikke er noen stor sak. De kan se bort ifra signalene fra markedet, men det fundamentale er i endring. Rentene stiger, forbrukslån er på «all-time-high» og statsunderskuddet øker kraftig, sier Ian Winer, aksjedirektør i Wedbush Securities, til Bloomberg.

Apple ned

Også Apple og Exxon som tidligere på kvelden holdt seg på plussiden, endte dagen i minus, henholdsvis ned . Det er mer av det samme for oljekjempen, som siden stengetid for en uke siden før i dag hadde fått barbert bort nesten 22 dollar fra aksjekursen.

Renten på amerikanske statsobligasjoner med 10 års løpetid gjorde et lite hopp da det onsdag ble klart at Senatet har kommet til budsjettenighet, og renten har fortsatt opp torsdag.

På det meste var den amerikanske «tiåringen» oppe på 2,88 prosent rundt klokken 16.00 i ettermiddag, men har siden falt litt tilbake og ligger klokken 21.38 på 2,84 prosent.

VIX, den såkalte fryktindeksen, har hoppet 30 prosent som svar på svingningene.

Nordea: – Ikke langvarig

Aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea uttalte i 18-tiden at dagens fall, som på det tidspunktet var rundt 2 prosent, viser at det er «choppy» i markedet for tiden.

– Og det kommer det nok til å være en stund fremover også. Men vi tror fortsatt at det underliggende bildet i verdensøkonomien er veldig støttende. Vi tror ikke dette er starten på en større nedtur. Så kommer det absolutt til å være litt rufsete nå i tiden fremover, det er definitivt en usikkerhet som er her etter det store fallet tidligere i uka. Den usikkerheten slipper nok ikke taket med det helt første, sier hun.

– Men Nordea holder fast på at ikke veldig langvarig.

Les også

Børsfallet på 1-2-3

Les også

Snap overrasket - aksjen skyter fart

Les også

– Snart vil investorene begynne å se at dette er en kjøpsmulighet

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tungt fall på Børsen

 2. Kraftige fall i Asia etter drama på Wall Street

 3. Marerittdag på Wall Street

 4. Annonsørinnhold

 5. Indeksene i fritt fall på Wall Street

 6. Wall Street starter dagen med oppgang