Droppet ut av skolen som 17-åring – grunnla kryptovaluta verdt 13,5 milliarder

IOTA er verdens åttende største kryptovaluta målt i markedsverdi. En norsk 28-åring er én av fire grunnleggere.

SATSET ALT: David Sønstebø droppet ut av skolen som 17-åring for å satse på blokkjedeteknologi. Nå, 11 år senere leder han verdens 8. største kryptovaluta kalt IOTA med en markedsverdi på over 13,5 milliarder kroner.

Foto: Privat
 • Sindre Hopland
Publisert:

David Sønstebø (28) fra Kongsberg har vært en sentral skikkelse i det såkalte kryptomiljøet siden 2012, lenge før folk flest hadde hørt om bitcoin.

Den selvlærte datautvikleren fra Kongsberg har dedikert de siste årene til å bygge opp kryptovalutaen IOTA sammen med sine tre medgrunnleggere Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener og Sergei Popov.

– Jeg har jobbet fulltid med blokkjede-teknologi siden 2012, sier Sønstebø til E24.

– Da jeg møtte mine medgrunnleggere, handlet IOTA blant annet om å sikre informasjonen mellom internett tilkoblede-produkter, men IOTA har utviklet seg mye siden den gang. Målet er å etablere IOTA som en internasjonal standard for sikre betalinger og datasikkerhet, sier han.

En IOTA er i skrivende stund verdt rundt 0,6 dollar og hadde sent i september et omsetningsvolum på rundt 140 millioner kroner i døgnet.

Ikke rik

NUMMER ÅTTE: IOTA er etter markedsverdi den åttende største kryptovalutaen i verden, fremdeles godt under både bitcoin og Ethereum som er de mest utbredte. I minE24-appen finner du oversikten over de 100 mest populære kryptovalutaene.

Foto: MinE24

Droppet ut av skolen

Les også

JP Morgan sjef med nytt bitcoin-angrep: – Null verdt

Samarbeider med gigantselskaper

I motsetning til mange andre kryptovalutaer har IOTA mange kommersielle partnerskap med noen av verdens største bedrifter, slik som Volkswagen, Innogy Bosch og Cisco.

– For å gi et eksempel, så skal Innogy bruke IOTA i Oslo2Rome-prosjektet i oktober i år, sier han.

Oslo2Rome-prosjektet går ut på å bygge standardiserte ladestasjoner for elbiler i hele Europa.

Sønstebø sier at teknologien har blitt tatt godt imot blant store selskaper, og de jobber for tiden med mellom 50–100 bedrifter verden rundt.

Han påpeker videre at IOTA også har norske partnere, blant annet jobber han på prosjekter sammen med helsedirektoratet, Nordic Impact og Katapult.

– Må bevise det de lover

En av Norge fremste eksperter på Blokkjede-teknologi, Oskar Åslund i Blockchangers, sier IOTA er svært interessant, men at det er en vei å gå for Sønstebø og kryptovalutaen.

BLOKKJEDE-KONSULENT: Oskar Åslund er medgrunnlegger av Blockchangers, som konsulterer norske bedrifter om blokkjedeteknologi, samt utvikler egne blokkjede-prosjekter.

Foto: Blockchangers

– Til nå har ikke IOTA bevist i praksis det de ønsker å oppnå, og de må bevise at teknologien virker på produksjonsnivå. Det er definitivt interessante tanker og potensielt revolusjonerende teknologi, sier Åslund til E24.

Det er mye som gjør IOTA spesielt fra andre kryptovalutaer, og Åslund peker på en ting han mener er interessant.

– IOTA har laget sin egen kryptografi, noe som er uvanlig sammenlignet med andre kryptovalutaer som vanligvis baserer sin kryptografi som har vedstått praktiske og teoretiske tester over en tiårsperiode, sier han.

På grunn av at IOTA på mange måter gjør ting annerledes, har de også høstet kritikk fra mange hold, noe Åslund ikke er utelukkende negativt.

– At selskapet har fått kritikk har også gjort at flere har fått øynene opp for IOTA, så alt i alt kan skepsisen ha kommet gruppen til gode, ikke skadet den.

Selv om én av grunnleggerne, Sønstebø, er norsk, mener Åslund det ikke betyr mye for Norge som foregangsland når det kommer til blokkjedeteknologi.

– Det betyr ikke så mye at Sønstebø er norsk eller befinner seg i Norge, da disse miljøene befinner seg mest av alt på internett. Men det kan jo være positivt for norske selskaper som ønsker å bruke teknologien, avslutter han.

Liten tro på kryptoemisjoner

I september har Kina og en rekke andre land slått hardt ned på kryptoemisjoner, såkalte Initial Coin Offerings (ICO) hvor mange prosjekter har samlet inn millioner av kroner.

Sønstebø mener det er på tide med en regulering.

– Jeg tror 95 prosent av alle kryptoemisjoner i dag er tull. Man trenger ikke 200 millioner dollar for å utvikle et produkt. Vi klarte å utvikle IOTA med 500.000 dollar.

Han tror Norge kan bli et foregangsland når det kommer til blokkjedeteknologi, men da må det handles raskt.

– Norge henger langt etter sine naboland når det kommer til eksponentiell teknologi, så blokkjeder kan være muligheten vår til å være i forkant da vi allerede er så digitalisert som samfunn i forhold til resten av verden.

MinE24 er Norges eneste app med komplett kursliste over de 100 mest populære kryptovalutaene.

Lurer du på hvor mye bitcoin eller IOTA er verdt nå? Last ned appen i App Store eller Google Play, og hold deg oppdatert!

Les også

– Null verdt

Les også

– Risikoen er for stor

Les også

Fnyser av bitcoin-fallet: – Prisen faller fordi folk ikke skjønner teknologien

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Digital valuta
 3. Teknologi
 4. Digitalisering
 5. IT-sikkerhet
 6. Entreprenørskap
 7. Gründere

Flere artikler

 1. Den «norske» kryptovalutaen IOTA har bykset over 20 prosent på 24 timer

 2. «Norsk» kryptovaluta lanserer markedsplass for stordata med Microsoft, Samsung og Agder Energi på laget

 3. – Veldig ødeleggende

 4. – Målet er å få dette til å fungere i den virkelige verden

 5. DNV-direktøren samarbeider gjerne med kryptoselskap, men kjøper ikke valutaen deres