Frontline melder om svakeste rater på fire år

Tankrederiene kan ha ødelagt for seg selv gjennom høy kontrahering av skip gjennom de to siste årene. Dette har rammet tankratene, som nå er de svakeste siden 2013.

TØFFE TIDER: Frontlines tankskip oppnår lave rater i dagens marked.
Publisert:

John Fredriksens tankrederi Frontline fikk et netto underskudd på 23,1 millioner dollar i tredje kvartal.

Det er en enda rødere bunnlinje enn i andre kvartal, da underskuddet var på 14,2 millioner dollar, og ned fra et overskudd på 5,6 millioner dollar i samme periode året før.

– Påvirkningen fra den betydelige flåteveksten over de siste to årene føles gjennom hele industrien og reflekteres i våre resultater for tredje kvartal. Rateforholdene i tredje kvartal var de svakeste vi har opplevd siden 2013, sier Frontline-sjef Robert Hvide Macleoud i en kommentar.

Frontlines driftsinntekter var på 140,5 millioner dollar, ned fra 157,2 millioner i tredje kvartal 2016.

Takker nei til dårlige tilbud

Spot- og timecharterratene for veldig store tankskip (VLCC) lå i snitt på 13.200 dollar per dag i tredje kvartal.

Dette var en nedgang fra 23.800 dollar i andre kvartal.

– Gjennom denne perioden har vi vist disiplin ved å ikke akseptere ufornuftig lave tilbud fra leiekunder. Dette resulterte i forlenget ventetid, spesielt for våre VLCC-er, og det påvirket vår gjennomsnittlige inntjening, sier Macleoud videre.

Ifølge Macleoud har selskapet tatt proaktive grep for å bedre lønnsomhetspotensialet til flåten. Snittalderen på skipene er redusert fra 8,1 år til 5,4 år siden 2016.

– Vi tror at vi er godt posisjonert for å fortsette å levere på vår strategi i en langsiktig horisont, med mål om å levere verdi til aksjonærene, sier han.

Les også

John Fredriksen ser etter nye oppkjøpsmål

Positive på lang sikt

Et lyspunkt er at Fronline fremover ser flere positive tegn. Selskapet mener at økende underliggende etterspørsel etter råolje, lengre fraktdistanser og generelt bedre balanse i oljemarkedet ikke reflekteres i tankratene, grunnet flåteveksten.

Det meldes imidlertid om noe lavere kontraheringsaktivitet så langt i år, og det minnes om at 20 prosent av flåten er nær alderen der den skal skrapes.

«Frontline har et langsiktig positivt syn på markedet. Vi tror at vi er i bunnen av syklusen, og dette er reflektert i rater og skipspriser. Det vil sikkert bli utfordringer i tillegg til muligheter, og vi vil fortsette å levere på vår strategi med flåtevekst og fornyelse», skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Les også

Fredriksens Frontline legger oppkjøpsforsøkene bak seg: – Går videre på egen kjøl

Les også

WSJ: Frontline gir opp jakten på Gener8

Les også

DHT: Frontlines søksmål er avvist av retten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om