Japan og Canada tilbød krisehjelp til Hydro

Japan og Canada skal ha tilbudt Hydro diplomatisk hjelp til å løse Brasil-krisen, sier selskapets toppsjef i et intervju med «Torp» på NRK.

TILBUDT HJELP: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i aluminiumsgiganten Norsk Hydro sier til NRK-programmet «Torp» at Japan og Canada har tilbudt krisehjelp for å hjelpe med å løse situasjonen i Brasil. De har nemlig aluminiumsproduksjon som er avhengig av råstoff som produseres ved aluminaraffineriet Alunorte, som går for halv maskin etter pålegg fra en domstol i Brasil.

Foto: Ole Berg-Rusten NTB scanpix
Publisert:,

Norsk Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg stilte onsdag i NRK-programmet «Torp», for å snakke om krisen i Brasil.

Han sier at selskapet har fått tilbud om hjelp fra flere land som rammes av at verdens største aluminaraffineri, Alunorte i Brasil, går for halv maskin.

Alumina lages av bauksitt, og brukes i produksjonen av aluminium.

– Ja, nå er vi tilbudt hjelp både fra Japan og Canada, sier Brandtzæg til NRK.

– De har aluminiumsverk som er helt avhengige av Alunorte, og ser at dette kan gå på bekostning av arbeidsplasser og verdiskapning, sier han.

Han sier at Hydro ikke har motsatt seg hjelpen som Japan og Canada skal ha tilbudt, ved å bruke sine kontaktnett i Brasil på å lette situasjonen.

– De tilbyr seg å gi politisk hjelp til Hydro, sier han.

Nedstengningen av halvparten av produksjonen ved Alunorte ble beordret av en domstol i Brasil. Det skjedde etter at det kom beskyldninger om skadelige lekkasjer fra Hydro-anlegget, noe selskapet hele tiden har avvist.

Den norske aluminiumsgiganten har også vært i tett kontakt med Næringsdepartementet, som har 34 prosent eierskap i Hydro, om saken. Selskapet har også kontakt med andre deler av regjeringen.

– De har bidratt positivt, ikke minst også i Utenriksdepartementet, sier Brandtzæg.

Gigantanlegg på halv maskin

Nedstengningen av verdens største aluminaraffineri, som årlig produserer rundt 6,3 millioner tonn eller fem prosent av global produksjon, får alvorlige konsekvenser både for Hydros resultater, og for produksjonsanleggene.

Allerede har Hydro sagt at aluminiumsproduksjonen på Albras like ved Alunorte også skal reduseres med 50 prosent.

– Hvis dette tar veldig lang tid nå, så må vi endre måten vi driver anlegget på, for nå rullerer vi mellom de ulike produksjonslinjene, slik at hvis vi får beskjed i morgen om å kjøre 100 prosent, så kan vi kjøre opp 100 prosent veldig fort, sier Brandtzæg.

Hvis det tar lang tid å få tillatelse til å starte opp Alunorte for fullt igjen, må Hydro trolig endre produksjonen på en slik måte at det vil ta lenger tid å starte opp igjen anlegget når det blir gitt tillatelse til det, påpeker konsernsjefen.

Brandtzæg vil ikke si hvor mye nedstengningen av Alunorte koster selskapet.

– En halv milliard i måneden? spør NRKs programleder Ole Torp.

– Det vil jeg ikke bekrefte, sier Brandtzæg, og henviser til at slik informasjon kan være børssensitiv.

Les også

Forskeren som «frikjenner» Hydro: – Det har vært en overreaksjon

Ønsker uavhengig gjennomgang

På spørsmål om at brasilianske myndigheter har uttrykt tvil til konklusjonene i rapportene Hydro selv har fått utarbeidet, svarer Brandtzæg at han håper på en avklaring ved at en uavhengig tredjepart kan komme inn.

– Vi ønsker velkommen en uavhengig granskning, sier Brandtzæg.

Les også

NRK: Nye krav mot Hydro

– Fordi når vi har forsøkt oss på å diskutere de rapportene de har sett på, så har de vært tilbakeholdne med å åpne opp for det. Vi har faktisk oppfordret dem til å få en tredjeparts gjennomgang, sier han.

Han sier at drikkevannet i brønnene i lokalsamfunnene også påvirkes av at det ligger kloakk og avfallsanlegg i nærheten, og av at det utenfor landsbyene også ligger begravet en skipslast med kyr, som stammer fra et skip som kantret.

På spørsmål om han avviser at Hydro har gjort noe galt, svarer Brandtzæg:

– Det har vi ikke sagt, for nå skal vi lære av dette.

Her kan du lese mer om