Regjeringer vurderer eierskap i SAS

Den svenske regjeringen ber om mandat fra Riksdagen til å redusere sine eierandeler i SAS. Også for Norges del kan det bli aktuelt å selge SAS-aksjer.

  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

– Vi har tidligere sagt at vi skal redusere eierandelene i selskaper som opptrer i konkurranseutsatte markeder, og der det ikke er spesielle grunner til fortsatt eierskap. SAS er et slikt selskap, skriver den svenske næringsministeren Maud Olofson i en pressemelding.

Ikke aktuelt nå

Hun understreker at et nedsalg i SAS ikke er aktuelt nå, men vil ha mandat fra Riksdagen til å selge når det er forretningsmessig mulig. Den svenske regjeringen har informert de øvrige hovedeierne i SAS, det vil si Norges og Danmarks regjering, samt Wallenbergsfæren.

Den norske regjeringen sa nylig ja til å bli med på en emisjon i det hardt prøvede flyselskapet. Likevel utelukker ikke næringsminister Trond Giske (Ap) at også Norge kan selge SAS-aksjer dersom prisen er rett.

– Begrunnelsen for statlig eierskap var sterkere for 30 år siden. Hvis det oppstår en situasjon hvor den danske og svenske regjeringen går inn for salg, så blir det høyaktuelt for Norge også. Forutsetningen er at selskapsverdiene og de ansattes behov videreføres på en god måte, sier Giske (Ap) til Aftenposten.no.

Får 5 milliarder fra eierne

Samtidig bestemte den svenske regjeringen torsdag formelt å bidra med 1 milliard svenske kroner til SAS-emisjonen, der flykonsernet har bedt sine eiere om tilskudd på til sammen 5 milliarder kroner. Den norske regjeringen skal bidra med 575 millioner kroner til emisjonen.

Les flere nyheter hos E24

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Scandinavian Airlines (SAS)

Flere artikler

  1. Ingen hast med å selge SAS

  2. Giske åpner for SAS-salg

  3. Ansatte truer med å torpedere redningsplanen

  4. Giske gir SAS-hopp

  5. - Bør bruke pengene på noe annet enn Yara