Tidenes laveste for Rec-aksjen

Faller hardt etter nyheten om nok en midlertidig stans. - Jeg frykter nedstengningen på Herøya blir permanent, sier analytiker.

TUNGE TALL: Konsernsjef Ole Enger i Rec må konstatere at aksjen faller som en sten.
Publisert: Publisert:

Renewable Energy Corporation (Rec) setter ny bunnrekord på Oslo Børs etter varsel om midlertidig driftsstans på Herøya.

Aksjen er i 11-tiden ned 10,38 prosent til 3,59 kroner. Det er et nivå som er historisk bunnivå for Rec på Oslo Børs.

Rec varslet tirsdag morgen at et kraftig prisfall på selskapets produkter i 4. kvartal tvinger frem en midlertidig stans av 60 prosent av produksjonen ved den gjenværende fabrikk på Herøya.

Les også: Rec permitterer 200

Etter planen stanser produksjonen torsdag og anlegget vil være stengt ut 1. kvartal.

Det fører til at 200 medarbeidere blir permittert.

- Blir permanent

Analytiker Henrik Schultz i Sparebanken 1 Markets frykter at de 200 som nå får permitteringsvarsel, ikke vil få jobbene sine tilbake igjen.

- Jeg tror dessverre at nedstengningen blir permanent, sier Schultz til E24.

Følg Rec-aksjen med E24 Børs

Han mener det ikke er noen vei utenom for Rec ettersom dagens prisnivå er for lavt til at det kan være lønnsomhet ved Recs produksjon i Norge.

I oktober meldte Rec at fabrikken i Glomfjord, Narvik og to av de eldste på Herøya skal stenges for godt. Det betyr at 700 personer mister jobben.

Schultz tviler på om nedstengningen på Herøya, og de andre nedleggelsene Rec har foretatt, vil gi noe vesentlig positivt bidrag til å bedre balansen mellom tilbud og etterspørsel i markedet.

- Liten effekt

AksjeLongname: Renewable Energy CorporationTicker: RECMarked: OSEOrganiasonsnummber: 977258561TSID:Trade time: 2011-11-28 16:40:27Last: 4.01Close: 3.97Periode: 7days

Dermed får heller ikke Rec noen positiv effekt på lønnsomheten ved nedstengningene.

- Med Recs lave markedsandel, er jeg redd det ikke har noen effekt, sier Schultz.

Slik Schultz vurderer det er det kun Recs fabrikk i Moses Lake i USA som har god lønnsomhet for tiden. Selv superfabrikken i Singapore har det tungt for tiden, mener han.

I tillegg til at finanskrisen gjør at utbygging av nye solkraftverk legges på is og fører til et fall i etterspørselen, er Rec også rammet av at kinesiske produsenter fortsetter å produsere i stor stil til tross for at prisene har falt.

- Spørsmål om lånevilkår

Nå mener Schultz at prisene er så lave at det reiser spørsmål ved om Rec klarer å oppfylle kravene som stilles i låneavtalene med sine kreditorer.

- Den diskusjonen som har vært om hvorvidt Rec vil klare å overholde sine lånebetingelser vil dessverre tilta i ukene og månedene som kommer, sier Schultz.

- Spørsmålet er hva Rec selv vil gjøre og hva bankene vil gjøre, legger han til.

Selv legger Schultz til grunn at Rec skal klare seg uten å bryte vilkårene i låneavtalene.

- Men det forutsetter at vi ikke får en nytt kraftig fall i prisene på Recs produkter, legger han til.

Schultz sier han vil måtte foreta en justering av sine estimater etter de siste nyhetene om prisutviklingene på Recs produkter.

Les også

Stoltenberg frykter at REC bare er startenRec-Enger venter flere tøffe kvartaler- Ikke en god dag700 mister jobben i Rec

Publisert:

Her kan du lese mer om