Mener eurokrisen har blitt en systemkrise

Gjeldskrisen truer nå eurosonens finansielle system, advarer den europeiske sentralbanksjefen.

Den europeiske sentralbanksjefen, Jean-Claude Trichet, snakker her til Europa-parlamentets økonomiske og pengepolitiske komité i Brussel, 11. oktober 2011.
Publisert:

- Krisen har nådd har nådd et nivå som er av en dimensjon der den omfatter hele systemet, sier Jean-Claude Trichet, avtroppende sentralbanksjef i Den europeiske sentralbanken (ESB) under en høring i Brussel i dag.

Her var Trichet, som nylig avholdt sitt aller siste rentemøte i ESB, på plass i kraft av sin rolle som sjef for European Systemic Risk Board (ESRB).

Styret ble etablert i desember i fjor, som en respons på de vedvarende ubalansene i det finansielle systemet. ESRB skal holde såkalt makrotilsyn med det finansielle systemet innen EU, for å bidra til å hindre at nye ubalanser bygger seg opp.

Les også: Spår at gresk levestandard kuttes til 2004-nivå

Uroen smitter

Som ESRB-leder er Trichet svært bekymret, fremgår det av høringen:

- Det er tydelige tegn til uro i mange europeiske obligasjonsmarkeder, sa Trichet.

Han er særlig bekymret over at uroen knyttet til statsobligasjonene nå ser ut til å smitte fra de mindre økonomiene til de største medlemslandene i EU.

- EUs finansielle system er tett vevet sammen, noe som har ført til en raskt økende fare for betydelig smitte. Det truer finansiell stabilitet i EU som helhet, og påvirker realøkonomien både i og utenfor Europa .

Ifølge Trichet har denne smitteeffekten særlig manifestert seg i løpet av den siste måneden.

Frykten for statlig mislighold har ført med seg økt mistillit til bankene i eurosonen, som er store eiere av eurosonens statsobligasjoner.

- Situasjonen forverres av at bankene møter problemer i kredittmarkedet, sa Trichet.

Derfor er det avgjørende at myndighetene i de ulike landene i EU handler svært raskt, fremholdt han.

Les også: Papandreou til Brussel torsdag

Vil rekapitalisere bankene

Trichet åpner for at EUs krisefond, EFSF (European Financial Stability Facility), skal kunne låne til myndigheter slik at de i neste runde kan rekapitalisere de vaklende bankene.

Det skal bidra til å øke investorene i troen på at finansnæringen vil være i stand til å stå imot en større europeisk statskonkurs.

Det bør isåfall koordineres av sentrale tilsynsmyndigheter, presiserte Trichet.

Per i dag mener de fleste at fondet er utilstrekkelig til å håndtere større statlige konkurser. Det jobbes derfor med å få økt størrelsen på fondet, men dette må stemmes over i samtlige deltakerland.

Så langt har 16 av eurosonens 17 land stemt for en utvidelse. Nå gjenstår kun Slovakia, som stemmer over utvidelsen i dag.

Les også: Sinte slovakere kan velte EUs kriseplan

Publisert: