Mener eurokrisen har blitt en systemkrise
Gjeldskrisen truer nå eurosonens finansielle system, advarer den europeiske sentralbanksjefen.
- Krisen har nådd har nådd et nivå som er av en dimensjon der den omfatter hele systemet, sier Jean-Claude Trichet, avtroppende sentralbanksjef i Den europeiske sentralbanken (ESB) under en høring i Brussel i dag.
Her var Trichet, som nylig avholdt sitt aller siste rentemøte i ESB, på plass i kraft av sin rolle som sjef for European Systemic Risk Board (ESRB).
Styret ble etablert i desember i fjor, som en respons på de vedvarende ubalansene i det finansielle systemet. ESRB skal holde såkalt makrotilsyn med det finansielle systemet innen EU, for å bidra til å hindre at nye ubalanser bygger seg opp.
Les også: Spår at gresk levestandard kuttes til 2004-nivå
Uroen smitter
Som ESRB-leder er Trichet svært bekymret, fremgår det av høringen:
- Det er tydelige tegn til uro i mange europeiske obligasjonsmarkeder, sa Trichet.
Han er særlig bekymret over at uroen knyttet til statsobligasjonene nå ser ut til å smitte fra de mindre økonomiene til de største medlemslandene i EU.
- EUs finansielle system er tett vevet sammen, noe som har ført til en raskt økende fare for betydelig smitte. Det truer finansiell stabilitet i EU som helhet, og påvirker realøkonomien både i og utenfor Europa .
Ifølge Trichet har denne smitteeffekten særlig manifestert seg i løpet av den siste måneden.
Frykten for statlig mislighold har ført med seg økt mistillit til bankene i eurosonen, som er store eiere av eurosonens statsobligasjoner.
- Situasjonen forverres av at bankene møter problemer i kredittmarkedet, sa Trichet.
Derfor er det avgjørende at myndighetene i de ulike landene i EU handler svært raskt, fremholdt han.
Les også: Papandreou til Brussel torsdag
Vil rekapitalisere bankene
Trichet åpner for at EUs krisefond, EFSF (European Financial Stability Facility), skal kunne låne til myndigheter slik at de i neste runde kan rekapitalisere de vaklende bankene.
Det skal bidra til å øke investorene i troen på at finansnæringen vil være i stand til å stå imot en større europeisk statskonkurs.
Det bør isåfall koordineres av sentrale tilsynsmyndigheter, presiserte Trichet.
Per i dag mener de fleste at fondet er utilstrekkelig til å håndtere større statlige konkurser. Det jobbes derfor med å få økt størrelsen på fondet, men dette må stemmes over i samtlige deltakerland.
Så langt har 16 av eurosonens 17 land stemt for en utvidelse. Nå gjenstår kun Slovakia, som stemmer over utvidelsen i dag.
Les også: Sinte slovakere kan velte EUs kriseplan