- Manchester United-aksjer solgt under prisantydningen

Fredag skal Manchester United noteres på børsen i New York. Allerede nå selges aksjen under det eierne håper på.

KAN JUBLE?: Manchester United's Wayne Rooney feirer en scoring mot BArcelona under Champions League-finalen i 2011. Han kan også juble over gigantlønn og nytt hår.
Publisert: Publisert:

Manchester United stiger inn i finansverdenen når klubben noteres på New York-børsen under tickeren «MANU» fredag.

Men allerede nå prises aksjen lavere enn det eierne håper på, og den ventede børsnoteringen kan i verste fall bli en flopp for storklubben.

For torsdag solgte Glazer-familien, som eier fotballklubben, ti prosent av aksjene i Manchester United, ifølge Bloomberg.

Aksjene ble solgt til 14 dollar per aksje, noe som førte til at klubben dro inn 233,3 millioner dollar.

Men det var likevel under prisestimatet på 16 - 20 dollar. Med dette prisintervallet håper selskapet å få inn rundt 3 milliarder dollar (18 milliarder kroner) under fredagens notering.

LES OGSÅ: Nå kan du få være med å betale for Rooneys kjempelønn

Priset for høyt

Analytikere som vil følge aksjen, mener Glazer-familien priser fotballklubben for høyt.

- Selskapet ba investorene om å betale en rimelig høy pris og ta en stor del risiko. Det kan fungere, men risikoen er på nedsiden, sier Kenneth Perkins, analytiker i Morningstar til Bloomberg.

Han verdsetter aksjen til 10 dollar.

Berg vil ikke kjøpe

Tidligere United-proff og fotballekspert i TV2, Henning Berg, er spent på utfallet av børsnoteringen.

Men tidligere i august fortalte Berg at han ikke ville putte penger i klubben han tidligere spilte for.

- Nå er ikke jeg noen aksjespekulant, så hvis jeg skulle kjøpt aksjer, ville det vært for moro skyld. Skulle jeg velge, ville jeg heller kjøpt eiendom, sa Berg til E24.

LES OGSÅ: Henning Berg: - Heller eiendom enn United-aksjer

(saken fortsetter under bildet)

INGEN AKSJESPEKULANT: Tidligere Manchester United-spiller Henning Berg hverken eier eller har planer om å eie Manchester United-aksjer.

Vil kontrollere 99 prosent

Glazer-familien vil kontrollere nesten 99 prosent av de stemmeberettigede aksjene i selskapet, ettersom deres B-aksjer gir ti stemmer per aksje, mens A-aksjene som nå skal selges på New York-børsen bare gir én stemme hver.

Familien, som kjøpte klubben i 2005, vil trolig håve inn mer enn 100 millioner dollar (602 millioner kroner), som følge av børsnoteringen.

United har valgt børsnotering i USA, etter å ha måttet droppe notering i Hongkong og Singapore.

I børssøknaden har Manchester United gjort det klart at selskapet vil benytte seg av visse fritak som gjelder for selskaper som er verdt én milliarder dollar eller mindre under Obamas JOBS Act-lovgivning.

Blant et av fritakene er at selskapet slipper å gi aksjeeierne stemmerett over lønningene til direktørene.

Englands mest suksessfulle fotballklubb gjennom tidene har 710 ansatte fordelt på kontorer i Manchester, London og i Asia ved utgangen av mars.

Skal nedbetale gjeld

United har slitt med en heftig gjeldsbyrde etter at Malcolm Glazer og familien hans kom inn i bildet.

I et skriv til amerikanske myndigheter framgår det at United vil bruke pengene de henter inn fra børsnoteringen, til å betale ned gjeld.

For regnskapsåret som sluttet 30 juni, har United tidligere rapportert at de venter et tap på mellom 6 og 8 millioner pund. Det er etter å ha trukket fra en ekstraordinær skattekostnad.

Omsetning for året er forventet å være mellom 315 og 320 millioner pund, en nedgang på mellom tre til fem prosent fra i fjor. Klubben skylder på manglende Champions League-kvalifisering og fall i TV-inntekter.

IKKE GODT LIKT: Manchester United-supporterne sier hva de mener om Glazer-familien.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no