Seismikkjempe gjør gigantkjøp

Handel på 9 milliarder konsoliderer bransjen. 

KJØPER STORT: CGG kjøper Fugros Geoscience-virksomhet, minus selskapets eksisterende multiklientbibliotek og node-virksomhet. Avtalen har en verdi på 1,2 milliarder euro, eller om lag 9 milliarder kroner.
Publisert: Publisert:

I jakten på nye attraktive oljefelt kommer ikke oljeselskapene utenom seismikkselskapenes kartlegging av havbunnsområdene.

Nå sørger et stort oppkjøp for en ny konsolidering i bransjen. Det franske seismikkonsernet CGG Veritas vokser seg nemlig betydelig større når det nå kjøper en stor bit fra den nederlandske konkurrenten Fugro.

Oppkjøpet av Fugros Geoscience-virksomhet, minus selskapets eksisterende multiklientbibliotek og node-virksomhet, har en verdi på 1,2 milliarder euro, eller om lag 9 milliarder kroner.

Følg seismikkaksjene på E24 BØRS

Anbefaler kjøp
Pareto Securities mener at oppkjøpet er industrielt logisk for CGG og at prisen er fornuftig.

- Gitt tilstanden i seismikkmarkedet og synergipotensialet for CGG, så fremstår ikke prisen som veldig høy, skriver Paretos analytiker i en analyse.

Meglerhuset mener dessuten at kjøpet er positivt for industrien, og viser til at 75 prosent av kapasiteten nå er på tre store aktører, mens 91 prosent av kapasiteten i verden er på fem aktører.

- Kjøp seismikkselskaper på nyheter om konsolidering og positive virkninger på tilbudssiden.

Les også: PGS innfrir - nesten

Fullt integrert
Oppkjøpet ble annonsert mandag morgen, og franskmennene varsler at det skal finansieres med en tredjedel egenkapital og to tredjedeler gjeld.

CGG Veritas vil også etablere et felles selskap med Fugro som skal drive innhenting av data fra havbunnen. Selskapet skal eies 60 prosent av sistnevnte.

CGG Veritas skriver at det med denne avtalen vil bli en fullt integrert «Geoscience-virksomhet», som vil innta en ledende posisjon i det hurtigvoksende geologi, geofysikk og reservoar-markedet.

Les også: Dolphin kartlegger Barentshavet

Norsk løft
De fleste norske seismikkselskapene løftes mandag formiddag på nyheten.

Petroleum Geo-Services (PGS) stiger 1,36 prosent til 96,55 kroner, mens Dolphin Geophysical er opp 2,65 prosent til 5,84 kroner. Polarcus er imidlertid opp 4,23 prosent til 6,40 kroner.

EMGS og TGS er ikke med på oppturen, og faller henholdsvis 0,6 og 0,7 prosent.

Les også: PGS-sjefen: - Alt går bedre

Publisert: