Styrelederen i britisk storbank går av

Styrelederen i Barclays, Storbritannias tredje største bank, tar ansvar for at ansatte er tatt i rentetriksing, men det er uklart om den avtroppende lederen må ta støyten alene.

GÅR AV: Marcus Agius, styreleder i britiske Barclays Bank, trekker seg som følge av avsløringen om at banken har manipulert renter. Enkelte krever nå at Agius må få følge av Barclays' daglige leder, den omstridte Bob Diamond.

DYLAN MARTINEZ
  • NTB
Publisert:

Barclays' gode navn og rykte har ifølge Marcus Agius fått en alvorlig knekk etter avsløringer av forsøk på manipulasjon av Libor-renten. Libor – London Interbank Offered Rate – er en styringsrente som bygger på rentesatsene for lån banker imellom.

– Jeg beklager dypt at vi har sviktet våre kunder, klienter, ansatte og aksjeeiere, het det i en kunngjøring fra Agius mandag.

– Som styreleder er det jeg som er ansvarlig for bankens gode navn og rykte, derfor tar jeg ansvaret og går av, het det videre.

Syndebukk?

Men enkelte britiske politikere vil ikke godta at Agius blir syndebukk for det de mener er råttenskap i bankens daglige ledelse.

– Ansvaret ligger hos daglig leder Bob Diamond, og Bob Diamond må gå, sier John Mann fra det sosialdemokratiske opposisjonspartiet Labour.

Diamond, som er en av Storbritannias best betalte forretningsmenn, må onsdag møte for finanskomiteen i Underhuset og fortelle hva han vet om Libor-skandalen.

Parlamentarikerne vil ikke bare vite om amerikanske Diamond akter å forbli i jobben. De vil også ha svar på når han fikk vite om forsøkene på rentetriksing, hva han gjorde da han ble kjent med saken og hvor mange medarbeidere han har sparket, skriver avisen The Guardian.

Upopulær

Diamond gjorde seg upopulær blant politikere og mange vanlige briter da han i fjor sa at bankene ikke lenger bør føle anger og be om unnskyldning for feilgrep under finanskrisen.

– Dette er en uttalelse han nå kan komme til å angre bittert på, kommenterer BBC.

Etter avsløringene av Libor-triksingen har Barclays inngått et forlik med britiske myndigheter som innebærer at banken betaler straffegebyrer på 290 millioner pund eller vel 2,7 milliarder kroner. Gebyrene går til finansmyndighetene både i Storbritannia og i USA.

Banksektoren granskes

Storbritannias statsminister David Cameron vil også innlede en parlamentarisk gransking av banksektoren. Granskingskommisjonen skal kaste lys over normene og kulturen innad i sektoren og avdekke årsakene til renteskandalen.

– Denne kommisjonen skal ha full tilgang til papirer og tjenestemenn og ministre, inkludert ministre og spesialrådgivere fra den forrige regjeringen, sa Cameron til Parlamentet i London.

En talskvinne for det britiske finanstilsynet FSA sier til nyhetsbyrået Reuters at Barclays langt fra er den eneste banken som etterforskes for rentetriksing. Mer enn et dusin andre banker i Europa, Nord-Amerika og Asia er under gransking, sa Tracey McDermott mandag.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Skandalebank medmilliardoverskudd

  2. Britisk økokrim etterforsker bankskandale

  3. Flere Barclays-sjefer går av etter renteskandale

  4. Annonsørinnhold

  5. Barclays-topp går av

  6. Barclays-sjef får svi for rentetriksing