Det Norske har økt med 1,2 milliarder etter bud

Oppkjøpet av Marathon Oil har gitt kursfest for Kjell Inge Røkke og de andre aksjonærene i Det Norske.

EN AKSJEKULE: Oppkjøpet av Marathon har gitt Kjell Inge Røkke og de andre aksjonærene i Det Norske en solid papirgevinst på to dager.

Hallgeir Vågenes
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:,

Tirsdag endte Det Norske opp 3 prosent til 71,15 kroner. Dagens oppgang kommer på toppen av gårsdagens 9 prosents kursøkning. I løpet av de to handelsdagene som er gått siden selskapet annonserte at det overtar Marathon Oils norske virksomhet har aksjekursen steget med 8,85 kroner.

Med 141 millioner utestående aksjer betyr det at eierne av Det Norske nå er 1,25 milliarder kroner rikere enn før helgen. Det meste av denne verdiøkningen tilfaller Kjell Inge Røkke, som eier 66,66 prosent av Aker ASA, som i sin tur via Aker Capital eier 50 prosent av Det Norske.

En oppkjøpskandidat?

Det Norske er deleier i to lisenser på det største og mest lovende oljefeltet på norsk sokkel på en generasjon, Johan Sverdrup. Dette feltet skal utvikles de neste årene, og settes i produksjon i frem mot 2020.

Det gjør Det Norske til en mulig oppkjøpskandidat. Kanskje kommer det et bud fra Statoil i løpet av 2015, tenker analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

- Det vil være veldig lukrativt for Statoil å få tak i Det norskes eierandel på Johan Sverdrup, sier Berntsen til iMarkedet.

Det kunnes tenkes at kjøpet av Marathon gjorde Det Norske mindre attraktivt for overtakelse, men Berntsen konkluderer motsatt.

- Dette er et puslespill satt sammen av hvordan vi tolker meldingene og nyhetsbildet. Ingen vet svaret, men vi tror sannsynligheten er økende etter det som skjedde i går. Vi tror at Statoil kommer til å banke på døren til Det norske, sier Berntsen.

Statoil-aksjen beveget seg sidelengs gjennom store deler av dagen, men endte opp 0,3 prosent til 184,60 kroner. Statoil var som vanlig dagens mest omsatte aksje.

Veidekke-fall

Dagens nest mest omsatte aksje var det trauste «industripapiret» Veidekke, hvor aksjer for 495 millioner kroner skiftet hender.

Den store handelen skyldes at Obos besluttet å selge 6,7 millioner aksjer i Veidekke, for «å rebalansere porteføljen». Boligselskapet understreker at det har planer om å fortsette som langsiktig hovedeier i Veidekke i overskuelig fremtid.

Veidekke-aksjen falt 4,35 prosent til 66 kroner.

Eierne av Børsens nest største selskap Yara kan ved utgangen av handelsdagen notere seg for en verdiøkning på 0,7 prosent, mens eierne av DNB økte sin aksjeverdi med 0,5 prosent. Seadrill og Telenor - for å få med alle de fem mest omsatte aksjene - steg henholdsvis 1,8 og 1 prosent.

For eierne av Norwegian gikk det motsatt vei, selv om selskapet ikke blir rammet av streik blant bakkemannskap på Oslo Lufthavn. Norwegian endte dagen ned 2,4 prosent til 238,60 kroner på Oslo Børs.

Såvidt i pluss

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen såvidt i pluss, med en oppgang på 0,2 prosent. Det betyr at Oslo Børs noterte seg for en «ny all-time high», 612 poeng.

I USA startet aksjemarkedet svakt ned tirsdag. Investorene er åpenbart spente foran det viktige rentemøtet i Den europeiske sentralbanken torsdag.

«Alle» eksperter forventer at det skal annonseres et rentekutt. Utover dette er det ventet at sentralbanken skal komme med andre tiltak for å få fart på europeisk økonomi.

Forventningene er spent høyt, selv om spådommene for hvilke tiltak som skal komme spriker.Dersom sentralbanken overleverer kan det skape håp og tiltro til ny økonomisk vekst, og dermed sende aksjemarkedene oppover. Underleverer sentralbanken kan det motsatte bli tilfelle.

Sjekk alle aksjer på Oslo Børs på E24s børssider.

Les også:

Dette tror analytikerne om Det norske-aksjen fremoverSlik kjøper Det norske seg råd til å bygge ut SverdrupAnalytikere tror Marathon-kjøpet er strategisk viktig- Marathon oppkjøpet er et kinderegg

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked
  2. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Dobbel børsjubel for Røkke

  2. Slik ble børskjempenes tallslipp mottatt

  3. Kraftig resultatfall i Det norskes nye oljevirksomhet

  4. Annonsørinnhold

  5. Ingen applaus for Røkkes oljeservice

  6. Det norske oljeselskap stiger videre