Opera raser på Oslo Børs

Straffes knallhardt av et skuffet marked.

STUPER: Opera presenterte onsdag langt dårligere forventninger for 2015 enn markedet hadde trodd. Det får konsekvenser for aksjekursen.
Publisert:

Nettleserselskapet Opera faller blytungt på Oslo Børs ved åpning.

Aksjen er ned over 30 prosent.

Selskapet er for øyeblikket nest mest omsatt av Børsens aksjer med 509 millioner kroner.

En aksje koster 67,7 kroner.

- Den viktigste årsaken til at selskapet nå faller så kraftig på børs er at det i langt tid har vært altfor sterke forventninger knyttet til veksten i Opera, og når ledelsen i dag nedjusterer estimatene for neste år såpass mye så får vi en kaftig reaksjon fra markedet, sier IT-analytiker Espen Torgersen i Carnegie.

Hovedindeksen på Oslo Børs åpner ned 0,75 prosent.

Skuffende guiding

Opera leverte onsdag sitt resultat for fjerde kvartal 2013.

Selskapet kunne vise til et brutto driftsresultat (ebitda) på 34 millioner dollar. Det var ventet et driftsresultat på 40 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av SME Direkt.

I tillegg uttalte selskapet at det venter en brutto driftsresultat på mellom 130 og 140 millioner dollar. Konsensus ventet 190 dollar.

Opera-fallet preger åpningshandelen på Oslo Børs onsdag.

– Det er tre hovedgrunner til det svake kvartalet: Det er markedssituasjonen i Russland, i tillegg ble vi rammet hardt av valutaeffekter og vi hadde en svak desember innen segmentet for reklame på mobil, sier Opera-sjef Lars Boilesen på dagens presentasjon, ifølge TDN Finans, gjengitt av Dagens Næringsliv.

DNB Markets så for seg «en betydelig reaksjon ved åpning», som følge av skuffende ebitda og guiding.

Torgersen mener imidlertid at markedssituasjonen i Russland og valutaeffektene ikke er det som overrasker investorene mest.

- At det går litt dårligere i Russland, og at det er valutaeffekter er ingen overraskelse, men at selskapets resultater blir så preget av valutaendringene det er noe uventet, men det er de høye forventningene til selskapet som gjør at det faller så veldig på Oslo Børs i dag, sier han til E24.

Store kursbevegelser

Det var i dag flere tungvektere på Børsen som slapp sitt resultat for fjerde kvartal.

Børsens nest største selskap, telekomselskapet Telenor, faller tungt etter at det ikke klarte å nå forventningene.

Telenor-aksjen er ned nesten åtte prosent.

Aluminiumsprodusenten Hydro og gjødselprodusenten Yara er begge opp rundt 3,5 prosent.

Begge selskapene slapp onsdag morgen sine resultater.

Konkurrerer med de største

Opera har lenge vært kjent som Norges største IT-selskap bak telekomkjempen Telenor. I fjerde kvartal 2013 gikk selskapet rett til værs på Oslo Børs som følge av en avtale med verdenskjente Samsung om levering av nettlesere til Samsungs nye telefoner.

Selskapet kjøpte samme år skyteknologiselskapet Skyfire, som foreløpig ikke har generert like mange brukere som selskapet til nå hadde ønsket. Likevel skriver selskapet i kvartalsrapporten at de fortsatt har god tro på Skyfire-tjenesten Rocket Optimizer som jobber med optimalisering av videotjenester i nettskyen.

Opera har lenge konkurrert mot de største selskapene Google og Microsoft på nettlesertjenester.

Les også

Telenor klarer ikke å innfri høye forventninger

Les også

Hydro-sjefen: – Beste kvartalsresultatene siden 2007

Les også

– Vil demonstrere neste generasjons teknologi

Publisert: