Grieg Seafoods første kapitalmarkedsdag: – Kostnadene våre skal ned

Grieg Seafood vil kutte kostnadene med fem kroner kiloen og øke produksjonen med en tredjedel til 2020, opplyser selskapet på sin første kapitalmarkedsdag.

KUTTER KOSTNADER: På sin første kapitalmarkedsdag noensinne onsdag vil Grieg Seafood fortelle hvordan selskapet skal kutte kostnader, og hvordan det skal nå målet om å øke lakseproduksjonen fra 75.000 tonn i år til 100.000 tonn sløyd vekt i 2020.
Publisert: Publisert:

– Nå har vi vår første kapitalmarkedsdag noensinne, etter å ha brukt noen år på å bygge opp selskapet slik at vi skal kunne ta ut hele potensialet vårt, sier konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood til E24.

Han sier at selskapet skal benytte onsdagens møte med investorer og analytikere til å fortelle sin historie til markedet, som en av pionérene i bransjen.

Grieg Seafood feiret 25 år i fjor, og har vært børsnotert siden 2007. Grieg-familien er største aksjonær med en andel på like under 50 prosent.

Nå tar det Bergen-baserte selskapet grep for å øke produksjonen betydelig, samtidig som kostnadene skal kuttes.

I 2018 venter selskapet at produksjonen skal stige med 20 prosent til 75.000 tonn sløyd vekt, og dette skal stige videre til 100.000 tonn i 2020.

– Vår plan er å øke produksjonsvolumet med 25.000 tonn fra årets nivå til 100.000 tonn i 2020. Det skal vi gjøre på en bærekraftig måte, men i tillegg skal vi få kostnadene ned i selskapet, sier Kvame.

Selskapet nådde en foreløpig produksjonstopp på nøyaktig 70.000 tonn sløyd vekt i 2012, men produksjonen falt året etter til 58.000 tonn etter et furunkuloseutbrudd i Canada og en kald vinter i Rogaland. De siste årene har produksjonen ligget på under 65.000 tonn.

På kapitalmarkedsdagen onsdag vil selskapet fortelle om grepene det gjør for å sikre økt produksjon, inkludert investeringer i smoltanlegg og digitalisering, og hvordan kostnadene skal falle videre.

Les mer: Laksefall etter produksjonssmell

– For høye kostnader

– Vi har hatt for høye kostnader, det skal vi ikke legge skjul på. Derfor har vi brukt tid på å rydde i hyller og skap og samkjøre organisasjonen. Kostnadene våre skal ned med fem kroner kiloen, sier Kvame.

– Kostnadene våre har vært for høye fordi vi har hatt for dårlig kvalitet på smolten og for liten overlevelse, sier han.

Selskapet har derfor investert betydelig i smoltanlegg, spesielt i Finnmark, men også i Rogaland og British Columbia i Canada.

– Når disse investeringene er gjennomført vil vi få mye mer robust smolt ut i sjøen, og det gir oss en mer solid plattform for fremtidig vekst, sier han.

Les også

Laksefall etter produksjonssmell

Større smolt i sjøen

Selskapet vil beholde smolten lenger i landanleggene, slik at de blir en halv kilo før de settes ut i sjøen. Det kan blant annet motvirke pankreassykdom, som har rammet selskapet i Rogaland.

– Frem mot 2020 vil vi sette ut smolt på 500 gram i snitt i Rogaland. Vi får veldig god vekst ved å ha fisken på land så lenge, med optimal temperatur hele veien, sier Kvame.

– I tillegg vet vi at pankreassykdom (PD) har vært en utfordring i Rogaland. PD kommer normalt når fisken har stått ett år i sjøen. Ved å lage storsmolt vil ikke fisken stå i sjøen så lenge som ett år, sier han.

– Et realistisk mål

Selskapet hadde opprinnelig et produksjonsmål på 80.000 tonn i år, men dette ble kuttet til 75.000 tonn i andre kvartal etter pankreassykdom i Rogaland og algeoppblomstring i Canada.

Kvame sier han er i rute til å nå det nedjusterte målet.

– Det er vi. Jeg er også rimelig trygg på målet på 100.000 tonn i 2020. Det henger på hvor mye smolt du setter ut. Vi har satt ut 26 millioner smolt, og blir de fire kilo er det 104.000 tonn. Så det er et realistisk mål, sier han.

Les også

Sjømataksjene har banket Børsen: Har steget med over 50 prosent

– Grieg Seafood-aksjen er opp 35 prosent i år, og prisene er fortsatt høye. Hvor lenge varer denne moroa i laksebransjen?

– Jeg synes markedet ser veldig bra ut. Det er begrenset tilbud i markedet og stor etterspørsel, og det kommer flere etterspørselsgrupper. Den store utfordringer er å produsere nok, sier Kvame.

– Slik sett er Grieg Seafood i en positiv situasjon, fordi vi har kapasitet til å øke tilbudet, legger han til.

Ønsker flere lokaliteter

Grieg Seafood ønsker seg flere anlegg, spesielt i områder hvor det allerede er aktivt. Selskapet driver oppdrett gjennom 27 konsesjoner i Finnmark, 19 konsesjoner i Rogaland, 20 konsesjoner i British Columbia i Canada og 17 aktive anlegg på Shetland.

– Det er viktig for oss å ha gode lokaliteter, og vi er hele tiden på jakt etter gode produksjonsområder. Finnmark er et område som vi ønsker å utvikle videre, det er et stort fylke med betydelig potensiale. Det gjelder også British Columbia. Men det er for tidlig å gå i detalj om dette, sier Kvame.

– Vil dere også vurdere oppkjøp?

– Vi vil se på muligheter som byr seg, det skal jeg ikke utelukke. Nå som det har vært såpass god inntjening i bransjen er det ikke så mange selgere, men vi vil se på muligheter hvis de dukker opp, sier Kvame.

Publisert:
Gå til e24.no