Teknologiselskaper dominerer Oljefondets toppliste: – En enorm endring

Det er stadig flere teknologiselskaper blant Oljefondets toppaksjer. Nå vil fondet bruke mer krefter på å analysere giganter som Facebook, Google og Amazon.

MER TEKNOLOGI: Teknologiselskaper har blitt mer dominerende i verdens aksjemarkeder, og på litt over ett år har gigantene gått fra å utgjøre tre til å utgjøre syv av de 11 største aksjepostene i fondet. Det gjør at NBIM-direktør Yngve Slyngstad vil bruke mer tid og krefter på å analysere dem, og risikoen knyttet til forretningsmodellene deres. Den siste tiden har det blant annet vært debatt om Facebooks forvaltning av folks private informasjon.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Ved inngangen til 2017 var tre av Oljefondets 11 største aksjeposter i teknologisektoren, nemlig Apple, Google-eier Alphabet og Microsoft.

Ved utgangen av første kvartal 2018 har det kommet en rekke andre teknologiselskaper til på topplisten, og slike selskaper okkuperer nå syv av de 11 første plassene på topplisten.

Blant dem som har kommet til siden den tid er netthandelskjempen Amazon, den kinesiske nettgiganten Tencent og koreanske Samsung Electronics.

– Det er en enorm endring, sier direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management til E24 om utviklingen i sektoren.

Teknologiselskapene har fosset frem på børsen de siste årene, og inntatt en dominerende posisjon både i folks liv, på verdens børser og i fondets portefølje.

– Det gjør jo at det er nødvendig for oss å bruke mer tid på analyse, på å tenke gjennom hva dette egentlig er for noe, sier Slyngstad.

– Det er klart, du har et enkeltselskap som er verdt mer enn enkeltland. Når vi har brukt en del tid på å analysere, si Brasil eller Indonesia, må vi jo bruke tid på å tenke hvordan vi skal analysere disse selskapene, sier han.

Les mer: Oljefondet-smell i urolig kvartal: Men denne aksjen steg med ni milliarder

– Må tenke gjennom utviklingen

Risikoen knyttet til teknologiselskapene har blitt tydelig den siste tiden, etter avsløringene av at Facebooks brukerdata har havnet på avveie. Det har ført til en omfattende diskusjon om teknologigigantenes makt, og hvordan de tar vare på folks private informasjon.

– Her er det veldig mange utviklinger de siste månedene som er ting man i hvert fall må tenke gjennom, sa Slyngstad i kvartalspresentasjonen fredag.

Han understreket at første kvartal var bra for teknologiselskapene, til tross for omfattende debatt om Facebooks persondata. Fondets teknologiaksjer fikk en avkastning på 1,4 prosent i kvartalet, og var de aksjene som gjorde det best.

Les også

Svak årsstart for Oljefondet

– Usedvanlig lønnsomme selskaper, men en del av forretningsmodellen til noen av dem har det vært stilt spørsmål ved, ikke minst i hvilken grad informasjon er eid av selskapene eller eid kundene, enten de har betalt for det eller ikke, og hvordan man skal tenke gjennom forretningsmodellen til disse selskapene fremover, sa Slyngstad.

Les mer: Oljefondet har milliardeierskap i over 1.000 selskaper

– Er i tenkeboksen

– Øker dere eierskapsinnsatsen mot den typen selskaper, for å finne ut hvordan de planlegger for å håndtere denne risikoen?

– Jeg vil heller si det sånn at dette er selskaper som er store, som vi ikke har så god tilgang til som de store europeiske selskapene, for eksempel. Så det er ikke noe vi nødvendigvis tar opp i dialogen med selskaper, sa Slyngstad i en spørsmålsrunde etter kvartalspresentasjonen.

– Men likevel er det en del temaer det er nødvendig for oss å tenke gjennom. Så jeg vil heller si det slik at vi er i tenkeboksen med hensyn til hvordan vi skal se på bildet fremover, sier han.

Les også

Oljefondet-smell i urolig kvartal: Men denne aksjen steg med ni milliarder

Konkret vil Oljefondet vurdere om det vil støtte eventuelle aksjonærforslag som kan komme knyttet til praksisen i de store teknologiselskapene, sa Slyngstad.

– Vi må jo selvsagt, når de kommer i forbindelse med generalforsamlinger, vurdere hvordan vi skal stemme. Men vi kommer ikke proaktivt til å gå inn og stille aksjonærforslag, sier han.

– Kan endres relativt raskt

Slyngstad påpeker at hver av teknologigantene dominerer ulike segmenter av internettøkonomien, som Amazon med netthandel, Google med søk og Facebook med sosiale medier, og Microsoft med operativsystemer.

Les også

Oljefondet jobber med Kina-strategi: – Ventet å øke mye

– Det betyr at de på sett og vis er avhengige av én forretningsmodell, og den ene forretningsmodellen kan jo endres relativt raskt, også av regulerende myndigheter, som gjør at det er umulig å se for seg at du ikke skal få store prisendringer her, sier Slyngstad til E24.

– Og når de er blitt så store og så lønnsomme, vil selvsagt de prisendringene i kroner og øre slå betydelig ut på vår beholdning, sier han.

Slyngstad påpeker at det ikke bare er amerikanske teknologiselskaper som har steget mye i verdi. Kinesiske Tencent har krøpet inn blant Oljefondets toppaksjer med en verdi på 35 milliarder kroner, og fondet har også aksjer for syv milliarder kroner i kinesiske Alibaba.

Les mer: Amazon knuser forventningene: Økte inntektene med 122 milliarder kroner

Les også

Økte inntektene med 122 milliarder kroner

Les også

Svak årsstart for Oljefondet

Les også

Samsung varsler svak iPhone X-etterspørsel

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Aksjer
 3. Amazon
 4. Alphabet
 5. Microsoft
 6. Tencent
 7. Alibaba
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tror teknoaksjene kan variere med 30 til 40 prosent: Microsoft er Oljefondets vinneraksje

 2. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

 3. Denne Oljefond-aksjen steg med ni milliarder

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondet jobber med Kina-strategi: – Ventet å øke mye

 6. Ble Oljefondets vinneraksje igjen: Så mye eier du i Apple