Oljefondet fryktet miljøskade og solgte aksjene: Kullgigant varsler om aske-utslipp

I 2016 solgte Oljefondet aksjene i Duke Energy av frykt for miljøskade fra deponier med aske fra kullkraft i USA. Nå kan en ny lekkasje ha skjedd.

FRYKTER LEKKASJER: Aske fra deponiene ved et nedlagt kullkraftverk kan ha lekket ut i elven Cape Fear etter at stormen Florence førte til oversvømmelser i Nord-Carolina, ifølge Duke Energy. Gasskraftverket på bildet er nedstengt etter oversvømmelsene. Risikoen for miljøskade på grunn av lekkasjer fra askedeponier var årsaken til at Oljefondet for to år siden solgte sine aksjer i Duke Energy, en beholdning som var verdt nær tre milliarder kroner.

Foto: Duke Energy
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det var asken etter forbrenning av kull som var Oljefondets problem i 2016.

Norges Bank bestemte at fondet skulle kvitte seg med Duke Energys aksjer etter at selskapet flere ganger hadde opplevd brudd i store deponier fulle av aske med tungmetaller ved anlegg i Nord-Carolina.

Det var risiko for alvorlig miljøskade, mente Oljefondet. Dermed solgte fondet alle sine aksjer i Duke Energy og flere datterselskaper.

Selskapet har vært pålagt å fjerne eller tette deponiene, men skal ifølge Etikkrådet for Oljefondet ha planlagt å strekke dette over en lang periode – mellom 10 og 15 år.

Nå kan tungt regn i forbindelse med stormen Florence ha bidratt til lekkasjer fra deponier ved kraftverket Sutton Plant nær Wilmington i Nord-Carolina, og aske kan ha lekket ut i elven Cape Fear, ifølge blant andre Reuters og CNBC.

Det er i så fall ikke første gang. Duke Energy har betalt ut betydelige bøter og erstatninger etter tidligere lekkasjer og ulovlig utpumping av aske fra sine deponier, ifølge Etikkrådets anbefaling til Oljefondet i 2016 om å selge aksjene i Duke Energy.

Deponier fra stengt kullkraftverk

I 2013 ble det gamle kullkraftverket på Sutton Plant stengt ned, og et nytt gasskraftverk ble tatt i bruk i stedet. Det ligger også flere deponier med kullaske på stedet, ett fra 1971 og ett fra 1984. Disse inneholder rundt syv millioner tonn kullaske, ifølge CNBC.

Først og fremst har det vært lekkasjer fra en vanndam som brukes til kjøling, noe som har ført til at gasskraftverket på stedet nå er oversvømmet og stengt. Det kan også ha vært noe utslipp av aske til elven Cape Fear, ifølge selskapet.

– Jeg har bodd i Nord-Carolina hele mitt liv og sett mange sterke stormer og orkaner. Men dette er definitivt den verste, sier David Fountain, leder for Duke Energys virksomhet i delstaten.

Solgte milliardpost

På slutten av 2015 eide Oljefondet aksjer for 2,69 milliarder kroner i Duke Energy, eller 0,62 prosent av selskapets markedsverdi. Disse ble solgt i løpet av 2016.

Det var i april 2016 at Etikkrådet anbefalte at Oljefondet skulle utestenge Duke Energy, etter dialog med selskapet. I september 2016 fulgte styret i Norges Bank rådet, og Duke ble utelukket. En av årsakene er at selskapet bruker så lang tid på å rydde opp.

– I mange år har selskapene blant annet hatt gjentatte miljøfarlige utslipp fra et høyt antall askedeponier ved kullkraftanlegg i North Carolina. Selskapene er nå gjennom flere rettsprosesser pålagt å fjerne eller tette deponiene, skrev Etikkrådet i sin anbefaling.

– I sin vurdering legger rådet vekt på at tiltakene som er planlagt, først vil være gjennomført om 10-15 år, la Etikkrådet til.

Duke Energy selv mente i 2016 at selskapet hadde gjort betydelig fremgang med å lukke askedeponiene og sikre miljøet og unngå negativ påvirkning av lokalmiljøet.

Åpne deponier

Duke Energy har kullkraftverk i flere stater i USA, og lagrer aske blandet med vann i utette deponier på bakken, over 100 millioner tonn aske bare i Nord-Carolina. Ifølge Etikkrådet lekker mange slike deponier metaller og andre komponenter til omgivelsene.

Etikkrådet sier at selskapet gjentatte ganger er bøtelagt for lekkasjer og forurensning, blant annet ble det ilagt bøter og erstatninger på over 100 millioner dollar i 2014 etter ulovlig utpumping av store volumer askeholdig vann fra et deponi på det nedlagte kraftverket Cape Fear, også det i Nord-Carolina.

I 2014 kollapset et rør i et deponi fra 1955 ved Dan River Steam Station, og miljøfarlig aske spredte seg 100 kilometer nedover vassdraget, på grunn av manglende vedlikehold og kontroll, ifølge rådet.

Da Etikkrådet anbefalte Oljefondet å droppe investeringene i Duke Energy, påpekte det også at det var risiko for at andre askebassenger ikke er tilstrekkelig sikret mot akuttutslipp.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Oljefondet med kraftig vårrengjøring

  2. De lager bomber brukt mot Jemens sivile – nå har Oljefondet tatt selskapet inn i varmen

  3. Jubler etter Oljefondets klimagrep: – En stor seier

  4. Vil kaste ut oljegiganter fra Oljefondet: Utpeker disse seks som «klimaverstinger»

  5. KLP og Storebrand i opprop mot Amazon: – Kan være aktuelt å trekke seg ut