Frykter utenlandsk raid av Oslo Børs: Oljefondet er blant eierne

Det har skapt bekymring blant flere at Oslo Børs kan bli slukt av Euronext. Det norske Oljefondet er blant selskapets største eiere.

VIL KJØPE: Den europeiske børssammenslutningen Euronext vil kjøpe Oslo Børs. Det norske Oljefondet er en av de største eierne i Euronext med rundt tre prosent av aksjene.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Julaften kom meldingen om at Euronext, en sammenslutning av europeiske børser, har kjøpt seg opp i Oslo Børs VPS Holding ASA og planlegger å by på alle aksjene.

Euronext har kjøpt 5,1 prosent i Oslo Børs VPS Holding, og skal i tillegg ha fått aksept for å kjøpe aksjer som vil gi selskapet kontroll over 50,6 prosent av Børsen.

Senterpartiet meldte seg tidlig med en bekymring for at utenlandske aktører vil overta eierskapet på Oslo Børs. Også investor Jan Petter Sissener og Handelsbankens meglersjef har sagt at det er synd hvis Børsen selges til utlendinger.

Men det er ikke bare utlendinger som står bak Euronext.

På listen over selskapets største eiere finner man det norske Oljefondet. Ved utgangen av 2017 eide Oljefondet aksjer for 975 millioner kroner i Euronext, en eierandel på 2,74 prosent.

Ifølge nettstedet Marketscreener eier Oljefondet nå 3,06 prosent av aksjene i Euronext.

– Det er interessant, men det er ingen overraskelse. Dette er en betydelig europeisk aksje, og Oljefondet er overvektet i Europa sammenlignet med resten av verden. I snitt eier vel fondet godt over to prosent av europeiske aksjer, sier professor emeritus Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole til E24.

– Når Oljefondet eier rundt tre prosent i Euronext, er det nok ut fra en vurdering av at dette er en god investering. Infrastruktur gir ofte stabil avkastning over tid, sier Johnsen.

Les også: (+) Derfor er lille Oslo Børs attraktiv for børsgigantene

Bekymret for utenlandske eiere

Senterpartiet synes ikke det er et paradoks at den norske staten gjennom Oljefondet er en av eierne i det utenlandske selskapet som ønsker å ta kontroll over Oslo Børs VPS.

– Det syns jeg ikke. Oljefondet eier svært mange børsnoterte selskaper rundt om i verden. Vi ville ikke jublet over å få inn en norsk eneeier heller, vi ønsker et spredt eierskap, sier Geir Pollestad (Sp), leder av Stortingets næringskomité, til E24.

– Vi ønsker spredt eierskap på børsen, og vi ønsker norske aktører på eiersiden. Det har også kommet frem at noen av de norske aktørene ikke var ubetinget begeistret for et salg, sier Pollestad.

Les også

Oslo Børs' styreleder om ikke å bli orientert om auksjonen: – Aksjonærene har gjort det de har gjort

– Kan det ikke være en fordel at en utenlandsk aktør med sterke eiere i ryggen vil utvikle Oslo Børs videre?

– De har en rekke børser som de eier og skal utvikle. Frykten er også at noe av kompetansen på å drive børs forsvinner ut av Norge. Det er himmelvid forskjell på om to aktører eier 30 prosent eller om én aktør eier 100 prosent, sier Pollestad.

Den norske staten er for øvrig også største aksjonær i DNB med 34,4 prosent. DNB er i dag den største aksjonæren i Oslo Børs VPN Holding.

– Mest positivt

Sparebank1 Markets-analytiker Thomas Myrholt syns også det er interessant at Oljefondet indirekte kan bli medeier i Oslo Børs.

– Det er ikke så overraskende at Oljefondet er inne i Euronext, det eier jo selskaper overalt i verden. Men med tanke på Oslo Børs så er det kanskje ikke så mye hold i at det er store, slemme utlendinger som er ute etter å eie selskapet, hvis man ser på Euronexts brede eierskap, sier Myrholt til E24.

Les også

Euronext vil sluke Oslo Børs som kan bli døpt om til Euronext Oslo: – Gir mening for begge parter

– Oslo Børs er heller ikke noe man kan ta ut av landet, de trenger jo norske selskaper som medlemmer. Jeg tror det vil være mest positivt å få inn Euronext som eier, slik at en større investormasse i utlandet kan handle i Norge. Dagens eierskap på Oslo Børs er for øvrig ganske konsentrert, med DNB og KLP som de største eierne, sier han.

Les mer: Analytiker tror det går mot børssalg til Euronext: – Svært usannsynlig med motbud

Store, institusjonelle eiere

Den største aksjonæren i Euronext er finanskonsernet og oppgjørssentralen Euroclear, som sitter på en aksjepost på drøye åtte prosent.

Blant de andre storeierne i Euronext er Europas største forvalter, Amundi, den belgiske statens investeringsselskap SFPI-FPIM og den statseide franske finansinstitusjonen Caisse Des Dépôts & Consignations.

– Presumptivt er Euronext en solid eier. Investeringer i børser er jo ikke de mest spretne investeringene som finnes. Dette er tradisjonell virksomhet, vi snakker ikke om vekstinvesteringer eller ventureinvesteringer, men infrastrukturinvesteringer, sier Johnsen.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være bedre at DNB og norske finansaktører eier Oslo Børs enn at den er kontrollert av en bred, internasjonal investeringsgruppe. Oslo Børs er også et privat selskap, og utenlandske investorer kan fritt gå inn i selskapet hvis de ønsker, legger han til.

– PRESUMPTIVT SOLID EIER: Professor Thore Johnsen ved NHH ser ikke problemer med Euronext som eier av Oslo Børs.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Johnsen sier at Senterpartiet burde sett på den høye andelen utenlandsk kapital som er investert på Oslo Børs.

– Jeg kan ikke se noen problemer med et utenlandsk eierskap av Børsen. Det eneste man kan spørre seg om er hvorfor Nasdaq ikke er inne som potensiell budgiver, sier han.

Nasdaq eier blant annet børsene i København, Stockholm og Helsinki, men har så langt ikke ønsket å kommentere det planlagte budet fra Euronext.

UBS: Strategisk riktig kjøp

UBS mener at et kjøp av Oslo Børs vil være strategisk og finansielt riktig for Euronext, skriver nyhetsbyrået Dow Jones. Euronexts planlagte bud verdsetter Oslo Børs VPS til 625 millioner euro, eller litt over seks milliarder kroner.

UBS tror at et kjøp av Oslo Børs VPS' virksomhet innen derivathandel samt verdipapirsentralen vil kunne bidra til å motvirke en ventet nedtur i volumene innen aksjehandel, men banken tviler likevel på at det vil styrke Euronexts aksje.

UBS har en salgsanbefaling på Euronext-aksjen, og spår at aksjevolumene vil falle med ni prosent i 2019 på grunn av en nedtur i aksjemarkedene.

Dette er Oslo Børs

Oslo Børs ble privatisert i 2001 og Verdipapirsentralen i 2003. De største aksjonærene i Oslo Børs VPS Holding ASA er DNB Livsforsikring med 19,82 prosent, Kommunal Landspensjonskasse (KLP) med 10 prosent og Pareto Invest AS med 8,52 prosent.

Euronext eier nå 5,1 prosent av aksjene og er fjerde største aksjonær i Oslo Børs VPS Holding ASA, og i tillegg har 45,5 prosent av aksjonærene gitt aksept for å selge sine aksjer til Euronext.

Oslo Børs VPS Holding ASA eier 100 prosent av aksjene i selskapene Oslo Børs ASA, Verdipapirsentralen ASA og Oslo Market Solutions AS.

Oslo Børs eier også 100 prosent av aksjene i markedsplassen NOTC AS og 97 prosent av aksjene i markedsplassen Fish Pool ASA.

VPS eier på sin side 100 prosent av aksjene i Centevo AB, som tilbyr digitale tjenester til kapitalforvaltere.

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Aksjer
  3. Oljefondet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Euronext-budet er lagt frem for styret i Oslo Børs

  2. Høyre-politiker frykter finansnæringen vil forvitre om Børsen selges

  3. – En god industriell løsning

  4. Annonsørinnhold

  5. Senterpartiet vil ha Folketrygdfondet inn i Oslo Børs

  6. Oslo Børs-aksjonær om Nasdaq-frieri: – Overraskende